Política 15/04/2017

Domènech exigeix a Puigdemont que concreti com farà el referèndum per decidir si els comuns s'hi sumen

El líder de la confluència demana aparcar el debat sobre la data i la pregunta fins que el Govern detalli com garantirà la votació

Europa Press
3 min
Domènech exigeix a Puigdemont que concreti com farà el referèndum per decidir si els comuns s'hi sumen

BarcelonaEls comuns volen que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, defineixi la seva proposta de referèndum per decidir si s'hi sumen o no. Ho ha explicat el líder de la confluència, Xavier Domènech, en una entrevista a Europa Press: "Si és un referèndum, hi serem", ha afirmat, sense especificar si això implica donar suport a una convocatòria no pactada amb l'Estat. El que sí que exigeix Domènech és que hi hagi un resultat efectiu i que obtingui reconeixement. "No perquè ho diguem nosaltres, sinó perquè, si no és així, no és un referèndum".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sobre el fet que Puigdemont suggerís tres possibles preguntes per a la consulta, ha explicat que el que li va sorprendre no són tant les preguntes concretes com el fet que aquestes preguntes "no fossin acompanyades d'una proposta de com es pretén fer" el referèndum i, sobretot, que no hi hagi una discussió sobre aquest tema.

Per això ha lamentat "que la pregunta s'anunciï en un mitjà internacional i no en l'àmbit en el qual s'hauria de parlar, que és el Pacte Nacional pel Referèndum", un pacte en què recorda que hi ha la majoria governamental JxSí i la CUP–, altres forces polítiques i entitats amb molta força en la societat catalana.

Malgrat això, considera que ara no és el moment d'especular amb una pregunta: "Ara és fonamental plantejar-se el com i no el què, i el que fa [Puigdemont] és plantejar el què sense el com".

Sobre si els comuns cridarien a la participació en un referèndum al setembre si és unilateral, ha insistit a saber com pensa aconseguir un autèntic referèndum el Govern, i ha afegit: "Les polítiques de seducció d'ampliar la base fan pensar que s'està pensant més en unes eleccions que en un referèndum".

Ha sustentat aquest dubte en el fet que la majoria governamental es va comprometre en un full de ruta que deia que "el juny del 2017 Catalunya seria un estat com a tal, cosa que explica l'existència de JxSí i el pacte governamental entre JxSí i la CUP", i també en el fet que ara el full de ruta és que al setembre, a tot estirar, hi haurà un referèndum.

Així, incidint en la idea que el referèndum ha de tenir un resultat efectiu i reconeixement, preguntat per si cridaran a la participació ha afirmat: "Si al setembre hi ha un referèndum, ens n'alegrarem com ningú i hi serem, si és un referèndum, però és que el conjunt de la societat ha de saber la proposta".

Repetir el 9-N

Ha rebutjat que, una vegada s'hagi fixat la data i pregunta, l'interès sigui saber el que faran els comuns, i ha tornat ha insistir que es tracta d'explicar bé el que es farà perquè, si no, "el risc és que això sigui un 9-N". Ha recordat que alguns membres dels partits que donen suport al Govern, com l'exportaveu del PDECat al Congrés Francesc Homs, "va dir que es podria fer un 9-N, mentre que d'altres diuen que això no pot ser, i tots ells formen part de la majoria governamental", de manera que ha exigit serietat per abordar la qüestió.

Els comuns en el Pacte Nacional

La posició de Domènech i dels comuns no passa per fixar ara una data al referèndum, perquè llavors la consulta corre el perill de caducar: "En aquest país hem posat moltes dates que ja han caducat".

Considera que cal deixar treballar el Pacte Nacional pel Referèndum, i ha avançat que els comuns s'hi adheriran. També ha avisat que ja hi va haver un Pacte Nacional pel Dret a Decidir i que "va quedar paralitzat, per dir-ho d'alguna manera, abans del 9-N perquè la majoria governamental va decidir fer una consulta".

Per això, davant la celebració d'un eventual referèndum al setembre, ha advertit: "Si el Govern té èxit, el felicitarem. Si el Govern no té èxit, nosaltres volem seguir treballar pel país en un espai de consens ampli. Per tant, que el Pacte Nacional pel Referèndum no se subordini als aterratges del full de ruta del Govern".

stats