DIARI DE CAMPANYA DE CIU
Política 22/05/2014

Els 10.600 quilòmetres de Francesc Gambús

El candidat d'Unió haurà recorregut totes les comarques catalanes quan demà es tanqui la campanya

Oriol March
2 min

BarcelonaFrancesc Gambús admet que està gaudint d'aquesta campanya electoral com si fos un nen petit. Cada dia, quan s'apropa al faristol per dirigir-se als assistents als mítings de CiU, els fa arribar una salutació de les comarques que ha visitat durant la jornada. Quan demà els nacionalistes tanquin la campanya al pavelló de la Vall d'Hebron –un pavelló que haurà rebut la visita d'ERC, PSC i CiU al llarg dels quinze dies previs a les eleccions–, el candidat d'Unió a les europees haurà recorregut totes les comarques catalanes. "Era un compromís que va adquirir en ser nomenat candidat i l'ha volgut complir", asseguren des del seu entorn. En total, Gambús ha recorregut 10.600 quilòmetres. Gens malament en el seu debut com a cap de cartell d'Unió.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La seva sintonia amb Ramon Tremosa és molt més alta que la que tenia l'eurodiputat de CiU amb Salvador Sedó, que va acabar descavalcat de la lluita per ser el candidat d'Unió a les europees. Quan el cap de files del PP europeu –del qual forma part la formació democristiana– per presidir la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker, va assegurar compartir "al 100%" el posicionament de Mariano Rajoy sobre el dret a decidir, no va saltar cap guspira. Fins i tot van parlar per felicitar-se per la reacció que havien tingut tots dos a aquest dard de Juncker. Tremosa va adquirir el "compromís personal" que CiU voti conjuntament sobre dret a decidir i temes de país a Europa, i Gambús –valent-se d'un tuit de Josep A. Duran i Lleida– insisteix sempre que pot que "entre Juncker i Catalunya, Unió triarà Catalunya". La prova de foc arribarà si el cap de cartell del PP és votat al Parlament Europeu.

Gambús va treballar a Brussel·les amb Concepció Ferrer quan era diputada per Unió. El dia 25 a la nit sabrà si torna a Europa com a eurodiputat. És el número 3 de la llista de CiU i PNB –entre d'altres partits– i no té assegurat el seu escó. En el camí a les europees, haurà visitat 80 pobles, haurà fet 131 actes i, fins i tot, haurà rebut un pastís d'aniversari en ple míting. Va ser ahir, a Tarragona, després d'esmentar les comarques que havia visitat durant la jornada. Hi ha un poble que no es deixa mai: Capçanes. Els periodistes esperen amb delit que pronunciï el nom d'aquest municipi. Vol dir que el míting, ara sí, ha començat.

stats