Política 05/05/2017

Els Cierco demanen empara al fiscal general de l’Estat contra els fiscals del 3%

L'advocat dels banquers andorrans col·labora amb la Fiscalia Anticorrupció

i
Ernesto Ekaizer
2 min
La jutge demana l’exculpació dels germans Cierco pel cas BPA

MadridJavier Iglesias, lletrat d’Higini i Ramon Cierco, accionistes de la intervinguda Banca Privada d’Andorra (BPA), va sol·licitar empara aquest dimecres al fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, en un escrit al qual ha tingut accés l’ARA. La petició és contra els fiscals del 3%, que havien revelat que Iglesias és lletrat dels Cierco i de Rafael Pallardó, l’intermediari que els ha denunciat per coaccions i amenaces.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El lletrat nega ser l’advocat de Pallardó i rebutja l’afirmació dels fiscals, que, segons el seu escrit del 18 d’abril, estimen que els Cierco buscarien “alterar el normal funcionament de la fiscalia”. Iglesias assenyala que els seus clients estan col·laborant “en un assumpte que està sent investigat per la Fiscalia Anticorrupció”. Higini Cierco i el seu advocat Iglesias van comparèixer davant del fiscal en cap d’Anticorrupció, Manuel Moix, i la tinent fiscal, Belén Suárez, el 31 de març. Preguntat per l’ARA sobre l’assumpte a què es refereix l’esmentada col·laboració, Iglesias va assenyalar que no pot revelar-ho perquè es manté en secret. De tota manera, va dir que es tracta d’un tema de gran rellevància pública relacionat amb corrupció que la fiscalia considera de molt de pes.

La relació amb el cas Pujol

En el seu escrit, Iglesias aporta documents (vídeos de diverses hores) que apunten a demostrar, segons el testimoni de l’advocat barceloní David Carrau, que els fiscals José Grinda i Fernando Bermejo haurien participat en una conspiració, iniciada a Bucarest, per intervenir la Banca Privada d’Andorra (BPA) com a càstig per haver-se negat a col·laborar amb les autoritats judicials i policials d’Espanya en el cas dels comptes bancaris de la família de l’expresident Pujol.

Amb tot, Iglesias sosté que els Cierco “van dir la veritat i van entregar als funcionaris policials els comptes i les quantitats que els Pujol tenien a BPA, sense amagar absolutament res”. En realitat, Marcelino Martín-Blas, que en aquell moment, el juny del 2014, era el cap d’assumptes interns de la policia, va obtenir una “captura de pantalla” telefònica d’aquests comptes per valor de 4 milions d’euros a través de coaccions i xantatges, segons relata la querella interposada pels Cierco davant la justícia andorrana. Martín-Blas estava citat a declarar ahir davant del jutge que instrueix la causa a Andorra. Segons sembla, la policia espanyola va estimar que aquesta quantitat era només la punta de l’iceberg i va animar les autoritats nord-americanes a promoure -per presumpte blanqueig de diners- davant les autoritats andorranes la intervenció de la Banca Privada d’Andorra.

L’escrit presentat per Iglesias afegeix llenya al foc contra els fiscals Grinda i Bermejo. Tot i això, en cercles jurídics de Barcelona consultats per aquest diari, Carrau apareix com un personatge completament desacreditat. Els vídeos en què ell participa relatant els fets, en els quals estarien presumptament implicats els dos fiscals, serien, segons aquestes fonts, un estratagema per obtenir diners dels Cierco.

Petició d'empara al fiscal general de l'Estat dels germans Cierco
stats