Política 24/06/2015

Canvi de cadires, caps de premsa diferents i Duran segueix de portaveu oficial: el divorci de CiU al Congrés en 7 claus

Convergència ha explicat els detalls del nou grup català de Convergència i Unió. Queda encara la incògnita de qui ocuparà la mesa

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Pere Macias amb la resta del que serà el subgrup parlamentari de CDC al Congrés, després de la ruptura de CiU / ACN

MadridConvergència i Unió han escenificat aquest Sant Joan al Congrés la seva ruptura. En rodes de premsa separades, convocades també pels caps de premsa respectius, han donat els detalls dels canvis en el seu grup a la cambra alta, que ara passa a anomenar-se grup català de Convergència i d'Unió, amb la preposició "de" per marcar la rutpura. L'encarregat d'explicar-ho per part de CDC ha estat Pere Macias, que ha tancat files amb tota la resta de diputats del seu partit, excepte l'escó buit que ha deixat Jordi Jané al Congrés. Recollim els detalls de la nova relació en 7 claus:

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

1.- Un grup català de Convergència i Unió integrat per dos subgrups

Tal i com ja havia avançat Macias, aquest dimecres mateix es demanarà a la mesa del Congrés la constitució de dos subgrups. "Les possibilitats parlamentàries no permeten la creació de dos subgrups", ha matisat. "A partir d'aquí treballarem com a dues forces polítiques, cadascuna amb la seva autonomia. Ens repartirem tot l'exercici de funcions", ha afegit.

2.- Duran segueix de portaveu oficial però a la pràctica en seran dos

Per molt que es vulgui escenificar el divorci, ha d'estar registrat oficialment un sol portaveu institucional per grup. "El portaveu a efectes de grup és Duran i Lleida", ha admès Macias, tot i que en l'activitat legislativa diària hi haurà una separació clara. Per part de CDC Macias serà el portaveu i el diputat Carles Capuzano el portaveu adjunt. En el cas d'Unió, Duran per una banda i Josep Sánchez Llibre per l'altra.

3.- Repartiment dels temps i un representant de cada partit a cada comissió

La representació de CDC serà de 10 diputats, tal i com té ara, i la d'Unió, de 6. D'aquesta manera es repartiran sempre el temps proporcionalment. Per exemple, si un grup té 16 minuts d'intervenció, 10 seran sempre primer per a un diputat de CDC i 6 per a un d'Unió.

4.- Entrada en vigor del divorci el pròxim ple

Durant aquesta setmana, CiU encara actua oficialment com un sol grup. La reforma entrarà en vigor d'aquí dues setmanes, just amb el nom ple. Macias ha insistit que no hi ha cap impediment legal i que ERC i ICV ja van actuar de forma similar l'anterior legislatura. L'única alternativa era acabar abocats al grup mixt, una opció que han desestimat.

5.- Canvi de cadires

Una de les imatges més visibles serà el ball de cadires al Congrés. Macias i Duran ja no seuran de costat com fins ara. A la primera fila que tenen, la segona després del govern espanyol, hi seuran quatre diputats de CDC: el portaveu, Campuzano, Jordi Xuclà i Imma Riera. A la següent fila, en què seuen els ministres al final, hi haurà primer els sis diputats d'Unió i a continuació dos més de CDC. I a la del final, la resta de diputats de CDC.

6.- Dues caps de premsa

Una altra de les imatges més visibles del divorci és que dues caps de premsa diferents han anunciat la convocatòria de rodes de premsa per separat a la zona de premsa del Congrés. A partir d'ara la informació fluirà per separat i no hi haurà comunicats conjunts. El vot també serà lliure.

7.- Qui substituirà Jané a la mesa del Congrés és encara una incògnita

Macias no s'ha volgut mullar sobre qui substituirà Jané com a vicepresident quart de la mesa del Congrés. Ha dit que encara ho estan debatent. Aquest dimecres a les 8 del matí s'han reunit per primera vegada sols com a grup de Convergència. Tots els canvis els van negociar amb Unió la nit de dimarts.

stats