Política 07/09/2017

Colau diu que facilitarà la participació però repeteix que no posarà en risc la institució ni els funcionaris

L'alcaldessa de Barcelona demana 48 hores de marge i recorda que "Catalunya necessita un referèndum al qual tothom se senti cridat"

Ara
3 min

BarcelonaAda Colau ha tornat a marcar perfil propi en el debat sobre el referèndum aquest dijous al vespre. Mentre s'espera que l'Ajuntament de Barcelona defineixi la seva posició respecte de l'1-O –concretament, si cedirà espais o no–, l'alcaldessa ha aprofitat la presentació de la conferència organitzada pel consistori amb motiu de la Diada –que pronunciava la sociòloga Marina Subirats– per tornar a dir que és partidària d'un referèndum però que ha de ser una consulta "en què tots els ciutadans se sentin cridats a participar", de manera que ha expressat un cop més els seus dubtes sobre l'eficàcia d'un referèndum no acordat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquestes paraules arribaven quan ja feia hores que s'estava pendent de la seva reacció, que de tota manera no ha aclarit res. Després que el Govern hagi enviat una carta a tots els alcaldes per avisar-los que han de cedir els locals que normalment són punts de votació perquè també ho siguin l'1 d'octubre, data de la convocatòria del referèndum d'independència, les mirades s'han centrat en l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per saber quin serà exactament el paper de la capital del país l'1-O. Després del degoteig constant d'alcaldes que han signat el decret a favor del referèndum, l'alcaldessa de Barcelona ha confirmat que manté la "plena disposició" a facilitar la participació però "sense posar en risc la institució ni els funcionaris".

És per això que ha demanat al secretari municipal que comprovi la disponibilitat del dispositiu electoral habitual de cara al referèndum de l'1 d'octubre. Ho ha confirmat via Twitter:

Colau es reafirma així en el que va dir fa tot just uns dies, quan va assegurar que "Barcelona posarà totes les facilitats perquè l'1 d'octubre sigui el que sigui, una mobilització o un referèndum efectiu, tingui tot l'èxit possible". L'alcaldessa no ha concretat si aquestes "facilitats" implicaran l'obertura dels espais municipals que s'utilitzen com a col·legis electorals als comicis. Tot i així, l'alcaldessa sempre ha defensat que si des de l'Estat es prohibeix la consulta no posarà en risc els funcionaris.

De moment, segons ha explicat el segon tinent d'alcalde de l'Ajuntament, Jaume Collboni, el govern ha transferit la carta del govern de la Generalitat als serveis jurídics municipals perquè avaluïn si compleix amb la legalitat. "No prendrem cap decisió ferma fins que els nostres serveis jurídics valorin la carta. Serem estrictes amb el compliment de les lleis", ha assegurat el socialista. Malgrat això, en la conferència amb motiu de l'Onze de Setembre, Colau ha dit que "no seria adequat delegar els assumptes polítics als jutges ni als fiscals".

El PP i Cs avisen Colau d'accions judicials si cedeix locals

El líder del PPC a l'Ajuntament de Barcelona, Alberto Fernández Díaz, ha avisat Colau que es poden iniciar accions judicials contra ella si cedeix locals municipals per a l'1 d'octubre. "Colau ha de rebutjar i impugnar aquesta petició de la Generalitat. Si no ho fa, convertirà l'Ajuntament en cooperador necessari de l'independentisme", ha advertit Fernández Díaz, que ha censurat que es pretengui posar Barcelona al servei d'aquesta causa. També s'ha dirigit al PSC, a qui ha reclamat que abandoni el govern municipal si l'alcaldessa "segueix donant suport per activa i per passiva al referèndum".

La mateixa advertència ha arribat des del grup municipal de Cs a l'Ajuntament. Carina Mejías ha demanat a Ada Colau que no doni suport al "cop a la democràcia" que suposa, ha dit, l'1 d'octubre. "Volem recordar a l'alcaldessa que té el deure i la responsabilitat de no replicar l'esperpent que vam viure tots els catalans ahir al Parlament. La Generalitat pretén forçar els ajuntaments, descarregar en ells l'organització i exigir als funcionaris que hi participin. Demanem a Colau que protegeixi els funcionaris i no col·labori amb aquest abús de poder", ha apuntat en roda de premsa Mejías.

Trias li demana que deixi les "ambigüitats" i doni suport al Govern

En canvi, el líder del grup demòcrata a Barcelona, Xavier Trias, ha demanat a Colau que "abandoni les ambigüitats" i es posi al costat del Parlament i del Govern i que actuï "com a alcaldessa de la capital de Catalunya". "És el moment de la veritat. Volem, desitgem tots, votar. Alcaldessa, és hora d'actuar. Ens tindrà al seu costat, però hem de fer un pas endavant, i Barcelona ha d'exercir el seu paper", ha dit en un vídeo que ha tuitejat.

En el mateix sentit s'ha manifestat també el portaveu de la CUP Capgirem Barcelona, que ha demanat l'actuació immediata del govern municipal: "Un partit d'esquerres ja hauria d'haver firmat el decret que garanteix la votació de l'1 d'octubre i que demana la ciutadania de la ciutat", ha dit. Si el problema és el seu acord amb el PSC, ha demanat que hi trenqui "perquè està en contra del dret bàsic d'autodeterminació".

stats