Política 15/05/2017

ERC demana a Santi Vila que reconsideri acusar CDC des del Consorci del Palau de la Música

L'Ajuntament de Barcelona estudia les vies perquè la institució canviï d'estratègia i inculpi el partit

Ara
4 min
La secretària general d'ERC, Marta Rovira, en una imatge d'arxiu

BarcelonaLa Generalitat va evitar que el Consorci del Palau de la Música acusés CDC en el judici per l'espoli de la institució, cosa que no ha agradat a un dels dos socis de govern: Esquerra. Els republicans demanen que el departament de Cultura, que és qui representa la Generalitat al Consorci del Palau, es "repensi" el posicionament que va adoptar divendres passat en una reunió demanada per l'Ajuntament de Barcelona, després de totes les revelacions que hi ha hagut durant el judici en què s'han assenyalat les comissions que CDC hauria cobrat a través de comissions a canvi d'adjudicacions a empreses.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"ERC pensa que s'ha d'anar fins al final, com hem dit sempre!", ha subratllat la secretària general, Marta Rovira, a través de Twitter. La número dos d'ERC apunta directament al conseller de Cultura, Santi Vila: "El departament de Cultura s'ho hauria de repensar", considera Rovira, i afegeix que "l'autonomisme ha mort", una frase que el mateix Vila va pronunciar quan es van fer públiques unes converses del número dos del PDECat, David Bonvehí, on assegurava que el partit estaria preparat per presentar un candidat "autonomista" si el Procés fracassava.

Rovira ha fet aquesta piulada després que el quart tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona -també representat al Consorci-, Jaume Asens, demani l'opinió a ERC sobre el que denuncia que és "una utilització del Palau per part del Govern per encobrir la corrupció".

En roda de premsa, el portaveu dels republicans, Sergi Sabrià, ha insistit en la posició "implacable" d'ERC contra la corrupció i ha afirmat que la decisió de Vila no ha estat debatuda ni consensuada al Govern. "Perquè sigui una posició de tot el Govern s'hauria d'haver disctutit i ERC no té constància de cap discussió sobre el tema", ha indicat Sabrià, que ha defensat que en els propers dies els consellers puguin debatre sobre la posició de l'executiu en el cas Palau. "Seria molt positiu que es discutís i ningú té dubtes sobre el que defensaria ERC", ha afegit.

El cap dels serveis jurídics del consistori barceloní, Joan Llinares, ha insistit que l'Ajuntament "anirà fins al final" per "defensar els interessos del consorci i del Palau". Qui va ser director general de la institució un cop es va posar llum al saqueig ha assegurat a Catalunya Ràdio que s'estudiaran "les vies" perquè el Consorci reconsideri la decisió i s'inculpi CDC en el judici, sobretot després de tota la documentació aportada, "que els pèrits han ratificat". "Quan hi ha responsabilitats, sempre hi ha manera d'exercir-les", ha subratllat.

Segons ha explicat Llinares, l'argument que va fer servir el representant del departament de Cultura durant la reunió de divendres passat va ser que el Consorci "no es considerava víctima" dels delictes pels quals s'acusa els exresponsables del Palau -Millet i Montull-, Ferrovial i CDC.

El PSC, per la seva banda, ha qualificat de "preocupant" el "bloqueig" per evitar que el Consorci acusi CDC en el cas Palau. "Ens agradaria que es pogués revertir i que el Palau pogués personar-se en la causa judicial per reclamar els fons que les pràctiques corruptes li van treure", ha dit el secretari d'organització del PSC, Salvador Illa.

La CUP també hi ha volgut dir la seva. La presidenta del seu grup parlamentari, Mireia Boya, ha considerat que un "futur desitjat" passa per una decisió "èticament imprescindible" d'acusar CDC en el judici del Palau i no fer allò "processalment correcte", tal com ha defensat el conseller de Cultura, Santi Vila. S'hi ha referit en aquesta piulada:

Des de Cs, el portaveu parlamentari, Carlos Carrizosa, ha considerat una "absoluta vergonya" el posicionament de la Generalitat i ha furgat en la "crisi entre PDECat, ERC i la inestabilitat del Govern". A més, també ha criticat que el govern del PP no comparegués a la reunió. "La vella política es tapa les vergonyes, probablement en un 'avui per tu, demà per mi'".

Al seu torn, el president del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, ha reblat que Oriol Junqueras s'està "menjant la corrupció de CDC per seguir governant i mantenir el poder". "El Govern, amb Junqueras de vicepresident, s'està dedicant a tapar les corrupteles de CDC", ha criticat Albiol, que ha denunciat un canvi d'actitud del conseller d'Economia des que ho ostenta el càrrec.

L'absència del govern espanyol

El Consorci del Palau va refermar la seva posició de no inculpar CDC en una reunió a la qual no va assistir el ministeri de Cultura de l'estat espanyol, que també hi té representació. Albiol ha explicat que la votació sobre el canvi d'estratègia no estava a l'ordre del dia i que, a més, s'estaven esperant uns informes de l'Advocacia de l'Estat per abordar la qüestió.

El líder dels comuns, Xavier Domènech, ha insinuat que aquesta incompareixença pot respondre a un pacte amb el govern de la Generalitat. "En el decret de l'estiba hi ha hagut un acord entre PDECat i PP", ha recordat, i "alhora hi ha hagut una ajuda voluntària o involuntària perquè la Generalitat actués en defensa d'un partit", ha considerat. Tot i això, en declaracions a Catalunya Ràdio, Domènech ha obert la porta que la situació sigui fruit de l'atzar. "Passen coses que mostren moments d'interessos coincidents, encara que pot ser pura casualitat", ha expressat.

De la seva banda, el secretari general de Podem a Catalunya, Albano Dante Fachin, també ha assenyalat la "connivència històrica" entre el Govern i l'estat espanyol. "Sembla que estem davant l'etern pacte de la dreta espanyola i catalana per tapar-se mútuament", ha opinat. En roda de premsa, Fachin ha criticat l'actitud "difícilment explicable" del Govern per no personar-se contra l'antiga Convergència en el cas Palau, però ha recordat que l'Estat "tampoc ho ha fet"

El portaveu del PDECat al Congrés, Carles Campuzano, ha negat rotundament que aquests dos fets estiguin relacionats i ha demanat a Domènech que retiri les afirmacions, que ha considerat "pura invenció". Campuzano ha acusat el líder dels comuns de "mentir", després d'assegurar que el decret de l'estiba i el posicionament de la Generalitat dins el Consorci del Palau "no tenen absolutament res a veure". "Només té a veure amb el contingut del decret llei, que és fruit del diàleg intens que han mantingut els diputats del Partit Demòcrata amb les empreses i els treballadors", ha assenyalat.

En la mateixa línia, Albiol ha titllat de "retorçada" la teoria plantejada per Domènech.

stats