Política 12/07/2017

Puigdemont confirma que prepara una reorganització del Govern per concentrar les competències de l'1-O

Com va avançar l'ARA ahir, es podria atribuir totes les tasques del referèndum a un sol conseller

Maiol Roger / Gerard Pruna / Núria Orriols
5 min
El president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, amb el vicepresident Oriol Junqueras, aquest dimecres al Parlament

BarcelonaEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, està preparant una reorganització interna del Govern per concentrar les competències del referèndum en un sol conseller, tal com va avançar l'ARA dilluns. El president de la Generalitat ho ha explicat en una conversa informal amb periodistes als passadissos del Parlament, en què ha aclarit que els canvis es faran abans d'agost.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El nom del conseller que assumirà les competències és encara una incògnita. Després d'una sessió de control en què l'oposició ja ha burxat els canvis al Govern i el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha deixat clar que ja li va encarregar el setembre del 2016 al vicepresident, Oriol Junqueras, la coordinació del referèndum. No obstant, la direcció logística de l'1-O pot recaure en un altre conseller.

El que descarta, a dia d'avui, són més canvis de consellers. Tot i que tampoc ha tancat la porta a fer-ho en un futur, tal com ha dit des del faristol del Parlament, on ha comparegut per justificar el cessament de Jordi Baiget. Puigdemont ha apuntat que, si cal, farà noves reformes. Tanmateix, ha subratllat que "no cal, ara mateix", però "si calgués" faria més canvis en aquesta mateixa legislatura.

De fet, abans de començar el ple, el president de la Generalitat s'ha reunit al seu despatx durant prop de 20 minuts amb la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, que li ha traslladat el seu suport a qualsevol decisió que hagi de prendre en el futur, fins i tot si impliquen nous canvis al Govern. Després de les friccions arran de com es va gestionar la destitució de Baiget i la poca comunicació aleshores de Puigdemont amb el partit, els contactes entre el president i Pascal s'han multiplicat, així com amb el president del partit, Artur Mas, i la vicepresidenta de la formació i consellera de Presidència, Neus Munté.

Puigdemont, però, ha volgut aprofitar la seva intervenció per assegurar que està orgullós de la feina feta "per tots els consellers i conselleres, sense excepció". Pel que fa a Jordi Baiget, Puigdemont també ha remarcat la "molt bona feina" que va fer al capdavant d'Empresa, però ha recalcat la importància de la confiança entre tots els membres de l'executiu.

Les declaracions de l'exconseller van disgustar Puigdemont i van desencadenar una sèrie de canvis al Govern que es van iniciar amb la seva destitució. La seva cartera, la d'Empresa i Coneixement, va passar a mans de l'aleshores titular de Cultura, Santi Vila, que ha cedit el testimoni a Lluís Puig, que ostentava la direcció general de Cultura Popular.

Davant les crítiques que l'oposició li ha dedicat des que va fer fora Baiget –en la mateixa sessió de control l'han acusat d'haver-lo cessat "per dir la veritat"– Puigdemont ha recomanat calma. "Els veig hiperventilats", ha ironitzat, i ha assegurat que ho fan tots els governs, "siguin independentistes, autonomistes o no nacionalistes". Per demostrar-ho, ha llegit unes declaracions de Miquel Iceta defensant el cessament de consellers del govern de Pasqual Maragall, el 2006, en què deia que el president només pensava "en l'interès general" del país. "Faig completament meves aquestes paraules", ha conclòs Puigdemont.

Arrimadas acusa Puigdemont de mentir

La cap de l’oposició, Inés Arrimadas, ha sigut contundent amb el president Puigdemont i l’ha acusat d'estar "obsessionat" amb el referèndum i “mentir” a la gent del seu equip, en al·lusió a les declaracions de la coordinadora, Marta Pascal, quan assegurava que Baiget seguiria a l'executiu. "La va deixar en una mala situació", ha dit la líder de l'oposició, que ha comparat l'episodi amb el de la portaveu del Govern, Neus Munté, quan va dir que no hi havia hagut reunió amb el president espanyol, Mariano Rajoy, i sí que havia tingut lloc la trobada. "Vostè l'ha destituït [a Baiget] per dir la veritat", ha afirmat Arrimadas, que ha criticat que les raons del seu cessament no rauen en la competència del conseller en el seu àmbit, sinó en la seva "sinceritat". En aquest sentit, Ciutadans ha tornat a reclamar a Puigdemont que convoqui eleccions i que deixi pas a l"alternativa" per governar Catalunya.

