Política 15/03/2017

Rajoy dona per "liquidada" la crisi

El president espanyol defensa la creació d'eurobons i aposta per la unió econòmica i bancària

Dani Sánchez Ugart / Júlia Manresa
2 min
El president del govern, Mariano Rajoy, durant la seva compareixença aquest dimecres.

MadridEl president espanyol, Mariano Rajoy, ha comparegut aquest dimecres al Congrés per explicar el consell europeu de la setmana passada en el qual els líders europeus van abordar el Brexit i la necessitat d'una Europa de dues velocitats. En el seu discurs, Rajoy ha donat per liquidada la crisi econòmica a la UE en resposta a les intervencions dels grups de l'oposició que, als seus ulls, han volgut posar èmfasi només en "les coses que no van bé".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, doncs, Rajoy ha reconegut que "Europa ha passat una monumental crisi econòmica" però considera que el més important és que ha demostrat la seva "capacitat i coratge" per "liquidar la major crisi que ha viscut des del Tractat de Roma". En aquest punt és quan Rajoy també ha donat per superada la crisi a Espanya i no només a Europa, "sóc encara més optimista perquè Europa ha superat aquesta crisi com la que, per cert ha superat Espanya". Rajoy ha garantit que Espanya complirà amb l'objectiu del dèficit 4,6% el 2016 i s'ha mostrat convençut que el 2019 s'arribarà a un 13% d'atur.

Integració europea amb "aquells que vulguin fer-ho"

Rajoy ha apostat per afavorir la integració entre els països de la Unió Europea "amb aquells que vulguin fer-ho", en referència al Regne Unit.

Per a Rajoy, aquesta integració ha de tenir quatre vectors: política exterior i defensa, immigració i control de fronteres, seguretat interna i unió econòmica i monetària.

En aquest últim punt, Rajoy ha apostat per seguir avançant en una major integració, amb la unió bancària i econòmica, fins arribar a l'estació final, que són els eurobons –l'emissió de deute conjunt entre els diversos estats europeus. "Espanya està llesta", ha asseverat el president espanyol, que ha tret pit de les "reformes estructurals" que han deixat l'estat espanyol preparat per a aquesta integració.

"No som un més a la unió, sinó un dels grans", ha dit un triomfalista Rajoy, que ha justificat que "el gran salt endavant" que ha fet Espanya des de l'arribada de la democràcia és gràcies en gran part a la integració europea, que ha qualificat de "projecte d'èxit".

stats