Política 04/10/2017

La Comissió pel Diàleg reclama que marxin les forces de seguretat espanyoles i refusa una DUI immediata

El grup matisa el rebuig a la declaració d'independència plasmat en el primer document

Xavi Tedó
2 min
advocats

BarcelonaLa Comissió Independent per a la Mediació, el Diàleg i la Conciliació, que abandera el Col·legi d'Advocats de Barcelona (ICAB) i que està formada per sindicats, patronals i universitats, ha reclamat avui que marxin els milers d'agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil desplegats a Catalunya per impedir el referèndum i que s'exclogui per part dels dos governs "cap decisió immediata sobre el model polític organitzatiu" en al·lusió a la més que possible declaració d'independència per part del Parlament i a la suspensió de l'autonomia. El text final, però, matisa el rebuig a la DUI perquè en l'escrit inicial es refusava "qualsevol solució unilateral que no tingui un ampli consens democràtic". El document aprovat reclama "el restabliment del funcionament ordinari de les institucions d'autogovern de Catalunya".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La Comissió es va postular ahir com a mediadora per trobar una sortida pactada al conflicte polític entre Catalunya i Espanya i avui s'ha reunit a la seu del col·legi d'advocats amb la presència dels líders d'UGT i CCOO, Camil Ros i Javier Pacheco; el president de la PIMEC, Josep González, i de diferents rectors universitaris. La degana de l'ICAB, Maria Eugènia Gay, ha reclamat el "cessament del clima de tensió" i ha deixat clar que perquè això sigui possible cal que les dues parts cedeixin. Gay ha revelat que han contactat amb tots els grups parlamentaris catalans i que la seva reacció ha sigut "molt positiva". La degana ha defugit valorar les declaracions del rei, que ahir va avalar la via repressiva, i ha defensat la "neutralitat" d'una comissió "integradora perquè s'hi sumin les entitats de la societat civil catalana que apostin pel diàleg".

"La situació a Catalunya és molt preocupant i per això ens hem reunit avui amb l'objectiu d'actuar com a mediadors entre els governs català i espanyol", ha dit Gay, que confia a trobar una solució. Gay ha anunciat que aquest dimecres enviaran una carta als dos executius i a tots els grups parlamentaris catalans perquè valorin la seva proposta de posposar la DUI i exigir la retirada de les forces de seguretat espanyoles, que van actuar amb brutalitat diumenge durant la celebració del referèndum.

stats