Política 02/10/2016

Cap català i majoria absoluta susanista: així és la gestora que dirigirà el PSOE

El president, Javier Fernández, alineat amb els crítics a Sánchez, és una de les veus al PSOE més refractàries a la plurinacionalitat

Dani Sánchez Ugart
3 min
D'esquerra a dreta, a dalt, Javier Fernández, Mario Jiménez Díaz, María Jesús Serrano Jiménez, Ascensión Godoy, José Enrique Muñoz; a sota, María Dolores Padrón Rodríguez, Ricardo Cortés Lastra, Soraya Vega Prieto, Francesc Antich Oliver, i Francisco Ocón

MadridLa composició de la gestora que ha de substituir l'executiva de Pedro Sánchez al capdavant del PSOE fins que el partit triï una nova direcció és un reflex fidel del triomf del socialisme meridional per sobre del perifèric. Amb majoria de veus andaluses i extremenyes, a la gestora no n'hi ha gaires que s'escapin de la definició de crítics amb l'anterior executiva. Susana Díaz ha guanyat també aquesta batalla.

Javier Fernández

"M'estimo més parlar d'estat que de pobles i nacions". Amb aquestes paraules es va posicionar el president asturià, Javier Fernández, en el debat obert al PSOE sobre si calia reconèixer com a nació Catalunya, arran d'unes paraules de Felipe González. Fernández, president de la nova gestora que dirigirà el partit des de la dimissió de Pedro Sánchez i fins que es triï una nova direcció, lidera una de les federacions socialistes que reivindiquen més l'espanyolitat i que són més refractàries a la plurinacionalitat.

Alineat amb els crítics, Fernández havia defensat en diverses ocasions que el PSOE no podia intentar governar amb 85 escons i que calia evitar les terceres eleccions. Tot i que no de manera explícita, els seus postulats es podien entendre com una defensa de l'abstenció a la investidura de Mariano Rajoy. El PSOE, doncs, torna a anar a buscar un president autonòmic sense aspiracions de liderar el partit per comandar la interinitat. Ja ho va fer el 2000, quan Manuel Chaves va assumir aquest paper.

Nascut a Mieres el 1948, Fernández era considerat quan es van iniciar les tensions entre Sánchez i els susanistes com un home frontissa i de consens, amb una autoritat al partit, però es va anar decantant cap als sector més crítics.

Mario Jiménez

Nascut a Huelva el 1971, Jiménez pertany a la federació andalusa i és home de confiança de Susana Díaz. És el portaveu parlamentari del PSOE al Parlament autonòmic. Havia estat molt crític amb Pedro Sánchez, a qui havia recordat en alguna ocasió que té "les mans lligades" i havia acusat de "segrestar" el partit.

Ascensión Godoy

És la secretària d'organització del PSOE a Extremadura i, per tant, la mà dreta del crític president autonòmic, Guillermo Fernández Vara. "Primer pensem en el nostre país, després en el nostre partit i si queda temps en nosaltres", diu el seu últim tuit. Un dels molts dards enverinats que ha enviat a Sánchez.

José Muñoz

Amb només 31 anys, Muñoz ja s'ha guanyat un lloc de rellevància al PSOE del País Valencià, dirigit pel també crític amb Sánchez Ximo Puig. En una federació dividida, Muñoz s'havia declarat defensor del no a Rajoy.

María Dolores Padrón

Regidora d'un ajuntament canari, aquesta política socialista forma part d'una federació també hostil al secretari general.

Ricardo Cortés

Aquest diputat autonòmic càntabre va ser col·laborador de José Blanco quan era secretari d'organització de José Luis Rodríguez Zapatero. Allà va treballar estretament amb Pedro Sánchez.

María Jesús Serrano

Aquesta política és la segona membre de la gestora que pertany a la federació andalusa. És al govern de Susana Díaz, com a consellera de Medi Ambient. Nascuda a Baena el 1970, és llicenciada en dret.

Soraya Vega

També pertanyent a la federació extremenya, l'única juntament amb l'andalusa que aporta dos membres a la gestora, Soraya Vega és regidora de l'Ajuntament d'Herrera del Duque. Hi participa com a membre de les joventuts socialistes.

Francesc Antich

El senador autonòmic balear Francesc Antich és un dels que es va mantenir fidel, com a mínim públicament, a Sánchez.

Francisco Ocón

Ocón és potser l'home més sanchista de la gestora. Secretari d'organització del partit a la Rioja (federació que lidera la mà dreta de Sánchez, César Luena), Ocón s'havia alineat sense embuts amb la petició de primàries de l'antic líder del partit.

stats