1-O
Política 01/10/2017

Càrregues policials, col·legis desallotjats i urnes requisades

La Generalitat ha informat de 844 ferits, un d'ells per l'impacte d'una pilota de goma en un ull

Ara
4 min
La policia Nacional carrega contra la gent a l'institut Jaume Balmes.

BarcelonaDe manera gairebé simultània, cap a les 09.00 h agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil han començat a entrar per la força als centres de votació. Hi ha hagut actuacions policials molt violentes i, en el seu últim balanç, fet a les 22.00 h, el SEM ha comunicat que hi havia 844 ferits, dos dels quals greus. Un dels greus és un noi que ha rebut el cop de pilota de goma.

També s'han requisat paperetes i hi ha hagut detencions. Segons un tuit del ministeri de l'Interior fet a les 16.59 h, hi ha detingudes tres persones, una de les quals és menor d'edat, per desobediència i atemptat a un agent de l'autoritat.

A més, el ministeri ha comunicat que 9 agents de la Policia Nacional i 3 de la Guàrdia Civil han resultat ferits durant l'actuació policial contra els votants del 9-N. I també assegura que ha tancat 92 centres de votació.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha denunciat les accions violentes de la policia espanyola i ha lamentat que l'Estat faci servir "porres contra urnes, violència contra civisme". "Davant la covardia dels que usen la violència i els recursos de l'Estat, m'admira i m'emociona la valentia de milers de ciutadans que estan defensant les urnes i els col·legis", ha afirmat. El president ha acusat l'Estat de només tenir "imposició i força" com a arguments per convèncer els catalans i ha criticat "aquesta nova onada de repressió embogida contra gent pacífica".

Desallotjaments i càrregues policials arreu del territori

A Sant Julià de Ramis, el poble on havia de votar el president de la Generalitat, la Guàrdia Civil ha fet ús de la força per dispersar el centenar de persones que es concentraven al col·legi electoral. Una cinquantena d'agents han fet fora els presents, periodistes inclosos, i s'han disposat a rodejar el centre de votació per evitar que ningú s'hi acostés. Algunes persones grans han caigut a terra. Entre els concentrats hi havia famílies amb nens.

A Sant Carles de la Ràpita la Guàrdia Civil també ha actuat amb contundència contra els concentrats. Moltes de les persones presents durant el desallotjament han rebut cops. Un grup de votants ha començat a cridar en castellà, davant els agents, "Democràcia".

A l'Institut Ramon Llull de Barcelona els concentrats han començat a cridar "Som gent de pau" mentre la policia els dispersava per la força. En un altre indret de Barcelona, un vídeo enregistrat per la cadena sud-americana Telesur mostra les càrregues de la Policia Nacional. Els agents han començat a empènyer al senyal de "¡Vamos!" i sense prèvia provocació dels manifestants. La gent concentrada, que ha respost aixecant les mans, ha fet resistència pacífica i s'ha negat a moure's.

La violència també ha arribat a la conselleria d'Educació, on s'havia instal·lat un centre de votació. Les persones que s'hi trobaven s'han assegut a terra per evitar que la Policia entrés a la sala amb les urnes. Els agents han entrat a l'edifici i han començat a fer fora la gent amb violència.

Els antiavalots de la Policia Nacional també han intervingut a l'Escola Jaume Balmes de Barcelona. Els manifestants han provat d'evitar l'actuació policial picant de mans i cantant "Els carrers seran sempre nostres".

A l'Institut Ramon Llull hi ha hagut una situació semblant i els agents han arribat a arrencar les urnes de les mans dels voluntaris i votants.

Almenys 337 ferits segons el Govern, un d'ells per bala de goma

Segons ha pogut saber l'ARA, el SEM ha informat que, fins a les 13.00 h, hi havia hagut un total de 337 ferits (segons el SEM, almenys 141 han sigut atesos per ells mateixos i 143 directament a Hospitals i CAP) a causa de les càrregues policials. D'aquests, 53 serien d'estat menys greu. El Govern ha recomanat a tothom que resulti ferit durant la jornada d'avui que presenti una denúncia.

Almenys un dels ferits hauria rebut un cop per pilota de goma i estaria sent operat a l'Hospital de Sant Pau. Les pilotes de goma estan prohibides pel Parlament de Catalunya, i els Mossos d'Esquadra ja no les utilitzen. Segons testimonis dels fets, la policia espanyola hauria obert foc contra els manifestants tot i que estaven amb les mans aixecades en actitud no violenta.

El departament de Salut, per la seva banda, ha informat cap a les 12.00 h d'almenys 38 ferits de diversa consideració. Segons un tuit publicat pel departament, 35 persones han sigut ateses per ferides lleus i 3 per menys greus. Els serveis d'emergència han atès, sobretot, contusions, marejos i crisis d'ansietat.

El govern ha recomanat a totes les persones que resultin ferides durant la jornada d'avui que presentin una denúncia davant els Mossos d'Esquadra.

El diari ARA ha pogut saber que a Nou Barris, a Barcelona, hi ha hagut els primers ferits greus. Un dona ha rebut un cop al cap per part de la Policia Nacional i ha hagut de ser atesa. L'incident ha passat a la via Favència, al costat de la ronda de Dalt.

Al mateix districte de Nou Barris, a l'Escola Prosperitat, una dona gran s'ha enfrontat a la Policia Nacional. La dona, que ha acabat per terra, ha colpejat el casc de l'antiavalots, que s'hi ha tornat empenyent-la i llançant-la contra la resta de manifestants.

A Sant Julià de Ramis, on hi ha hagut algunes de les càrregues més violentes, també ha resultat ferida una dona.

La reacció del ministeri de l'Interior

El ministre Juan Ignacio Zoido ha compartit al seu compte personal de Twitter un vídeo d'agents de la Policia Nacional requisant les urnes del referèndum. Zoido ha indicat que l'actuació de la Policia mira de "fer complir el mandat judicial i la legalitat davant del referèndum il·legal" i ha acompanyat el missatge amb el 'hashtag' #EstamosporTI.

El ministre de l'Interior també s'ha mostrat cofoi de l'actuació policial i ha difós un missatge en què parlava de "les primeres urnes requisades", de les quals ha mostrat una fotografia.

A les 11.45 h, Zoido ha publicat un tercer missatge sobre l'actuació dels cossos de seguretat de l'Estat a Catalunya. En un tuit, el ministre de l'Interior ha qualificat les càrregues policials de professionals i proporcionades. Per demostrar-ho, Zoido ha acompanyat el missatge amb un vídeo en què es veu un Guàrdia Civil expulsant un home amb el seu fill a coll dels voltants del centre de votació, sense que ni el nen ni el pare patissin cap mal.

stats