Política 25/03/2015

Concentracions i minuts de silenci a tot el país en record de les víctimes de l'accident

Empreses i institucions públiques fan minuts de silenci a les 12 h per recordar els 150 passatgers que viatjaven a l'avió estavellat

Ara
6 min
Minut de silenci a les portes del Parlament / ACN

BarcelonaEl Govern i l'Ajuntament de Barcelona

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els consellers del govern de la Generalitat, els regidors de l'Ajuntament de Barcelona i unes dues-centes persones anònimes s'han concentrat a les portes de Palau de la Generalitat, a la plaça Sant Jaume, per fer un minut de silenci en record de les 150 víctimes de l'accident d'avió d'ahir als Alps francesos. També hi han acudit els candidats a l'Ajuntament de Barcelona del PSC, Jaume Collboni, i d'ERC, Alfred Bosch, els representants d'UGT i CCOO a Catalunya, Josep Maria Álvarez i Joan Carles Gallego, així com l'arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach.

L'alcalde de Barcelona és l'única personalitat que ha fet declaracions als mitjans. Xavier Trias ha mostrat una "tristesa total i absoluta" per les víctimes de l'accident, entre les quals hi ha, segons ha explicat, el fill d'un íntim amic seu. Trias ha afirmat que les administracions públiques se centraran ara a "ajudar al màxim" els familiars dels passatgers de l'avió, tant els que són a Catalunya com els que s'han desplaçat a França, ja que es preveu que els "dies d'espera" seran "llargs i feixucs". L'Ajuntament de Barcelona hi ha enviat dos equips d'emergències. Les tretze persones que formen la unitat desplaçada se centraran a donar assistència psicològica als familiars.

Al Parlament, amb especials mostres de condol a ERC

La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, ha encapçalat l'homenatge al costat dels diputats i treballadors de la cambra catalana. "Volem expressar la nostra solidaritat amb tots els familiars i amics de les víctimes i amb els pobles alemany, espanyol i català", ha declarat De Gispert als mitjans de comunicació immediatament després del minut de silenci.

Les mostres de condol han estat especials amb el grup d'ERC, perquè la dona del cap de gabinet d'Oriol Junqueras era una de les passatgeres de l'avió.

Parlament Europeu

Els eurodiputats han homenatjat les víctimes durant l'obertura de la sessió plenària que se celebra fins dijous a la capital europea, Brussel·les. El minut de silenci s'ha fet amb la presència del president de l'Eurocambra, Martin Schulz, i també del president del Consell Europeu, Donald Tusk, i de la Comissió, Jean-Claude Juncker. Els eurodiputats, entre ells 9 de catalans, han mostrat el seu respecte per les víctimes i han expressat el condol als seus familiars i amics.

Al Congrés s'hi apleguen 150 diputats

Més de 150 diputats s'han concentrat a les portes del Congrés per fer un minut de silenci. El president de la cambra baixa, Jesús Posada, ha encapçalat un acte d'homenatge que ha comptat amb la participació de representants de tots els grups parlamentaris catalans, com el portaveu de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, el diputat d'ERC Joan Tardà, el coordinador dels diputats del PSC, Joan Rangel, i el portaveu d'ICV, Joan Coscubiela. També hi havia els portaveus dels dos principals partits de la cambra, PP i PSOE, Rafael Hernando i Antonio Hernando.

Posada s'ha volgut desmarcar de qualsevol polèmica pel fet que el Senat no hagués suspès la seva agenda (com sí que va fer el Congrés) i celebrés ahir la sessió plenària amb normalitat.

Olot, Sant Cugat, Vic, Tarragona i Girona

A les ciutats d'on eren les víctimes de l'accident aeri hi ha hagut minuts de silenci especialment sentits. Tres de les passatgeres eren d'Olot. Davant de l'Ajuntament s'ha concentrat mig miler de persones per mostrar el seu suport als familiars.

Sant Cugat del Vallès és de les ciutats més colpejades per l'accident. Una nena, la seva mare i la seva àvia viatjaven a Düsseldorf per retrobar-se amb el germà, que fa un Erasmus a Alemanya, i dos treballadors de la planta de Delphi de la ciutat també viatjaven a l'avió.

A Girona s'hi han aplegat unes 600 persones, i a Tarragona han recordat especialment el reusenc que viatjava a l'avió. A Vic, on s'han decretat tres dies de dol per la mort de dues treballadores d'una empresa de productes químics de la ciutat, s'ha suspès l'esperat pregó del mercat del Ram.

Les institucions de Lleida

Els ajuntaments de Lleida, la Seu d'Urgell, Mollerussa i Balaguer, entre altres, la Diputació de Lleida i la subdelegació del Govern a Lleida també s'han concentrat per fer minuts de silenci.

