PROCÉS SOBIRANISTA
Política 27/05/2016

Entitats i partits catalans destaquen el rebuig "transversal i plural" a les suspensions del TC

Els convocants a la manifestació transversal de diumenge fan una darrera crida a la participació, ja que, segons Jordi Cuixart (Òmnium), ""no hi ha qüestió nacional més important que la qüestió social"

Roger Tugas
2 min
Entitats i partits catalans destaquen el rebuig "transversal i plural" a les suspensions del TC

BarcelonaLes entitats i partits convocants de la manifestació de diumenge contra les suspensions de lleis socials per part del Tribunal Constitucional (TC) han fet aquest divendres una última crida a la participació destacant el caràcter "transversal i plural" de la convocatòria i les coincidències àmplies en la necessitat de fer front a l'alt tribunal. Ho han fet en una escenificació visual davant del MACBA en què representants de les organitzacions han anat desmuntant un mur fet amb caixes amb les xacres que es volen eradicar de Catalunya i reconvertint-les en propostes en positiu.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El conductor de l'acte, Oriol Recasens (president del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya), ha subratllat que "aquestes suspensions de drets han suposat rebuig frontal a entitats socials i polítiques des d'un punt de vista molt transversal". Per això, membres de SOS Racisme, ANC, Òmnium, CIEMEN, la Marea Blanca, la Intersindical-CSC, la Federació de Municipis de Catalunya, l'Associació Catalana de Municipis, l'Associació de Municipis per la Independència, CDC, ERC, EUiA, ICV, En Comú Podem, CUP o Demòcrates de Catalunya (el PSC també dóna suport a la marxa, tot i que no ha assistit a l'acte) han desfet el mur de caixes sobre pobresa energètica, privatització de la sanitat, bretxa salarial, llei mordassa, llei Wert, atur, retallades, emigració juvenil, dependència i discriminació o desnonaments, entre altres qüestions. Com a polítics, hi havia Santiago Vidal i Eduard López (ERC), Sílvia Requena (CDC), Marta Ribas (ICV) o Joan Mena (EUiA).

Aquesta manifestació es va convocar com a resposta a la suspensió de lleis com la d'emergència habitacional o de la igualtat de gènere i, segons el president de la Confederació de Federacions d'Associacions de Veïns, Jordi Giró, l'objectiu és defensar "la Catalunya social que volem construir des dels barris". El secretari general d'UGT a Catalunya, Camil Ros, ha defensat la "legitimitat" de les lleis suspeses i ha destacat que feia "molts anys que tantes entitats i partits no estaven junts", cosa que dibuixa el "reflex del país plural que volem".

Així mateix, el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, ha subratllat que "no hi ha qüestió nacional més important que la qüestió social", ja que "la cohesió social és un dels principals baluards que té Catalunya", i ha afegit: "No estem parlant de banderes". Igualment, Carme Martínez (coordinador de relacions institucionals de CCOO a Catalunya) ha destacat que "cal instruments clars per combatre la pobresa laboral i social", mentre que Diosdado Toledano (ILP per la renda garantida de ciutadania) ha lamentat que "el TC tenia l'oportunitat de llençar un missatge de concòrdia a Catalunya" i no ho ha fet, motiu pel qual cal "defensar els seus drets i sobirania".

A més d'aquests cinc portaveus de la convocatòria, Sílvia Requena (CDC) s'ha acostat als micròfons per denunciar que "sense les impugnacions mai no hi hauria admissió a tràmit". "Hi ha un autor clar de les impugnacions, el govern espanyol del PP, encara que estigui en funcions", ha lamentat qui va pugnar amb Francesc Homs per ser cap de llista de Convergència el 26-J.

stats