Política 22/09/2017

Junqueras avala la dissolució de la Sindicatura Electoral: "Ja havia fet la seva feina"

Comin afirma que la independència és una "obligació" per als que estimen Espanya: "Per Espanya!"

Aleix Moldes
2 min
Oriol Junqueras, reunit amb el vicepresident de Castella la Manxa, José García Molina

BarcelonaLa Sindicatura Electoral, l'àrbitre del referèndum, ha quedat dissolta aquesta divendres. El Govern no ha volgut exposar els seus set membres a les multes de 12.000 euros diaris imposades pel Tribunal Constitucional. És l'òrgan que havia d'aportar garanties a l'1-O. El vicepresident de la Generalitat i màxim responsable de l'organització del referèndum, Oriol Junqueras, no creu que, però, que la dissolució de la Sindicatura afecti els preparatius. "Aquest organisme ja ha fet la seva feina i és evident que ho ha fet en un context de repressió", ha assenyalat. La Sindicatura era la responsable de fer l'escrutini i validar dels resultats de l'1-O. "El referèndum compta amb moltes garanties", ha insistit Junqueras.

Toni Comin i Meritxell Serrret, a la Plaça Pau Casals de Barcelona

El vicepresident s'ha reunit a la tarda amb el seu homòleg de Castella-la-Manxa, José García Molina, fet pel qual ha excusat la seva presència al míting de Santa Coloma de Gramenet. Els republicans han reunit a 500 persones a la Plaça de Pau Casals, on han presentat la seva nova imatge de campanya: "O Rajoy o República". El conseller de Salut, Toni Comin, i el portaveu adjunt al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufian, han coincidit en comparar la situació política actual amb la del franquisme, fet pel qual Comin ha subratllat que la independència de Catalunya és una "obligació", també per als que defensen Espanya. "¡Por España!, ha exclamat, aconseguint l'aplaudiment del públic.

"Som independentistes per Catalunya i per Espanya. I els que estimen Espanya de veritat han d'estar per la independència", ha opinat el conseller de Salut, que ha tornat a criticar a les "esquerres equidistants". "Estem en un debat entre democràcia i franquisme. Que s'ho pensin molt bé això de col·laborar amb el retorn del franquisme els que diuen que són d'esquerres, perquè els perseguirà tota la vida", ha advertit.

De la seva banda, Rufián ha tornat a citar una a una les catorze persones detingudes dimecres passat per la Guàrdia Civil i les ha definit com "l'orgull i la dignitat d'aquest país". L'acte també ha comptat amb la participació de la consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, i amb la secretaria primera de la Mesa del Parlament. Anna Simó ha ironitzat amb la denúncia per sedició que la Fiscalia ha presentat a l'Audiència Nacional per les manifestacions davant la conselleria d'Economia. "Diuen que som turba i muchedumbre i que fem aldarulls. No féssiu pas tumultos que ens busquen".

Un grupet d'unes deu persones ha aprofitat la presència dels republicans per defensar la unitat d'Espanya i fer crits contra la independència i contra ERC durant bona part del míting.

stats