Política 27/05/2015

Colau: "Mas ha de ser respectuós amb la ciutat de Barcelona"

La futura alcaldessa de la ciutat diu que el president de la Generalitat encara no l'ha felicitada i anuncia que vol reunir-se amb Mas per parlar del deute del Govern amb l'Ajuntament

Joan Serra
3 min
Ada Colau davant de l'Ajuntament

BarcelonaAda Colau ha entrat aquest dimecres per primer cop a l'Ajuntament de Barcelona després del triomf electoral de diumenge. Després de reunir-se amb el secretari del consistori i abordar qüestions de funcionament del procés de transició, Colau ha atès la premsa i s'ha referit a l'actitud d'Artur Mas des del 24-M. Colau ha dit que el president encara no l'ha felicitat. Ha concretat, de fet, que no ha rebut cap missatge per escrit de Mas. "El que ha de fer Mas és ser responsable i respectuós amb la ciutat de Barcelona, hauria de felicitar-nos per la victòria electoral i saludar l'actual govern de la ciutat", ha sentenciat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Colau ha demanat a Mas que actuï com a president de la Generalitat i no com a "polític de CiU". La futura alcaldessa ha anunciat, també, que una de les primeres coses que farà quan assumeixi l'alcaldia de Barcelona serà demanar una reunió formal amb el president per debatre qüestions cabdals per al consistori, com la del deute milionari que el Govern manté amb la ciutat."Mas no pot parlar del pagament del deute de forma discrecional, segons la seva voluntat personal o els seus interessos partidistes", ha reflexionat. "Els diners no són seus, són impostos que paguem entre tots i totes, i ell no pot decidir arbitràriament", ha afegit. "Té unes obligacions i uns deures amb Barcelona", ha reblat Colau, que la nit de dimarts a dimecres ha participat com a voluntària de la Fundació Arrels en el recompte de les persones que dormen al carrer a Barcelona.

Trobada aquest dijous amb l'alcalde en funcions

La futura alcaldessa ja va deixar clar dilluns que els seus socis potencials de cara a garantir la governabilitat de la ciutat seran ERC, PSC i la CUP. Ahir va tenir una primera presa de contacte amb el líder d'ERC, Alfred Bosch, que avui ha qualificat de "punt de partida". I aquest dimecres ja ha mantingut la primera trobada amb el cap de files dels socialistes a la ciutat, Jaume Collboni, que dimarts va afirmar que està "predisposat" a pactar amb Colau per contribuir a l'estabilitat del govern municipal. L'equip de Colau està pendent, també, de fixar una trobada amb la CUP. La líder de Barcelona en Comú es trobarà la setmana que ve amb el nou president de l'ANC, Jordi Sànchez, i amb representants de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB). Sànchez ha expressat aquest dimarts que "dir que Barcelona en Comú no és sobiranista és considerar molt".

El que sí que ja té data fixada és la primera trobada de Colau amb l'alcalde en funcions, Xavier Trias, que es farà aquest dijous a dos quarts de dotze del migdia. Tots dos ja van parlar ahir per telèfon de la possibilitat de constituir la taula de traspàs. Segons ha explicat aquest dimecres Colau, aquesta comissió ja està en marxa amb representants de l'equip municipal de CiU i de Barcelona en Comú.

Cap il·legalitat de Trias

Sobre la polèmica de les acusacions a CiU per firmar "contractes d'última hora" que podrien comprometre el pressupost del consistori, Colau ha admès que Trias no ha comès pràctiques "il·legals". La líder de Barcelona en Comú ha assegurat que la pressió ha permès que no se segellés la pròrroga d'un contracte amb Telefónica. Segons la futura alcaldessa, aquest és un "exemple clar" de la manera com s'ha d'actuar. L'Ajuntament ha de treballar amb "empreses que compleixin els drets bàsics", ha afegit. Colau ha denunciat, en canvi, que l'Ajuntament va signar divendres un contracte de patrocini de quatre anys amb Godó pel torneig de tenis. Signatures com aquesta, ha assegurat, són "legals" però "una altra cosa és que siguin ètiques".

Durant la trobada que ha mantingut al matí amb el secretari de l'Ajuntament i diferents funcionaris, que ha acabat a les dotze del migdia, Colau ha sabut de primera mà el procés fins a la constitució del nou consistori i s'ha interessat pel període de transició fins al 13 de juny.

stats