Política 29/05/2017

Santamaría: "El referèndum no es farà. Farem el que s'hagi de fer" per aturar-lo

La vicepresidenta espanyola veu un "clima preelectoral" a Catalunya

Dani Sánchez Ugart
3 min
Soraya Sáenz de Santamaría, aquest dilluns a La Moncloa / EFE

MadridLa vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, ha considerat que la la cimera dels partits a favor del dret a decidir convocada pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, aquesta tarda, demostra que el Govern està "en mans de la CUP".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Santamaría ha afirmat que "el més important" que li havia de dir al Govern era que anés al Congrés de Diputats, i que ho han fet "obertament", i no amb una interlocució directa, que segons ella no existeix entre els dos governs de manera privada, i tampoc es produirà. "És l'hora de parlar en públic", defensen fonts de la Moncloa.

"El referèndum no té cabuda a la Constitució ni al dret internacional i no se celebrarà", ha afegit, i ha acusat Puigdemont d'intentar "alimentar un victimisme que ja no cola". "Farem el que s'hagi de fer", ha continuat, però no ha volgut donar pistes de quina manera l'aturaran, perquè "és el que Puigdemont està desitjant". "Que no tingui cap dubte que la legalitat serà preservada", ha conclòs.

A més, ha dit que el clima a Catalunya és "preelectoral" i s'està "instrumentalitzant un procés en què no tenen sortida per estar amb un ull pendents de l'evolució de les enquestes", i ha assenyalat sobretot el PDECat, pel que fa a aquesta actitud.

"El que fan aquesta tarda és reunir-se amb si mateixos", ha afirmat, abans d'acusar l'executiu català d'haver "deixat d'escoltar" la societat catalana. "Puigdemont hauria de buscar una data per venir al Congrés de Diputats, que li recordo que és a la Carrera de San Jerónimo, sense número", ha afirmat. En lloc d'això, ha acusat, "prefereix reunir-se amb els que l'escoltaran".

"Aquest govern és dialogant i sap negociar i consensuar", ha dit, però "Puigdemont prefereix consensuar amb radicals i al marge de la legalitat", perquè un referèndum és "innegociable", i en tot cas es debat al Congrés, "on es troben les solucions polítiques". La resta, segons ella, és "viure d'esquena" als ciutadans, a la legalitat i també a la comunitat internacional.

Hores abans que es conegués la convocatòria de la cimera, la consellera de la Presidència, Neus Munté, va explicar que la data i la pregunta del referèndum es faran públiques en un màxim de 15 dies.

La vicepresidenta ha volgut fer també una valoració política dels pressupostos, que ha considerat que es tiraran endavant gràcies a un "gran esforç" de tots els partits, que han aconseguit fer prevaldre "l'interès general". Demà, a primera hora de la tarda se signarà l'acord entre el govern espanyol i Nueva Canaria, a la Moncloa, segons ha informat Santamaría.

Entitats unionistes també demanen que Puigdemont s'expliqui al Congrés

Set entitats catalanes unionistes han enviat una carta al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per demanar-li que vagi al Congrés per explicar la seva proposta de referèndum. Les entitats que han enviat la missiva són Societat Civil Catalana, l'associació de juristes Llibertats, Empresaris de Catalunya, Advocats Catalans per la Constitució, l'Associació d'Historiadors de Catalunya Antoni de Capmany, el Centre Lliure d'Art i Cultura i l'Associació de Periodistes Pi i Margall. Totes elles defensen "seguir apostant pel diàleg" per solucionar el conflicte català.

Segons l'agència Efe, les entitats exposen a la carta que no es pot deixar passar "cap oportunitat per seguir defensant qualsevol plantejament mitjançant les vies que nosaltres mateixos, democràticament, ens hem atorgat". Els signants de la carta es defineixen com a "catalans i demòcrates" i emplacen Puigdemont a "formular les peticions que consideri necessàries davant el Congrés", que és l'"òrgan al qual constitucionalment i democràticament li correspon la iniciativa de reformar" la Constitució.

Amb aquesta carta, les entitats pretenen donar un "toc d'atenció" al president de la Generalitat recordant-li que "és el representant de tots els catalans, i, per tant, ha d'utilitzar les vies legals en qualsevol proposta política".

stats