Política 26/02/2016

Chacón obre la porta a una consulta si Catalunya diu 'no' a la reforma constitucional

La diputada socialista ha instat Podem a tornar a la taula de negociació per formar govern a Espanya

Acn
2 min
Carme Chacón, en roda de premsa aquest dilluns / ACN

BarcelonaLa diputada del PSC al Congrés Carme Chacón ha posat sobre la taula la possibilitat que Catalunya pugui decidir el seu futur en una consulta. Seria amb una pregunta pactada i molt clara, però només s'hi arribaria si el poble català votés prèviament en contra d'una reforma de la Constitució. Chacón considera que, en aquest cas, "el missatge dels catalans seria claríssim".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista a Ràdio Barcelona, la també membre de l'executiva del PSOE ha assegurat que en cas que a Catalunya guanyés el 'no' al referèndum d'una nova carta magna, seria necessari "posar-se a treballar pel que va fer el Canadà, que va decidir aprovar la llei de suficiència i claredat". Això inclou una pregunta pactada, molt clara i una majoria suficient.

Aquesta idea ja l'havia esbossat el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, quan va aparcar el suport a un referèndum pactat amb l'Estat i va mostrar el seu convenciment que els catalans aprovarien una reforma de la Constitució. En tot cas, qui no havia combregat amb el dret a decidir era la mateixa Chacón, que sempre havia estat una de les veus més critiques del PSC amb la consulta.

Contrast amb el pacte PSOE-C's

Les declaracions de la diputada socialista xoquen amb el que es desprèn del pacte al qual van arribar dimarts el PSOE i Ciutadans per a la investidura. Si amb alguna mesura s'han compromès Pedro Sánchez i Albert Rivera sense gaire discrepàncies és, precisament, amb la negativa a un referèndum per decidir el futur polític de Catalunya, fet que ha contribuït en la decisió de Podem d'abandonar la taula de negociació. Veus del PSC ja han renegat del pacte en solitari amb Rivera.

Tot i això, Chacón ha instat la formació de Pablo Iglesias que continuï "buscant govern per aquest país, perquè la gent té urgències que no poden quedar subsumides en els interessos particulars d’un partit”. Si l'acord no fructifica i s'acaben convocant noves eleccions, la líder socialista ha afirmat la seva voluntat de tornar-s'hi a presentar.

stats