Política 17/12/2014

ERC colla Mas perquè comparegui al Parlament

CDC entoma “amb dolor” la imputació però insisteix que és un assumpte privat

Laia Vicens / Oriol March
2 min

BarcelonaEn la jornada prèvia a l’arrencada del ple dels pressupostos al Parlament -en què ERC facilitarà el tràmit dels comptes per aplanar la negociació sobre les plebiscitàries-, el cas Pujol va tornar a evidenciar ahir el marcatge dels republicans al Govern. La imputació de l’expresident -Pujol haurà de declarar el 27 de gener amb la seva dona i tres dels seus fills- va generar un degoteig de reaccions de l’oposició, inclosa la d’ERC, que va collar Artur Mas perquè comparegui al Parlament. El portaveu adjunt dels republicans, Oriol Amorós, va demanar que el president de la Generalitat “faci honor a la seva paraula” i s’expliqui sobre el cas Pujol per petició pròpia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amorós va insistir en el fet que “Mas es va comprometre en seu parlamentària a comparèixer a les comissions que fessin falta”. El portaveu adjunt d’ERC va manifestar que “una via vàlida” pot ser fer-ho a la comissió d’afers institucionals. Ara bé, el diputat va obrir la porta al fet que, si Mas “no està disposat a venir”, els republicans acabin votant a favor d’aquesta compareixença. “Haurem de matisar la nostra opinió”, va avisar Amorós.

Per ERC, la imputació de bona part de la família Pujol “no enterboleix res”, ni les negociacions sobre pressupostos ni el debat sobre les eleccions plebiscitàries. “El que ho enterboliria és no anar a fons amb la corrupció”, va sentenciar Amorós, que també va lamentar “l’enorme dany moral” a la societat catalana que causa el cas Pujol. Per això, va demanar que la família de l’expresident de la Generalitat “no posi bastons a les rodes” a la justícia.

ICV-EUiA es va sumar a la petició formulada pels republicans. La portaveu ecosocialista al Parlament, Dolors Camats, va reclamar a Mas que “demani la compareixença” al Parlament perquè “expliqui el que coneix i el que no” i “el que es feia i el que no es feia” quan ell era conseller d’Economia i conseller en cap durant els governs de Pujol. Camats també va reclamar a ERC que “permeti” que Mas comparegui i “doni totes les explicacions”, una petició vehiculada també per Ciutadans. ICV-EUiA entén que la compareixença de Mas ha de ser a la comissió d’investigació del cas Pujol. “És el marc idoni”, va reblar Camats. El líder de Ciutadans, Albert Rivera, va argumentar que Mas ha de comparèixer a la comissió del cas Pujol perquè durant molts anys va ser el “número dos” i el “delfí” de l’expresident imputat.

Efecte dins de CDC

La confessió de l’expresident va sumir CDC en un estat de tristor considerable. Ara els dirigents del partit observen amb més distància els esdeveniments i, segons assenyalaven ahir després de conèixer la notícia, s’encarreguen de considerar-los “un afer privat”. “Ja no té res a veure amb el partit, i la seva defensa encara menys”, assegura una font consultada. “Això no vol dir, però, que sigui molt dolorós per a nosaltres, més que per a ningú, que hagi d’anar a declarar com a imputat”, reflexionava el mateix dirigent.

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, es va limitar a invocar la presumpció d’innocència quan va conèixer la notícia, just en la roda de premsa posterior a la reunió del consell executiu. La confessió de l’expresident ha accelerat la refundació de Convergència.

stats