Iceta dona la legislatura per esgotada

El líder del PSC, Miquel Iceta, ha considerat que la legislatura "està esgotada políticament". El socialista ha recordat que el Govern no ha pogut complir el seu full de ruta inicial, que preveia proclamar la independència en 18 mesos, complerts el 10 de juliol. Iceta ha assegurat que el referèndum "no se celebrarà" i ha insistit que el Govern ha "esgotat i exhaurit" el seu mandat. "Confiar en l'èxit de la seva missió és estrictament una qüestió de fe". El socialista ha lamentat que Puigdemont no hagi presentat el nou conseller de Cultura, Lluís Puig, ni hagi destacat els mèrits de Santi Vila per haver-lo canviat a Empresa. "Els desitjo sort i encerts, i com que no els volem mal, no els desitgem un mandat llarg".

Rabell creu que la crisi de govern s'ha "tancat en fals"

També el líder de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, ha insinuat que les opinions de Baiget sobre el referèndum estan més esteses dins l'executiu del que sembla. En aquesta línia Rabell ha situat les "dificultats per trobar un coordinador del referèndum". "És evident que aquesta crisi de Govern s'ha tancat en fals", ha opinat Rabell, que ha posat en dubte la capacitat de Puigdemont de mantenir unit el seu executiu. "Si vostè és incapaç de cohesionar el seu propi Govern, com pensa fer-ho amb la societat catalana?", ha preguntat.

A més, ha vaticinat que la via unilateral no aconseguirà un referèndum l'1-O, i ha apuntat que ningú acceptarà la situació perquè "Catalunya no és una colònia i Espanya no és una dictadura". Per això, ha reclamat abandonar "el discurs recurrent que Espanya no canviarà mai" i aprofitar que no tot és el PP i que ara mateix ja hi ha un terç del Congrés favorable a un referèndum i "una majoria més àmplia disposada a reconèixer la plurinacionalitat d'Espanya i propiciar vies de diàleg".

Albiol acusa Puigdemont de crear un "règim de la por"

El líder del PP, Xavier García Albiol, s’ha mostrat “decebut” per les explicacions de Puigdemont i l’ha acusat de crear un “clima de por” al seu entorn de cara al referèndum. A parer seu, la destitució de Baiget és fruit de la creació “d’un règim de por i una advertència a la resta de membres del seu govern”. Així, ha criticat el president per haver apartat el conseller que ha sigut sincer en públic i dir el que pensen tots els consellers. “Està assumint les pràctiques de la CUP”, ha dit Albiol; “Vostè té fòbia als dubtes”, ha afegit el líder popular davant la perplexitat del president per les seves paraules. “S’ha convertit en la crossa de Junqueras per enfonsar Convergència. El seu fanatisme li impedeix veure-ho, els està embarcant cap al suïcidi polític”, ha advertit el líder del PP.

El popular ha assegurat que Junts pel Sí vol posar fi a la llibertat d'expressió, aplacar les veus discrepants i viure "eternament" per al Procés. "És per això que són implacables amb aquells que plantegen dubtes. Per això ha purgat Baiget", ha sentenciat.

La CUP lamenta que Vila es faci càrrec d'Empresa

La CUP ha celebrat la destitució de Baiget i ha donat la benvinguda al conseller Lluís Puig en l’àmbit de cultura. Ha criticat la gestió de Baiget al capdavant del departament per les polítiques sobre el canvi climàtic, el món universitari o sobre la banca. Tot i això, han posat pegues al nomenament de Santi Vila i han censurat la seva gestió a la conselleria de Cultura.

Pel que fa al paper de la CUP, el diputat Benet Salellas ha garantit el suport de l’esquerra independentista a un executiu “determinat” i “convençut” del referèndum, però ha posat deures al Govern. Salellas ha instat Puigdemont a fer els passos necessaris en la logística de l’1-O i a fer-los públics en els propers dies. Ha recordat que la CUP ja ha explicat quines han de ser les garanties del referèndum (urnes, cens, vot exterior, comissió internacional i paperetes), i ha demanat a Catalunya Sí que es Pot que posi les seves sobre la taula.

stats