Política 21/06/2017

Units Podem votarà a favor de la moció del PDECat perquè l'Estat "respecti" el referèndum

"Avui la majoria absoluta de la cambra considera Espanya plurinacional", afirma Jordi Xuclà

Dani Sánchez Ugart / Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Xavier Domènech, durant la seva intervenció a la moció de censura / EFE

MadridEl Congrés ha debatut aquest dimecres la moció del PDECat que insta l'Estat a "respectar" el referèndum del dia 1 d'octubre, i que serà rebutjada demà amb els vots a favor dels proposants, ERC, PNB, Bildu i Units Podem, que ha anunciat aquest dimecres el sentit del seu vot, i el vot en contra de la resta de la cambra. La moció ha sigut defensada pel diputat Jordi Xuclà, que ha recordat que "avui la majoria absoluta de la cambra considera Espanya plurinacional".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La moció insta el govern espanyol a "respectar" la decisió adoptada pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, de convocar el referèndum, i es compromet a "trobar l'espai institucional parlamentari al Congrés" per negociar-ne les conseqüències a partir de l'endemà del referèndum. A més, el text de la moció "deplora els intents de suspensió de les relacions institucionals del govern de l'Estat".

En la seva intervenció inicial, Xuclà s'ha dirigit al PSOE i li ha dit que "quan es reconeixen les nacions és a tots els efectes". "Això és clar com l'aigua. L'acció cultural i política, amb tots els drets, inclòs el de la lliure decisió", ha afegit. "Estem a punt per resistir les campanyes de la por i estem indignats per l'ús partidista de les institucions en assumptes tan importants com la seguretat", ha afegit Xuclà, que considera que el moment de tensió actual respon al "rèdit electoral" que busca treure el PP de la qüestió catalana.

Xuclà ha recordat que no fa gaire el PSC defensava la via canadenca, i que el primer referèndum del Quebec es va fer sense acord amb l'Estat i que el Canadà va "respectar-lo". El mateix, ha dit, demanen ara al govern espanyol amb la moció: "La democràcia és com l'aigua que vol arribar al mar, sempre acaba arribant al mar, i si no, es queden les coses estancades. I si una cosa no volem són aigües estancades".

El PDECat ha rebut el suport del PNB i també d'ERC. El portaveu del partit republicà, Joan Tardà, s'ha mostrat convençut "que una negociació seria favorable per a les dues parts", però ha llançat un avís: "Si no volen negociar, tenim un mandat democràtic i una majoria parlamentària per poder-lo fer efectiu". A més, Tardà ha advertit que el poble de Catalunya "no permetrà" que la resposta a la voluntat d'exercir el dret a decidir sigui violenta. Segons Tardà, els col·legis s'obriran "passi el que passi". "I en funció dels resultats negociarem", ha reblat.

El portaveu d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ha considerat que el saldo de l''operació diàleg' és "absolutament negatiu", però ha criticat que l'autoesmena de la moció del PDECat, que va introduir modificacions al text després que Puigdemont anunciés la data i la pregunta, també s'ha fet sense diàleg. Domènech ha censurat les "contradiccions" del text -com el fet que el PDECat s'abstingués la setmana passada en la moció de censura a Rajoy-, però ha dit que estan d'acord que el principal problema ve de la falta de diàleg del PP i les seves "pulsions repressives", i per això votaran a favor del text.

Per part del PSOE, la diputada Meritxell Batet ha considerat que la moció "no va de diàleg", perquè la majoria que sustenta el Govern "ha renunciat" a debatre amb la resta de força catalanes. Tampoc "no va de negociació", perquè "han renunciat a negociar 45 dels 46 punts que el president de la Generalitat va plantejar al del govern espanyol".

stats