Política 26/10/2015

Duran, més pendent del Congrés que del Parlament: Unió inicia la seva desconnexió del 27-S

El democristià valora el mandat de Rajoy flanquejant la inauguració de l'XI legislatura a Catalunya

Núria Orriols
2 min
Josep Antoni Duran i Lleida i Mariano Rajoy al Congrés, el primer dia del debat de política general de 2013 / EFE

BarcelonaSi bé aquest dilluns a Catalunya tots els focus estaven posats en l'inici de la nova legislatura a la cambra catalana, en què ha pres possessió com a nova presidenta l'exlíder de l'ANC Carme Forcadell, Josep Antoni Duran i Lleida tenia els ulls posats a Madrid. A mig matí, en plena sessió constitutiva del Parlament, ha convocat els mitjans de comunicació a la seu del partit per valorar el mandat que aquest mateix dilluns tanca Mariano Rajoy –ha signat el decret de convocatòria de les eleccions espanyoles.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Duran va anunciar la presentació de la seva candidatura el 20-D el 17 d'octubre, en el marc del consell nacional del partit que l'havia de ratificar al capdavant del partit després de la derrota de les eleccions catalanes. I des de llavors ha posat rumb als nous comicis, que Unió afronta amb "il·lusió" i de forma "combativa", ha assegurat aquest dilluns en roda de premsa. L'estratègia dels democristians, tal com ha explicat l'ARA, passa per confiar a Duran tenir veu al Congrés dels Diputats, la qual cosa implica fiar-li la supervivència del partit. A la sala de màquines d'Unió estan convençuts que, si poden retenir els votants que van optar per Unió el 27-S a la demarcació de Barcelona (poc més de 75.000 vots), podrien entrar a la cambra espanyola (amb un diputat, el de Josep Antoni Duran i Lleida). També confien que la participació no sigui tan alta com en els passats comicis (77,4%) i que la dinàmica de la campanya electoral no sigui plebiscitària.

En roda de premsa, el democristià ha anunciat les prioritats del seu programa electoral (que mantindrà els eixos del que ja van presentar el 27-S): autònoms, classes mitjanes, combat contra la marginació social i redefinició política i jurídica de l'Estat. D'aquesta manera ha fet una primera pinzellada del que defensarà en campanya electoral, i ha fet èmfasi alhora en el seu paper com a portaveu de CiU a Madrid en els darrers quatre anys. Per a Duran, el mandat de Rajoy s'ha caracteritzat per l'"abús de la majoria absoluta" i la "incapacitat" per teixir acords, alhora que no s'ha posat a la "pell" dels catalans. També ha criticat la "manca d'ànima social" de l'executiu popular.

Duran, que ha intervingut uns 10 minuts, s'ha centrat a valorar l'actualitat política del conjunt de l'Estat, mentre que només s'ha referit a l'elecció de Forcadell com a presidenta a preguntes dels periodistes. Tot i així, les referències han estat breus: només ha considerat que el seu perfil no propicia més diàleg amb l'estat espanyol, en al·lusió al "Visca la República Catalana" que la nova presidenta ha proclamat per cloure el seu discurs.

Aquesta és una mostra de com Unió busca emmarcar-se en un nou debat, el de les eleccions espanyoles, deixant de banda el 'tempo' de la legislatura catalana. Després de quedar fora del Parlament el 27-S, Unió ha iniciat la seva pròpia desconnexió.

stats