Política 06/03/2017

El PDECat veu marge per complir "els marcs legals" i fer el referèndum i ERC l'emplaça a negociar amb la CUP

Junts pel Sí i la CUP mantindran reunions aquesta setmana per intentar consensuar què faran després del dictamen del Consell de Garanties sobre els pressupostos

Gerard Pruna
3 min
La coordinadora general del PDECat, Marta-Pascal

BarcelonaLes diferències entre la CUP i el PDECat sobre com respondre al dictamen del Consell de Garanties Estatutàries que veu inconstitucional la disposició addicional que fa referència al referèndum amenacen d'obrir un nou episodi de divergències entre tots dos partits. La CUP va demanar aquest cap de setmana que no es toqui ni una coma del redactat que fa referència al referèndum dins el projecte de llei de pressupostos i ahir el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, va defensar cuidar "les formes" per ampliar el suport al referèndum.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest dilluns, tant el PDECat com ERC hi han dit la seva, i tot i que tots dos han cridat a trobar una solució comuna, ho han fet amb accents diferents. Així, mentre la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, ha assegurat que veu "marge" en el dictamen per poder fer "les coses ben fetes" i celebrar el referèndum "dins dels marcs legals", el portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, ha evitat dir què pensa ERC que s'hauria de fer i s'ha limitat a convidar el PDECat i la CUP a seure a parlar entre els tres per tal de trobar "un camí comú".

"Uns han fixat una posició a un costat i els altres l'han fixat a l'altre costat. No serviria de res fixar una tercera posició. El que necessitem és fixar a un espai conjunt", ha afirmat Sabrià, que, tanmateix, ha dit que no està gaire preocupat perquè "tothom és conscient que el Govern no renunciarà al projecte i al referèndum" i perquè el dictamen no feia referència a la partida per poder-lo dur a terme.

Aquesta és la clau de volta de la negociació entre Junts pel Sí i la CUP. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ja va subratllar divendres que la partida per fer el referèndum estava "perfectament avalada". El debat rau, doncs, en la necessitat de mantenir el redactat de la disposició addicional que fa referència al referèndum, o de modificar-lo per evitar una futura impugnació al Tribunal Constitucional segons la resolució del Consell de Garanties.

Pascal ha evitat concretar aquest dilluns si la seva formació vol canviar el redactat, però durant la seva intervenció ha insistit repetidament que el PDECat és "partidari que el referèndum es pugui fer complint amb els marges legals establerts". "Creiem que en la línia del que diu el Consell de Garanties Estatutàries hi ha marge per fer les coses ben fetes", ha apuntat.

A diferència de Sabrià, que

ha fet una al·lusió explícita a PDECat i ERC, Pascal ha carregat sobre el grup parlamentari de Junts pel Sí la responsabilitat d'arribar a un acord amb la CUP en els propers dies.

A la tarda, al Parlament, s'ha reunit la direcció de Junts pel Sí en què s'ha constatat que està "tot obert" i amb diversos "escenaris" sobre la taula a l'espera que no s'intercanviïn impressions amb la CUP al llarg de la setmana, aprofitant que demà s'inicia el ple al Parlament. Abans d'entrar al conclau, la portaveu, Marta Rovira, exemplificava aquest optimisme amb un breu comentari informal als periodistes, recollit per l'ACN. "Per què ens hem d'encallar en una disposició addicional si anem a fer un referèndum?", ha sentenciat.

A la trobada hi han participat les cares visibles de Junts pel Sí: a banda de Rovira, hi era present el president del grup parlamentari, Jordi Turull; els diputats Roger Torrent, Sergi Sabrià, Germà Bel, Magda Casamitjana i Lluís Llach; a més dels membres de la Mesa de la coalició (Lluís Maria Corominas i Anna Simó) i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

ERC busca l'hegemonia de l'esquerra

No ha estat, però, l'única diferència entre el PDECat i ERC aquest dilluns. En la roda de premsa posterior al comitè nacional del partit, Pascal ha burxat en el fet que el diputat dels republicans al Congrés Joan Tardà reivindiqués en l'acte d'aquest dissabte a Barcelona els dos governs tripartits. Segons Pascal, això demostra que ERC busca "l'hegemonia de l'esquerra i la no la centralitat".

Pascal ha comparegut després de la reunió del comitè nacional del partit, i ha aprofitat també per desafiar el PSC a desmarcar-se de les paraules del precandidat a la secretaria general del PSOE Patxi López, que ahir va alertar de la "tensió creixent" del debat polític que hi ha a Catalunya. Segons López, l'independentisme té "segrestat l'espai públic", intenta "imposar, mitjançant òrgans permanents, una visió uniformadora de la societat catalana" i mira de fer-ho "dinamitant el sistema democràtic".

CSQP esmenarà els pressupostos

Catalunya Sí que es Pot (CSQP) presentarà una esmena als pressupostos amb l'objectiu de reivindicar que l'única proposta de referèndum aprovada que es maté "vigent" és la consulta pactada. Segons han explicat a l’ACN fonts de la formació, CSQP presentarà aquesta esmena després del dictamen del Consell de Garanties Estatutàries, que considera inconstitucional la disposició addicional dels comptes del 2017 destinada a la celebració del referèndum.

stats