Política 03/11/2015

C's, PP i PSC presentaran "junts" els recursos al TC per frenar el ple de ruptura

El PP retreu a Rivera que es posi la medalla des de Madrid per haver aconseguit un acord entre les forces unionistes

Mariona Ferrer I Fornells
5 min
Miquel Iceta, Inés Arrimadas i Xavier Garcia Albiol

MadridL'amenaça s'ha fet efectiva. Ciutadans ha anunciat que aniran conjuntament amb PP i PSC demà dimecres al Tribunal Constitucional (TC) a presentar els recursos d'empara per impugnar els tràmits per convocar el ple de ruptura dilluns que ve.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Albert Rivera ha volgut demostrar des de Madrid, durant un esmorzar informatiu organitzat per Europa Press a l'Hotel Villa Magna, que són els que porten l'avançada en aquest tema.

Poc després ho han confirmat tant el PSC com el PP enviant una convocatòria als mitjans. La líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas; el del PP, Xavier Garcia Albiol; i el del PSC, Miquel Iceta, es trobaran demà dimecres a les 12.15h al registre del Tribunal Constitucional per presentar els recursos. El primer serà conjunt i contra la reunió de la junta de portaveus. En concret contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. El segon contra l'admissió a tràmit per part de la Mesa del Parlament de la proposta de resolució de ruptura de Junts pel Sí i la CUP.

La Moncloa veu en la decisió del Parlament una vulneració flagrant dels drets dels parlamentaris i els ciutadans, mentre que el Govern veu "poc democràtiques" les "maniobres" per impedir el ple de ruptura i Junts pel Sí titlla de "mala fe" l'actitud del PP per obstaculitzar la resolució, ja que encara no forma part de la junta de portaveus.

El president de Ciutadans, Albert Rivera, aquest dimarts a Madrid, on ha participat en un esmorzar informatiu organitzat per Europa Press. EFE

Rivera ha volgut anunciat l'acord de l'unionisme per frenar el procés en "primícia", si bé pocs minuts abans Arrimadas informava de l'acord amb PP i PSC en una entrevista a TV3.

"Vull anunciar que hi haurà un recurs d'empara que es presentarà demà al TC", ha dit Rivera, i ha posat èmfasi en el fet que Ciutadans ha liderat tot el procés davant el 'no' del govern de Mariano Rajoy a anar a l'alt tribunal. Arrimadas ha assenyalat que els recursos d'empara es presentaran per separat, si bé aniran "junts" al TC a presentar-los. En concret, serà un recurs contra la junta de portaveus i contra la mateixa admissió a tràmit de la moció. Rivera ha dit que es vol anar en contra de certs diputats que "estan violant el reglament de la cambra i impedint drets fonamentals".

El president de Ciutadans ha apuntat que, tot i que "ha costat", Arrimadas ha aconseguit que el PP i el PSC, dividits més que "mai", "es deixin estar de baralles, de punts i comes, i es posin a defensar el que és comú". També ha destacat que el vicepresident de Ciutadans al Parlament, José María Espejo, farà "constar en acta" qualsevol irregularitat que s'hagi produït durant la junta de portaveus.

El PP demana a Rivera que "gesticuli menys"

La vicepresidenta d'Estudis i Programes del PP, Andrea Levy, ha criticat que Rivera intenti posar-se la medalla per haver abanderat l'acord. "El que s'ha de fer en aquesta situació és gesticular poc i actuar amb fermesa", ha afirmat, i ha lloat que Albiol estigui "liderant una estratègia parlamentària totalment sibil·lina i eficaç perquè no es dugui a terme el ple". En roda de premsa des de Génova, Levy ha agraït que "per una vegada els socialistes actuïn de forma conjunta amb la resta de forces al Parlament que defensen el sentit comú i la normalitat institucional".

Tant Rivera com Arrimades s'han fet un embolic amb els recursos d'empara que es presentaran al Tribunal Constitucional dimecres. Levy ha aclarit que el recurs d'empara contra la junta de portaveus serà conjunt, mentre que el que es destini a frenar l'admissió a tràmit de la moció serà diferent per a cada partit. Després ho han confirmat els partits en un comunicat.

La Moncloa veu una vulneració flagrant de drets

Els tres partits han informat al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, tan bon punt han decidit presentar els recursos d'empara. La vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, ha denunciat que la decisió de la Mesa del Parlament de tirar endavant la moció és una vulneració flagrant de drets.

"Hi ha determinats partits a Catalunya que estan saltant-se obertament la Constitució, que han manifestat la seva falta de respecte a la llei i a les resolucions dels tribunals i que "aquests dies han fet un pas encara més flagrant que és no respectar el dret dels catalans que no combreguen amb l'independentisme", ha assenyalat.

Mentrestant, els serveis jurídics de l'Estat segueixen analitzant totes les possibilitats, però la Moncloa, de moment, no té previst dirigir-se al Constitucional fins que no s'aprovi la declaració.

Retrets a Rajoy

De nou, el president de Ciutadans ha insistit que haurien preferit que Rajoy hagués estat més "convincent" i hagués demanat directament la suspensió del ple al Parlament. En aquest sentit, ha instat a "segellar un pacte per Espanya".

Preguntat sobre per què no presenten un recurs al Consell de Garanties Estatutàries, Rivera ha admès que es tracta d'un consell escollit pel Parlament i que, per tant, no tenen "gaires esperances en institucions que pel camí han dit que no funcionaven".

L'estelada, "un drap"

Rivera ha volgut minimitzar el pronunciament de la fundació ¿Hay Derecho?, que col·labora amb Ciutadans, i que proposa fins i tot declarar l'estat de setge a Catalunya si tira endavant el procés. Preguntat per l'ARA sobre el tema, el líder de C's ha defensat que "cal anar a passos i primer anul·lar l'efecte jurídic de la moció i que els tribunals no l'apliquin".

I en aquest sentit ha començat a carregar contra CDC. "Aquí hi ha una banda organitzada. Ens han saquejat als catalans i als espanyols els Pujol, Convergència i els seus socis", ha dit. I ha anat més enllà titllant l'estelada de "drap". "Estan posant una gran estelada amb una moció perquè tots estem pendents del drap i ens oblidem de la banda i el botí", ha afegit.

Dos anuncis en primícia

Pocs minuts abans de la intervenció de Rivera, Arrimadas ha anunciat l'acord amb PP i PSC a TV3. "Es pensen que estan per sobre de tot. La llei s'ha de complir", ha dit sobre la convocatòria de la junta de portaveus d'aquest matí per admetre a tràmit la declaració independentista al Parlament.

Arrimadas s'ha oposat que es faci el debat sobre la declaració independentista i ha anunciat l'acord, fruit de les reunions d'ahir a la tarda al Parlament, per anar "junts" al Tribunal Constitucional contra la declaració independentista –malgrat que cada partit presentarà el seu propi recurs per separat–. "No vull enviar el missatge que Ciutadans és el mateix que el PP, però calia una acció així", ha dit, i ha afegit que cal unir-se contra una proposta que, a parer seu, "vol fer fora Catalunya d'Espanya, d'Europa i de l'ordenament jurídic".

stats