Política 02/06/2016

Colau dóna amb Varoufakis el tret de sortida al 26-J : "Anem a arrasar"

L'alcaldessa de Barcelona proclama que "els Estats de la Unió Europea no representen el projecte europeu"

Sara González
2 min

BarcelonaUna setmana abans de l'arrencada oficial de la campanya del 26-J, En Comú Podem ha fet ja una primera exhibició de força a Barcelona en un acte que ha aplegat prop de 2.000 persones i amb l'exprimer ministre de finances grec Iannis Varufakis com a convidat d'excepció. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el candidat d’En Comú Podem, Xavier Domènech, han defensat sortir de nou a les places per recuperar l'espai públic i construir des de les ciutats una nova Europa. Plegats, han llançat una advertència als seus contrincants polítics: "Anem a arrasar".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Varoufakis, que ha aconseguit aixecar el públic tot proclamant que els ciutadans de l'estat espanyol tenen una "oportunitat d'or per salvar Europa" fent fora Mariano Rajoy de la Moncloa, ha donat pas a Domènech, que s'ha reivindicat com el guanyador del 20-D i s'ha mostrat convençut de la revalidació de la seva victòria a Catalunya. Justament per la fortalesa en la que es troba En Comú Podem, ha dit, els rivals polítics els "ataquen" i intenten "generar por".

"És cert que la por és contagiosa però també ho és el somriure, la revolta i la revolució. El 26-J farem fora Rajoy i la victòria serà la victòria de Catalunya i dels nostres germans de Grècia", ha proclamat tot recordant que les polítiques del PP i de la troika han estat "dèbils davant dels forts i s’han mostrat forts davant dels humils".

Varoufakis, de fet, no s'ha estat de titllat Rajoy d'anar "com un nen mimat" a Brussel·les a demanar incomplir les normes després d'adonar-se que "no li surten els comptes" un cop imposades les polítiques d'austeritat. L'exprimer ministre de finances també ha demanat els ciutadans espanyols "garantir" que el nou govern "tingui la mateixa determinació del poble", una valentia que, ha reconegut, no va tenir Syriza a Grècia. "No vam ser prou determinats ni dignes", ha dit.

Una Europa "que no representa" els ciutadans

"Avui cridem ben fort i sense cap resignació que avui els Estats de la Unió Europea no representen el projecte europeu". Aquesta és la proclama que ha llançat Colau, que ha lamentat que 2.510 persones han mort ja al mar Mediterrani intentant arribar a les costes europees mentre la Unió Europea actua com a "búnquer" i intenta evitar que arribin amb un "acord il·legítim i il·legal".

Colau ha insistit que els refugiats "no vénen a Europa a salvar-se" sinó a salvar els propis europeus i recordar "què volia ser Europa i ha deixat de ser". Va néixer, ha insistit l'alcaldessa, per dir "mai més a la barbàrie, a la guerra, el terror i la deshumanització" i ser un territori de "convivència, de pau i d'acollida". Ha subratllat que el projecte comú està "més que mai en perill" per culpa d'unes polítiques d'austeritat que han provocat "patiment" en la ciutadania i que un dels primers reptes per revertir-les és fer fora el PP de la Moncloa a les eleccions del 26-J. "No ens resignem, els estats no ens representen i tenim un pla", ha sentenciat Colau, que ha fet una crida a "recuperar les places".

stats