Política 19/09/2017

El Govern afirma que la intercepció de les notificacions a les meses no altera el camí a l'1-O

L'executiu envia un requeriment al fiscal general perquè s'abstingui d'actuar sobre l'1-O

Gerard Pruna
2 min
EN DIRECTE. Roda de premsa del Govern després del consell executiu

BarcelonaMentre la Guàrdia Civil interceptava a la seu d'Unipost a Terrassa les notificacions per als membres de les meses electorals de l'1-O, el Govern estava reunit en el consell executiu dels dimarts. Una reunió després de la qual han comparegut el vicepresident, Oriol Junqueras, i el conseller de Presidència i portaveu, Jordi Turull, que han volgut començar la seva intervenció mostrant tot el suport del Govern als alcaldes que avui han començat a declarar per l'1-O.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En roda de premsa, Turull i Junqueras han descartat que els operatius de la Guàrdia Civil i el fet que hagin interceptat les notificacions que s'havien de fer arribar als membres de la mesa afectin l'1-O. "A cada actuació repressiva, una solució", han resumit tots dos, que han denunciat "l'estat de setge" al qual està sotmès el Govern.

Davant l'ofensiva judicial contra el referèndum que comanda el fiscal general de l'Estat, el consell executiu ha acordat aquest dimarts enviar un requeriment a José Manuel Maza en el qual se li reclama que s'abstingui de fer cap actuació sobre l'1-O perquè correspon actuar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) o al jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona, ambdós amb causes obertes sobre el referèndum.

Turull, que ha acusat l'Estat d'actuar des de la impotència, ha criticat que Maza pretengui "autoatorgar-se una sèrie de funcions" que, segons ha dit, no li corresponen amb la llei a la mà. A més, el Govern també ha demanat que es tiri enrere l'admissió a tràmit de la querella contra el Govern.

Retrets a la campanya d'Arran

El portaveu del Govern s'ha referit també a la polèmica suscitada després que Arran hagi distribuït cartells cridant a "assenyalar" aquells regidors de Lleida que s'han posicionat contra el referèndum, i s'ha desmarcat de la campanya al·legant que "la democràcia no consisteix a assenyalar ningú". "A nosaltres, que hem estat assenyalats, no ens agrada que s'assenyalin més de 700 alcaldes, funcionaris, no ens agrada que s'assenyali a ningú".

"Tercera temporada de l'operació Catalunya"

L'executiu català ha sortit al pas també d'una altra operació de la Guàrdia Civil per la presumpta malversació de cabals públics de l'Ajuntament de Girona a través de l'empresa municipal de l'aigua durant l'etapa socialista, però que afectaria també l'etapa en la qual era alcalde l'actual president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

Amb ironia, Turull ha atribuït l'operatiu a una "tercera temporada de l'operació Catalunya", ja que segueix un "mateix 'modus operandi". "Sempre a prop d'alguna contesa electoral i amb voluntat de distorsionar informació i destruir la reputació i honorabilitat d'una persona", ha assegurat.

stats