Política 17/10/2017

El Govern tornarà a oferir diàleg dijous però avisa que "la rendició no forma part de cap dels escenaris"

Turull considera "una vergonya democràtica" que torni a haver-hi "presos polítics" en ple segle XXI

Gerard Pruna
4 min
Reunió del consell executiu aquest dimarts

BarcelonaDesprés de donar ahir un termini de dos mesos per al diàleg a Mariano Rajoy i veure com a la nit s'empresonava els presidents de l'ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha reunit aquest dimarts els seus consellers en la tradicional reunió del consell executiu. La reunió ha arribat marcada pels esdeveniments recents i el president i consellers hi han hagut d'explorar els escenaris oberts i acordar com procedir a partir d'ara. A la sortida, en roda de premsa, el conseller de la Presidència, Jordi Turull, ha avisat, però, que "la rendició no forma part de cap dels escenaris d'aquest Govern", i ha apuntat que la reacció de l'Estat dijous a una nova proposta de diàleg per part de l'executiu serà clau per als pròxims dies.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sobre la taula del consell executiu hi ha hagut aquest dimarts les pressions que ha rebut Puigdemont els últims dies des de diferents agents independentistes perquè, vista la reacció de l'Estat, aixequi la suspensió de la declaració d'independència que va decretar dimarts passat al Parlament després d'una altra reunió de Govern en què tots els consellers excepte Clara Ponsatí -que hi va votar en contra- i Oriol Junqueras -que es va abstenir- van avalar l'estratègia del president.

En roda de premsa, Turull ha subratllat que el Govern ha constatat que la "repressió i l'amenaça" per part de l'Estat han crescut des que dimarts Puigdemont va deixar en suspensió la declaració d'independència. En aquest sentit, el portaveu ha criticat que la resposta a la carta de Puigdemont ahir torni a ser "el menyspreu i amenaça", i ha lamentat que el govern espanyol esquivi el nucli de la qüestió: si està disposat a asseure's a negociar sense condicions amb Catalunya com fan "els països civilitzats".

Per això, tot i no afirmar obertament que el termini de dos mesos donat ahir pot caducar dijous, el portaveu del Govern ha evitat donar detalls sobre els passos a donar per l'independentisme en cas que es comenci a aplicar el 155. Sí que ha avançat, però, que l'executiu català no es mourà del contingut de la carta enviada per Puigdemont i tornarà a apel·lar al diàleg. "Volen seure a parlar, sí o no?", ha preguntat el conseller de la Presidència, que ha apuntat que, en funció de la resposta de l'Estat dijous el Govern, sabrà "en quin escenari se situa l'Estat: si ja tanca definitivament les portes al diàleg i segueix amb la repressió, o accepta seure a dialogar. Turull ha avisat que l'Estat situa el Govern "en termes de rendició o tirar endavant", i ha avisat que "òbviament la rendició no forma part de cap dels escenaris d'aquest Govern".

Així doncs, la resposta del govern espanyol dijous serà clau per als pròxims dies. Tot i mantenir la mà estesa al diàleg i assegurar que al Govern això sempre serà així, Turull ha apuntat que "si l'altre no vol dialogar, i no només no vol sinó que actua en la direcció contrària, òbviament s'hauran de prendre decisions". "Ni plegarem veles ni restarem contemplatius a veure com ocupen les institucions catalanes", ha afegit Turull, que ha subratllat que el món podrà veure amb la resposta de l'Estat qui vol dialogar i qui no.

Per la seva banda, el conseller d'Exteriors, Raül Romeva, ha insistit a situar el cas català com un afer europeu que en cap cas es pot circumscriure a un assumpte intern espanyol. En aquest sentit, ha avisat que si algú vol perjudicar l'economia catalana també estarà perjudicant l'economia europea, i ha carregat contra un Estat on, ha dit, no existeix la separació de poders.

Defensa de la llei del referèndum anul·lada pel TC

Durant la roda de premsa s'ha conegut una altra decisió de l'Estat contrària als interessos de l'independentisme: el Tribunal Constitucional ha anul·lat la llei del referèndum d'autodeterminació que ja estava suspesa, i que en el seu article 4.4 preveu que el Parlament declari la independència després de la victòria del 'sí' l'1-O. Turull s'ha mostrat sorprès per la rapidesa amb què el tribunal ha resolt aquest recurs i l'ha comparat amb la lentitud amb què respon a altres lleis.

Tot i no dir obertament que el Govern considera "vigent" la llei, Turull sí que ha remarcat que l'executiu català segueix compromès a "culminar i concretar" el mandat del referèndum. "Nosaltres sempre hem dit que farem cas a les lleis que aprovi el Parlament", ha afirmat.

Crida a mobilitzar-se sense caure en "provocacions"

A l'inici de la roda, el portaveu i conseller de la Presidència, Jordi Turull, i el d'Exteriors, Raül Romeva, han lamentat el nou episodi de "vergonya democràtica" per part de l'Estat que suposa l'empresonament de "dues persones innocents" per part d'un tribunal "incompetent", acusats d'un delicte "inexistent". "Estem en una situació de presos polítics, s'ho mirin com s'ho mirin, en ple segle XXI", ha criticat Turull.

Turull ha explicat que el Govern -a excepció del president- participarà en les mobilitzacions convocades per a aquesta tarda en protesta per l'empresonament de Sànchez i Cuixart, i ha fet una crida als ciutadans a sumar-s'hi, també. En aquest sentit, però, ha reclamat que tothom mantingui el civisme i el pacifisme que ha caracteritzat les manifestacions independentistes i eviti caure en "provocacions".

stats