Política 19/05/2016

"Els drets no se suspenen": sindicats, entitats i partits es manifesten contra els vetos del TC el dia 29

Els organitzadors també rebutgen el "buidat" de competències del Parlament, les retallades socials, l'increment de les desigualtats i la pobresa, i reivindiquen un aprofundiment en la qualitat democràtica

Acn
2 min
Presentació de la manifestació del 29 de maig

BarcelonaEls sindicats CCOO, UGT i Intersindical-CSC, entitats com la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (Confavc), l'ANC o Òmnium Cultural, i els partits CDC, ERC, PSC, ICV i CUP impulsen una manifestació per al 29 de maig amb el lema "Els drets no se suspenen: treball digne, drets socials, democràcia real", segons han anunciat aquest dijous en roda de premsa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La manifestació, que sortirà a les 12 del migdia des de la Plaça Urquinaona de Barcelona i es desplaçarà fins a Pla de Palau, protestarà per la suspensió de les lleis d'emergència habitacional i energètica i la llei d'igualtat per part del Tribunal Constitucional o el "buidat" de competències del Parlament, entre altres aspectes. Junts pel Sí, Catalunya Sí que es Pot, la CUP i, en part, el PSC han aprovat en el ple d'aquesta setmana precisament aprovar lleis 'exprés' per sortejar les suspensions de l'alt tribunal i deixar-les "sense efectes pràctics".

Així mateix, els convocants llisten també com a arguments per convocar la manifestació els recursos d’inconstitucionalitat del govern del PP i les lleis que "han suposat la pèrdua de drets polítics, socials i laborals", així com la retallada de serveis públics per part de diferents governs. Igualment, destaquen un increment "alarmant" de la pobresa i les desigualtats socials, així com la manca d'instruments per combatre aquestes situacions. En aquest context es considera la "urgència" de l'aprovació de la ILP de la renda garantida de ciutadania.

De la mateixa manera, els convocants reclamen també el dret a l'habitatge i a l'educació pública "de qualitat", així com la retirada de la llei Wert, el dret a una sanitat pública per a tothom o el dret de les persones consumidores. Igualment, la manifestació aposta per una societat inclusiva, el dret al treball digne, revertir les retallades començant per la darrera reforma laboral, que es lluiti per la igualtat de gènere com a manera "fonamental" per assolir la qualitat democràtica i, finalment, la necessitat d’un contracte polític amb la ciutadania pel treball digne, els drets socials i la democràcia real.

Fins al moment, les entitats que s'hi han adherit són: CONFAVC, FAVB, CCOO, UGT, Intersindical-CSC, Òmnium Cultural, ANC, Assat.50, AICEC-ADICAE, Comissió Promotora de la ILP Renda Garantida de Ciutadania, Taula d'Entitats del Tercer Sector, Súmate, AMI, Avalot, Acció Jove, AJEC i CNJC. A més, també convoquen tots els partits amb representació parlamentària excepte C's i el PP, i les entitats organitzadores esperen que durant els propers dies s’hi sumin més organitzacions i formacions polítiques.

stats