Política 29/05/2017

Domènech justifica l'absència dels comuns a la reunió pel referèndum perquè era "excessivament governamental"

Catalunya en Comú denuncia que Puigdemont va ignorar "diverses peticions" per convocar el Pacte pel Referèndum

Ot Serra
3 min
El coordinador general de Catalunya en Comú, Xavier Domènech

BarcelonaCatalunya en Comú no ha assistit a la reunió d’aquest dilluns a la tarda on Govern i partits favorables al referèndum han abordat la convocatòria de la consulta. Xavier Domènech ja va anunciar ahir que el seu partit no hi aniria perquè considera que el Pacte Nacional pel Referèndum és l’espai que aglutina la majoria del 80% favorable al dret a decidir. Un cop acabada la trobada, Domènech s'ha refermat en la seva tesi que la millor opció no era fer una reunió amb els partits partidaris del referèndum, perquè era "excessivament governamental", sinó que calia convocar el Pacte Nacional pel Referèndum. En una entrevista a 8aldia, el coordinador general de Catalunya en Comú ha argumentat que el Pacte és "la millor resposta a l'escala verbal del PP".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, Domènech ha explicat que els possibles atacs de l'Estat s'han d'aturar a través de "l'espai majoritari de país" que, ha dit, és el Pacte Nacional pel Referèndum, ja que si només ho fes el Govern, això "ens debilitaria". I en aquest sentit, ha defensat "la pervivència" de l'òrgan perquè és el que atorga "transversalitat" al Procés.

Des de la confluència d’esquerres denuncien que la cimera respon a l’estratègia del Govern i no a “l’espai transversal del país”. De fet, el coordinador general del nou partit dels comuns ha explicat aquest dilluns al matí que la setmana passada va haver-hi “diverses peticions” al president de la Generalitat per part del Pacte Nacional pel Referèndum, a instàncies dels comuns, perquè convoqués els partits i entitats que en formen part. Una demanada que, segons Domènech, va ser ignorada per part de Puigdemont. Les sol·licituds dels comuns es van produir abans que s'anunciés la convocatòria de la cimera d'aquest dilluns, de la qual Domènech ha criticat que s'hagi fet amb molt poca antelació.

"La millor resposta al PP és des de la majoria transversal i de país. Demanem la convocatòria urgent del Pacte Nacional", ha insistit Domènech en declaracions als mitjans després d'una reunió amb el nucli dur de l'executiva de Catalunya en Comú. En relació amb la decisió de la direcció de Podem d'assistir a la cimera, el també portaveu d'En Comú Podem al Congrés ha opinat que "cadascú pren les seves pròpies decisions" i ha repetit que la seva demanda és la d'una convocatòria "plural".

L'unionisme critica la trobada

Els partits unionistes no han trigat a censurar la reunió d'aquesta tarda. Així, el president dels populars catalans, Xavier García Albiol, creu que Puigdemont ha estat "intel·ligent" en la cimera al no posar ni data ni pregunta pel referèndum perquè "sap que no es farà". Albiol també ha augurat tensions entre els partits independentistes un cop es perfili la via unilateral. "Estic segur que tindrem tardes de glòria", ha dit, "on uns i altres es dedicaran a fer-se 'putadetes' entre ells per veure qui queda més ben posicionat de cara a les eleccions" que ha assegurat que seran autonòmiques.

Per la seva banda, el portaveu al Parlament de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha qualificat la trobada d'un "gran engany" que el Govern ha fet "perquè no li baixi el suflé" i ho veu com una nova maniobra "per mantenir viu el procés artificialment". Carrizosa també ha tingut paraules per criticar la posició dels comuns i els ha demanat als comuns que "s'aclareixin" i defineixin la seva postura davant d'un referèndum no pactat amb l'Estat. De fet, ha retret que figures rellevants com l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, o el president del grup parlamentari de Catalunya Sí Que es Pot, Lluís Rabell, hagin dit "sí a la independència", mentre que hi ha altres sectors dels comuns que diuen que no.

stats