Les delegacions catalanes a l'exterior

Les delegacions de la Generalitat a l'exterior han fet un minut de silenci. Ha estat el cas de Londres, París, Berlín i Brussel·les, on hi havia el delegat permanent, Amadeu Altafaj, i el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí. El delegat del Govern a París, Martí Anglada, s'ha desplaçat a la zona de l'accident.

A València: la diputació, l'Ajuntament i les Corts

Les institucions valencianes han guardat aquest dimecres a les 12.00 hores un minut de silenci en record de les víctimes de l'accident aeri als Alps francesos. A les portes del Palau de la Generalitat Valenciana, el president Alberto Fabra ha presidit l'acte acompanyat del conseller de Governació, Luís Santamaría, el delegat del govern espanyol, Serafín Castellano, el president de la Diputació de València, Alfonso Rus, i el president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner. En finalitzar, Alberto Fabra s'ha adreçat als mitjans per expressar el "condol" i "l'estima de la societat valenciana" als familiars de les víctimes.

150 persones al TSJC

Més d'un centenar de persones han guardat un minut de silenci a les portes del TSJC. La concentració ha estat encapçalada pel president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Miguel Ángel Gimeno, i s'hi han sumat magistrats i treballadors del Palau de Justícia.

Santamaría i l'ambaixador alemany, a la Moncloa

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha presidit el minut de silenci a la Moncloa en memòria de les víctimes de l'accident aeri als Alps. A banda de nombrosos treballadors de la Moncloa, també hi han acudit el secretari d'estat de Relacions amb les Corts, José Luis Ayllón, el de Seguretat, Francisco Martínez, i el de la UE, Íñigo Méndez de Vigo.

Fira de Barcelona

Desenes de persones s'han concentrat a les 12 del migdia davant dels recintes de Montjuïc i de Gran Via de Fira de Barcelona com a mostra de condol pels dos treballadors desapareguts en l'accident d'avió. És el segon minut de silenci que es fa, després del que ja es va fer a la fira Graphispag de l'Hospitalet de Llobregat dimarts a la tarda. Demà se'n farà un altre a cada recinte, també a les 12 h. I és que Fira de Barcelona s'ha sumat als tres dies de dol i ha anul·lat les rodes de premsa i actes públics que tenia previstos. A més, ha col·locat crespons negres al perfil de Twitter i a la pàgina web i les banderes de Gran Via onegen a mig pal.

Els treballadors de l'aeroport del Prat i Lufthansa

Bona part de l'aeroport del Prat s'ha quedat en silenci a les 12 en punt del migdia en record de les víctimes. Empleats de l'aeroport, taxistes, passatgers, policies i autoritats han volgut guardar un minut de silenci en homenatge als passatgers i tripulants del vol GWI9525 que han perdut la vida. A la T1 s'han concentrat les autoritats, ben a prop dels taulells de facturació de Lufthansa, matriu de la companyia accidentada, mentre que a la T2 s'ha posat un ram de flors i s'ha llegit un manifest davant del mural de Joan Miró, a l'exterior de les terminals T2A i T2B.

Els treballadors del Liceu

El Gran Teatre del Liceu s'ha sumat aquest dimecres a les mostres de condol per les víctimes del vol de Germanwings, entre les quals hi ha el baríton Oleg Bryjak i la contralt Maria Radner, que havien actuat al Liceu fins aquest dissabte a l'òpera 'Siegfried'. A les dotze del migdia, 250 treballadors del Liceu, amb el director general, Roger Guasch, la directora artística, Christina Scheppelmann, i el president del Patronat de la institució, Joaquim Molins, al capdavant, s'han concentrat a les portes del teatre i han fet dos minuts de silenci en record de les víctimes.

Desigual opta per fer un minut de silenci en privat

Desigual ha fet aquest dimecres a les 12 del migdia un minut de silenci a la seu de la companyia a Barcelona, ubicada al passeig Mare Nostrum de Barcelona, davant de l'hotel Vela. La concentració, que ha tingut un caire privat i no estava oberta als mitjans de comunicació, s'ha dut a terme especialment en memòria dels dos empleats de la companyia.

La planta de Delphi de Sant Cugat

Treballadors de la fàbrica i membres del comitè de direcció de la planta de Delphi a Sant Cugat del Vallès han mostrat el seu condol per la pèrdua de dos treballadors en l'accident d'avió. Els treballadors faran concentracions en record de les víctimes en tots els torns durant aquest dimecres. A més, els accessos a la planta mostren un crespó negre i les banderes onegen a mig pal.

L'IES de Llinars del Vallès que havia fet l'intercanvi amb uns joves alemanys

L'Institut Giola de Llinars del Vallès ha fet un acte privat d'homenatge pels setze alumnes i dues professores d'Alemanya que van perdre la vida en l'accident d'avió dels Alps francesos. En acabar, la directora de l'Institut, Silvia Genís, ha llegit un comunicat davant d'una allau de mitjans de comunicació en què demanava "respecte per la privacitat de l'alumnat, les famílies i el professorat".

stats