DEBAT A LES LLISTES DEL PSC
Política 01/05/2016

Carles Martí (PSC) advoca per una reforma constitucional en la qual participi l'independentisme

L'aspirant a cap de llista critica que un referèndum d'autodeterminació només dividiria el país, mentre que canviar la carta magna pot fer asseure tant el PP com els sobiranistes per pactar

Efe
2 min
L'exregidor de Ciutat Vella, Carles Martí / ACN

BarcelonaL'exsenador i aspirant a candidat del PSC a les eleccions generals, Carles Martí, ha apostat aquest diumenge per una reforma de la Constitució en la qual l'independentisme català "participi" també en el procés i debat, ja que és l'"única solució possible" a l'encaix de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions a l'agència Efe, Martí ha considerat que la reforma de la carta magna serà també la manera de "saldar un deute que objectivament hi ha", que és "el fet que hi va haver una votació sobre l'Estatut que va ser impugnada, quan la gent hauria de tenir l'última paraula". Segons el seu parer, s'ha de "retornar l'última paraula a la ciutadania" catalana, cosa que es "garantiria" gràcies a la reforma constitucional i el referèndum posterior per ratificar-la.

L'exsenador ha opinat que la reforma de la Constitució és "l'única solució possible" a l'encaix de Catalunya perquè també és la fórmula que "obliga al consens i que tothom s'assegui a la taula i es posi d'acord, des del PP fins a l'independentisme català".

En aquest sentit, Martí ha deixat clar que "no es pot fer una reforma de la Constitució en contra de l'independentisme", sinó que "cal voler que l'independentisme participi en el procés i se l'inclogui en els debats", de la mateixa manera que tampoc es pot impulsar aquesta reforma "sense el PP". "És l'oportunitat màxima que ens donarem col·lectivament per trencar aquesta dinàmica de fragmentació, enfrontament i polarització a la qual per mala sort van molts països d'Europa, en què el panorama polític s'està polaritzant cap als extrems", ha dit.

És per això que, des del seu punt de vista, la reforma constitucional "permetrà asseure tothom a la taula i buscar aquest acord i consens", ja que en cap cas es podrà fer una reforma "del 51% contra el 49%". Per aquest mateix motiu s'ha mostrat "molt crític" amb el referèndum d'independència que proposen alguns partits, que "no és una solució, perquè és la dinàmica contrària, la del 'sí' o el 'no', i no la dinàmica d'anar a buscar un punt d'acord".

Per a Martí, un referèndum d'independència, "i més parlant d'un resultat 51%-49%", significaria "abocar a la divisió" Catalunya: "I conceptualment és un error, perquè no arregla res. L'endemà de la consulta, què haurà canviat? Res. Únicament que tindrem Catalunya definitivament dividida per la meitat".

L'aspirant a liderar la llista del PSC al Congrés després de la renúncia de Carme Chacón ha reivindicat així el projecte de l'"Espanya federal", conscient que finalment no podrà incloure "el cent per cent" de les posicions que defensa el PSOE. "Però no serà l'Espanya federal socialista, sinó l'Espanya federal de tots. Perquè tenim voluntat de sumar-hi a tothom, fins i tot els independentistes, que han de poder expressar de quina manera se sentirien còmodes en aquesta Espanya federal. I hem de ser capaços de donar resposta", ha sentenciat Martí.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, s'ha mostrat partidari d'un referèndum d'autodeterminació en cas que Catalunya rebutgi la reforma de la carta magna que proposin les Corts espanyoles. Chacón havia apostat per aquesta mateixa via.

stats