Política 08/11/2016

ERC, el PNB i Units Podem presenten al·legacions contra el suplicatori d'Homs

La comissió de l'estatut del diputat del Congrés vota elevar al ple l'expedient. Denuncien "intencionalitat política" i ànim d'interferir en la composició de la cambra

Dani Sánchez Ugart
2 min
Representants d'ERC, PNB, En Comú Podem, el PDECat, el PNB i EH Bildu

MadridEl portaveu del PDECat al Congrés, Francesc Homs, ha rebut aquest dimarts el suport formal dels grups d'ERC, el PNB i Units Podem contra el suplicatori demanat pel Tribunal Suprem per poder continuar el judici contra ell per la consulta del 9-N. Els tres grups han presentat davant de la comissió de l'estatut del diputat del Congrés, que ha d'autoritzar preliminarment aquest suplicatori, un vot particular contra la resolució per protestar pel fet que es processi el polític català. Aquesta comissió ha decidit, amb el suport dels vots del PP, PSOE i Ciutadans, elevar al ple l'expedient, en el penúltim pas abans d'acceptar que continuï el procediment contra el diputat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No ens estranya que el PP i Ciutadans facin el que sigui per imposar els seus postulats, però sí que ens sorprèn que el PSOE ho faci i permeti amb el seu vot que es processi un polític per les seves idees", ha afirmat la diputada del PDECat Lourdes Ciuró.

En el text del vot particular, els grups que presenten l'escrit denuncien "un significat o intencionalitat política en el procés penal" que "compromet des de la Fiscalia fins al mateix Tribunal Constitucional, passant pel Tribunal Suprem". També consideren que en aquest cas la immunitat parlamentària té sentit "per protegir la mateixa cambra de les ingerències judicials amb motivacions polítiques amb l'ànim d'interferir en la seva composició". El vot particular té també el suport –tot i que no formal– d'EH Bildu i del mateix PDECat, que no estan presents en la comissió de l'estatut del diputat per la seva condició de membres del grup mixt.

"Ens sembla enormement greu la situació que estem vivint", ha considerat el diputat d'En Comú Podem Josep Vendrell, que ha avisat que "la qüestió catalana no es pot resoldre amb processos judicials", sinó només a través "del procés democràtic i de deixar votar la gent".

"Lamentem profundament la situació en què es troba el senyor Homs, com lamentem qualsevol ingerència que es fa des de la judicialització de la política d'un procés democràtic", ha afirmat per la seva banda el diputat d'ERC Joan Capdevila.

El diputat del PNB Joseba Agirretxea, per la seva banda, ha considerat que "els problemes no es poden prohibir", i ha afirmat que el vot particular és un exercici de "lògica democràtica". "Donar la paraula al poble mai no pot ser un delicte", ha conclòs. També EH Bildu dóna suport al vot particular, perquè està a favor de "donar la veu a la ciutadania", segons ha explicat la portaveu del partit, Marian Beitialarrangoitia, que ha desitjat que "Catalunya obri camí".

stats