Política 02/11/2015

Forcadell manté la junta de portaveus tot i l'amenaça de l'unionisme d'impugnar la reunió davant del TC

La presidenta del Parlament es referma en la seva decisió per forçar la votació de la declaració de JxSí i la CUP abans de la investidura. C's, PSC i PP enviaran un recurs d'empara a l'alt tribunal si el ple de ruptura tira endavant

Ara/ Agències
4 min
Reunió de la mesa del Parlament, aquest dimecres. / PARLAMENT

BarcelonaEl PP encara no s'ha constituït com a grup al Parlament, però la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, ha convocat per a aquest dimarts a les 10.15 hores la junta de portaveus perquè la mesa conegui el seu criteri en relació amb la suspensió momentània de la declaració de ruptura –provocada per la petició de reconsideració de C's, PSC i els diputats del PP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Immediatament després, la mesa decidirà sobre la petició de reconsideració. A partir d'aquí es podria desencallar la tramitació de la resolució acordada per Junts pel Sí (JxSí) i la CUP i forçar que el text es pugui votar abans del primer debat d'investidura, previst per al 9-N.

Tenint en compte que hi haurà 48 hores per esmenar el text un cop desbloquejada la tramitació, la previsió és que divendres es torni a reunir la junta, en aquest cas, per convocar el ple extraordinari. Si no hi ha canvis d’última hora, la intenció és que el ple de ruptura sigui o el mateix divendres 6 o el dilluns 9 al matí, de manera que a la tarda comenci el debat d’investidura. No hi ha precedents que la junta hagi convocat ple per al mateix dia que es reuneix.

Forcadell ha deixat clara la seva intenció mantenir la junta de portaveus tot i la pressió dels partits unionistes que ha rebut des que l'ha convocada. Ciutadans, PSC i PP estan disposats a arribar fins al Tribunal Constitucional perquè la reunió i el ple de la declaració de ruptura no siguin vàlids ni es celebrin estan disposats a arribar fins al Tribunal Constitucional. Carlos Carrizosa (C's), Eva Granados (PSC) i Enric Millo (PP) han mantingut reunions aquesta tarda per posar en comú el seu desacord amb el fet que es convoqui la junta de portaveus quan no ha estat constituïda a falta del grup parlamentari del PP -que té temps per fer-ho fins divendres. Forcadell, però, demana als diputats del PP que designin algun representant per assistir a la reunió.

De fet, segons han informat a EFE fonts parlamentàries, hi ha almenys dos precedents de reunions de la junta de portaveus de la cambra catalana amb anterioritat a la constitució formal de tots els grups. La situació es va donar tant el 2006 com el 2010, i en cap de les dues ocasions hi va haver polèmica

El portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, a més, ha defensat la convocatòria recordant que, si bé el reglament del Parlament fixa un termini per conformar els grups, també limita a quatre dies el període pel qual la mesa de la cambra ha de respondre a les peticions de reconsideració dels grups. Així, aquest dilluns acaba el termini per respondre la petició de C's, PSC i dels 11 diputats del PP per reconsiderar l'admissió a tràmit de la declaració d'inici del procés, motiu pel qual els republicans entenen que no es pot vulnerar el dret d'aquests partits a rebre una resposta.

El PP titlla la convocatòria d'il·legal

C's, PSC i CSQEP se sumen a les crítiques i denuncien una vulneració del reglament

Poca estona després de conèixer la notícia, el PP ja ha avançat que presentaria un recurs d'empara davant el Tribunal Constitucional (TC) contra Forcadell si no desconvoca la junta de portaveus, que ha indicat que és "il·legal" perquè el grup popular encara no està constituït.

"En el supòsit que no desconvoqui i mantingui la convocatòria sense presència del PP, els diputats populars es dirigiran al TC per demanar empara davant la vulneració dels seus drets", ha sostingut en roda de premsa el portaveu, Enric Millo. El popular ha apuntat que, com a pas previ, els 11 diputats del partit han presentat aquest dilluns mateix escrits individuals dirigits a la presidenta del Parlament perquè reconsideri la seva situació.

En una línia semblant, la líder de C's a Catalunya, Inés Arrimadas, ha considerat que la convocatòria de la junta de portaveus és "un atropellament jurídic" i una "vulneració" tant del reglament parlamentari –atès que el PP encara no s'ha constituït com a grup– com dels drets dels ciutadans de Catalunya.

Per part dels socialistes, la candidata al 20-D, Carme Chachón, ha qualificat de "fraudulenta" i "antireglamentària" la reunió de la junta de portaveus perquè –ha argumentat– encara no estan constituïts tots els grups parlamentaris. Chacón ha lamentat que Forcadell se "sotmeti a la voluntat del Govern" posant "en perill" la separació de poders.

La portaveu d'ICV i diputada de CSQEP, Marta Ribas, de la seva banda, ha considerat que la convocatòria de la junta de portaveus és una mostra que "s'està violentant l'ús del reglament del Parlament" per part de JxSí, que ho fa per satisfer unes "voluntats polítiques" determinades.

Front unionista contra la celebració del ple de ruptura

Albiol insta C's i PSC a presentar un recurs d'empara conjunt al TC

Més enllà de la reunió de la junta de portaveus, la polèmica de fons es troba en el ple de ruptura i la declaració de ruptura que JxSí i la CUP volen aprovar. El líder del PP al Parlament, Xavier García Albiol, ja va anunciar diumenge que el seu partit presentarà en els pròxims dies un recurs d’empara al Tribunal Constitucional (TC) Xavier García Albiolrecurs d’empara al Tribunal Constitucional (TC) perquè impedeixi la celebració de la sessió extraordinària a la cambra. L’exalcalde de Badalona esmenava així la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, que divendres apuntava que esperarien que la declaració fos aprovada per actuar "immediatament" i evitar que tingués cap recorregut.

Tot i que fins ara els partits unionistes han fracassat cada cop que han buscat anar de bracet al Parlament, Albiol va explicar que aquest dilluns es posarà en contacte amb els líders de Ciutadans i el PSC, Inés Arrimadas i Miquel Iceta, respectivament, per donar "imatge d’unitat" i firmar conjuntament el text a presentar davant el TC. Els representants de PP, C's i PSC reunits aquest dimarts al Parlament han confirmat la intenció de recórrer a l'alt tribunal la convocatòria del ple si aquest acaba tirant endavant.

Des d'ERC, Sabrià ha apuntat que, en cas que prosperi el recurs d'empara que volen impulsar els populars al Tribunal Constitucional per frenar el debat de la declaració, JxSí i la CUP faran "cas al mandat ciutadà" d'avançar cap a la independència i, per tant, mantindran aquest tràmit, digui el que digui l'alt tribunal.

stats