Política 06/01/2016

ERC lamenta que Mas hagi “dinamitat” tota opció d’acord

Les poques possibilitats d’un acord a últim minut al qual apel·lava Oriol Junqueras dilluns pràcticament s’han esfumat

Roger Tugas
2 min
Rovira i Junqueras durant l’executiva d’ERC de dilluns, on van acordar seguir negociant.

BarcelonaLa direcció d’ERC s’havia conjurat dilluns per forçar que ahir JxSí es desmarqués del discurs de CDC, que ja donava per inevitables les noves eleccions al març i, en canvi, apostés per esgotar el termini negociador fins diumenge per intentar un acord in extremis amb la CUP. Per evitar una reunió tensa amb els 62 diputats de tot el grup, la trobada va tenir lloc només amb la direcció de la coalició. Segons fonts republicanes, les gairebé tres hores de reunió van servir per acordar que CDC assumís que calia mantenir-se asseguts a la taula de negociació i, a canvi, ERC i els independents van ratificar Artur Mas com a únic candidat a la presidència. Així ho va escenificar el cap de llista, Raül Romeva, que va instar a fer “un últim intent” per “desencallar” la situació, però també va insistir que no es posarà sobre la taula un nom alternatiu al del líder de CDC, com els exigeix la CUP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’acord al qual arribessin, però, també condicionava la compareixença posterior de Mas. Per això, el pacte incloïa que el president de la Generalitat en funcions enviés el mateix missatge que Romeva. I, si bé aparentment també va deixar la porta oberta a un acord d’investidura, el to va ser completament diferent, amb acusacions i atacs contra la CUP que en cap cas faciliten una eventual entesa. “Formalment deixa la porta oberta, però s’ho ha carregat”, lamenta un dirigent republicà, que insisteix que, amb el frontisme mostrat ahir, Mas “ha dinamitat tots els ponts” amb l’esquerra anticapitalista. Les poques possibilitats d’un acord a últim minut al qual apel·lava Oriol Junqueras dilluns pràcticament s’han esfumat.

ERC està disgustada amb el paper que ha tingut la CUP -“Ha demostrat que té dificultats per fer política institucional coherent”, lamenta un membre de la direcció republicana-, però ahir criticaven que havia sigut la compareixença de Mas el que, després que tot JxSí insistís que era l’únic president possible -tot i que algun independent li hauria demanat que fes una passa al costat, segons fonts de la coalició-, havia liquidat les converses. I, segons apunta ERC, podria ser per motius electorals, ja que així hauria “sortit a dir a la gent d’ordre que no tornarà a pactar amb la CUP”.

El mateix Junqueras insistia ahir al matí a Catalunya Ràdio que “sense que ningú perdi res del que considera vital, encara és possible arribar a un acord”. “No m’estic postulant com a president de la Generalitat ni he demanat a Mas que s’aparti”, va aclarir també, tot i que, en acabar la jornada, el seu limitat optimisme havia decaigut força. De fet, el diputat republicà al Congrés Joan Tardà encara va insistir des de la mateixa emissora que el líder de CDC ha de fer “un pas al costat” per evitar noves eleccions, que serien “un error extraordinari” i “un frau a la voluntat democràtica”. Així, va reconèixer que potser és “injust” que Mas renunciï, però aquest és “el veritable patriotisme”, i són CDC i ERC els que han de fer “més concessions”, precisament perquè tenen més suport parlamentari. La secció local d’ERC de Sant Cugat del Vallès en ple va demanar també que Mas faci “un pas enrere”.

stats