Política 06/07/2016

ERC lliura a Rajoy un llapis de memòria amb totes les gravacions de Fernández Díaz

La reunió de Tardà i Rufián amb el president espanyol a la Moncloa ha estat "cordial" i alhora "tensa"

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Joan Tardà ha lliurat a Rajoy en mà un llapis de memòria amb les gravacions de Fernández Díaz. EFE

Madrid"Cordial" però alhora "tensa". Així ha estat la reunió del president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, amb els diputats d'ERC Joan Tardà i Gabriel Rufián a la Moncloa, que ha durat només mitja hora. Els republicans han celebrat que Rajoy els hagi brindat l'oportunitat de dir-li a la cara el que normalment diuen al Parlament o al Congrés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tardà ha aprofitat l'ocasió per fer un "acte simbòlic" i lliurar-li a Rajoy un llapis de memòria amb totes les gravacions del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, amb el fins ara cap de l'Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso. Ha suggerit que segur que el líder del PP n'estava al corrent, però volia recordar-l'hi. "Li hem dit que el que ha passat és inadmissible. I li hem recordat que hi ha frases que han dolgut molt a Catalunya", ha assenyalat el portaveu d'ERC al Congrés.

En aquest sentit, també ha traslladat que són una formació amb 85 anys d'història i que estan "molt orgullosos de ser potser l'únic partit del qual no es coneixen casos de corrupció". "Potser s'entén encara menys la voluntat de buscar alguna cosa que no han trobat", ha afegit, i ha recordat que Fernández Díaz va emprendre un "camí molt perillós" conspirant amb De Alfonso, perquè es comença "vulnerant els drets civils i mai se sap on pot acabar tot".

"No ens ha semblat que el president del govern plantegés una voluntat d'acceptar les nostres posicions", ha conclòs, i ha traslladat a Rajoy que no pot esperar d'ells cap suport, un aval que "per descomptat no esperava".

El referèndum, condició 'sine qua non'

ERC ha reiterat el seu 'no' a la investidura de Rajoy i ha insistit en la reivindicació del procés independentista que ha iniciat la Generalitat i el Parlament. Tardà ha assegurat que en la resta de qüestions "Rajoy ha fet de Rajoy" i ha dit que "tot el que s'hagi de fer es farà, i no ha concretat res". Els republicans insisteixen que només donarien suport a un govern d'esquerres amb polítiques econòmiques "socialdemòcrates" i que es comprometés amb la celebració d'un referèndum a l'escocesa –amb pregunta binària– en el termini màxim d'un any.

Tardà ha vist el líder del PP optimista de cara a les negociacions i insistint moltíssim que durant l'agost calia esprémer l'activitat parlamentària per ja tenir un sostre de despesa i tramitar ràpidament els pressupostos. Veu com l'únic camí és l'abstenció del PSOE, i ha tingut la impressió que tot està en mans dels socialistes.

stats