Política 26/06/2017

Javier de la Rosa s'acull al dret a no declarar però assegura que no ha perjudicat "mai ningú"

Victoria Álvarez assegura que José Zaragoza (PSC) va encarregar la gravació de La Camarga

Ot Serra
4 min
L'empresari Javier de la Rosa, en compareixença a la comissió d'investigació de l'operació Catalunya al Parlament

BarcelonaVictoria Álvarez, coprotagonista del dinar de La Camarga amb l'exlíder del PP Alícia Sánchez-Camacho, ha comparegut a la comissió d'investigació de l'operació Catalunya del Parlament. També ho ha fet l'empresari català Javier de la Rosa, assenyalat com a font propera a l'excomissari José Manuel Villarejo, un dels principals artífexs de la guerra bruta de l'Estat contra el sobiranisme.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'empresari ha explicat només començar que sobre els fets que s'investiguen ja en va parlar als jutjats d'instrucció números 2 i 5 de Madrid, fet pel qual els seus advocats li han recomanat "no parlar-ne". Per aquest motiu, De la Rosa ha assegurat que no es contestaria a cap pregunta que es referís a les "causes judicials secretes" per les quals ja va declarar en seu judicial. "No contestaré a cap pregunta", ha sentenciat.

Tot i l'advertiment, de la Rosa ha respost a alguna interpel·lació directa. Ha negat haver vist el programa 'Salvados' d'aquest diumenge amb Villarejo, on es va revelar una conversa enregistrada en què l'empresari avisa el policia que una persona de CDC l'havia "sacsejat". "Ningú m'ha sacsejat", ha dit, i a continuació no ha volgut respondre de quin càrrec important de la formació sobiranista es tractava. De qui sí que ha parlat és de l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias, que ha qualificat de "bona persona i honesta" i li ha donat "tota la raó" en allò que va explicar en la seva compareixença la setmana passada. En relació amb Trias, ha assegurat que no ha participat "a perjudicar ningú" i ha negat estar vinculat a l'acusació falsa de tenir comptes a l'estranger.

En ser preguntat per si havia ofert informació sobre els Pujol a Villarejo a canvi de protecció legal per causes obertes contra ell, tal com va explicar el diari 'Público', de la Rosa ha afirmat que no coneix "ni el diari ni la periodista" que va escriure la peça -Patricia López-.

Sobre les continuades negatives a no respondre, el diputat de CSQP Albano Dante Fachin ha denunciat "l'omertà" i la "impunitat que s'ha viscut les últimes dècades" de què, ha assegurat, forma part De la Rosa. El compareixent ha reiterat que tota la informació és en seu judicial i que quan s'aixequi el sumari es podrà consultar. "No vull posar en perill terceres persones", ha insistit.

Victoria Álvarez ataca el PP i el PSC

Victoria Álvarez ha acusat l'exlíder del PP de ser una "traïdora", però no només a ella, que es pensava que el dinar no seria enregistrat. "És una traïdora al PP, a la justícia i a Espanya", ha exclamat.

Álvarez ha assegurat que ella era "l'única que no sabia" que s'estava gravant la conversa amb l'exlíder del PP, "encarregada per José Zaragoza" (PSC), segons ha subratllat que li va explicar la detectiu de Método 3 Elisenda Villena, responsable, ha dit, de posar el micròfon a la taula del restaurant. Un encàrrec de l'exdirigent socialista "per ordre de Sánchez-Camacho", ha apuntat. Sobre la possible implicació del cap de gabinet de Mariano Rajoy, Jorge Moragas, Álvarez ha opinat que no creu que hi tingui res a veure.

La coprotagonista del dinar de La Camarga ha criticat que la comissió no hagi citat Zaragoza ni l'exministre de l'Interior en aquell moment, Alfredo Pérez Rubalcaba, a comparèixer. Així, ha lamentat que el PSC no participi en el grup de treball. De fet, Álvarez ha dit que els socialistes són "tan responsables com el PP" dels fets que s'investiguen.

Álvarez també ha apuntat contra l'Oficina Antifrau de Catalunya, aleshores dirigida per Daniel de Alfonso, que ha acusat de "treballar per a l'antiga Convergència i no pel bé de l'Estat". Segons ha explicat, va aportar-hi documentació sobre la família Pujol perquè es traslladés a la justícia, però De Alfonso va entregar "tres fulls" on parlava de "raons espúries" que no aportaven informació al cas. "El jutge va demanar la documentació, i el resultat és que els Pujol estan jutjats com a organització criminal", ha continuat Álvarez. A més, ha afirmat que aquesta documentació va arribar abans a CDC que a la fiscalia, concretament, "a la taula de Germà Gordó". "Aquesta gent és la màfia pura", ha assenyalat sobre la família Pujol, per justificar que no ho denunciés abans.

En ser preguntada per la relació amb l'excomissari José Manuel Villarejo, Álvarez ha confirmat que no se li va adreçar com a policia, fet que no li va "semblar malament". "La policia és l'única que no m'ha enganyat", ha apuntat. Sobre l'empresari Javier de la Rosa, la compareixent ha remarcat que no hi ha tingut cap relació. "Ni en tinc ganes", ha refermat: "No tracto amb delinqüents".

L'exdona de Jordi Pujol Ferrussola ha recordat que ja va comparèixer a la comissió d'investigació del frau, creada arran del cas Pujol en la legislatura anterior, la qual ha considerat que "no ha servit de res". Álvarez ha volgut deixar clar d'inici que espera que aquesta vegada no se li facin preguntes "humiliants" com les que, ha assegurat, se li van traslladar en aquella ocasió. Especialment, ha apuntat cap a CiU i ha acusat l'antiga federació de "riure's dels atacs" que va rebre. La compareixent ha parlat de CDC i l'actual PDECat com el "futur partit d'inhabilitats". Álvarez ha recomanat que els casos de corrupció "es portin a la justícia".

stats