PROCÉS SOBIRANISTA
Política 19/05/2016

JxSí, CSQP i la CUP reclamen lleis 'exprés' per deixar "sense efecte" les últimes suspensions del TC

Els dos grups independentistes també avisen que "les decisions d'un tribunal arbitrari no obstaculitzaran la legítima voluntat democràtica del poble de Catalunya"

Roger Tugas / Efe
4 min
La seu del Tribunal Constitucional, a Madrid.

BarcelonaEl Parlament ha instat aquest dijous el Govern a promoure lleis exprés per ratificar quatre de les últimes normes catalanes de caràcter social suspeses pel Tribunal Constitucional (TC). Ho ha fet, tal com va avançar l'ARA, arran d'una moció de Junts pel Sí defensada pel seu portaveu adjunt, Roger Torrent, que ha rebut el suport de Catalunya Sí que es Pot, la CUP i, de forma parcial, del PSC. De fet, en un dels casos aquesta estratègia ja s'està implementant, des de la cimera social i política contra la impugnació de la llei sobre l'emergència habitacional, que va donar lloc a l'inici dels treballs entre l'executiu i les entitats socials per redactar una llei que s'aprovi abans de l'estiu i ratifiqui les mesures que previsiblement deixarà sense efectes l'alt tribunal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A partir d'ara, però, aquesta fórmula també s'aplicarà per recuperar les peces perdudes de les lleis de creació de l'impost als habitatges buits i de l'impost sobre nuclears i de la llei d'igualtat entre dones i homes. En el cas de l'impost sobre les nuclears, aquesta norma ja ha estat declarada inconstitucional, mentre que les altres dues encara es troben només suspeses, a l'espera d'una sentència definitiva. Així mateix, els pressupostos del 2016 ja inclouran alguns tributs vetats per l'alt tribunal, com el dels pisos buits o el de el de les empreses d'Internet.

En concret, el Parlament ha constat amb el suport de JxSí, CSQP i la CUP "la instrumentalització política que el Govern de l’estat espanyol fa del TC traslladant a aquest òrgan debats que no són de caràcter jurídic sinó estrictament de naturalesa política", un "fet que posa en qüestió la sobirania d’aquest Parlament, l’estricta separació de poders exigible en un estat de dret i els propis fonaments de la democràcia".

Els mateixos grups han reivindicat i defensat "la sobirania del poble de Catalunya representada" al Parlament i, en aquest sentit, han recalcat "la necessitat de protegir la seva capacitat de decisió" alhora que reclamen "que sigui respectada la legitimitat popular reflectida en els acords que hi són presos".

Àmplia majoria per aprovar noves lleis

Al seu torn, en el tercer punt, el qual reclama que el Govern traslladi "amb caràcter urgent i prioritari" els projectes de llei que facin "plenament aplicables" les quatre lleis suspeses, ha rebut també l'aval del PSC (C's s'ha abstingut i el PP hi ha votat en contra). Mentre no arribi la nova llei sobre l'emergència habitacional, però, CSQP ha incorporat una esmena per instar a "desplegar tots els recursos disponibles que ofereixen la llei de Dret a l’Habitatge de 2007 així com la part vigent de la mateixa llei" impugnada de l'any passat.

Igualment, pel que fa a les altres tres lleis, el Govern haurà de fer "tots els passos i accions necessàries i desplegament legislatiu per assegurar que els drets socials assolits per la ciutadania de Catalunya mitjançant les citades lleis recorregudes puguin ser garantits en qualsevol cas", deixant així "sense efecte pràctic la suspensió". Això implica que l'executiu haurà de preparar els reglaments per desplegar les lleis perquè vegin la llum tan aviat com aquestes es tornin a aprovar, un punt que ha rebut el suport de JxSí, CSQP i la CUP, mentre que el PSC s'ha abstingut.

Finalment, a instàncies de la formació anticapitalista i amb el suport de la coalició sobiranista (els 'comuns' s'han abstingut), la moció ha inclòs un punt en que "reitera al TC que les decisions d'un tribunal arbitrari no obstaculitzaran la legítima voluntat democràtica del poble de Catalunya".

Una moció de "dignitat i sobirania"

Durant el debat, Torrent ha afirmat que aquesta moció "va de dignitat i sobirania" i ha subratllat que "prohibeixen l'estelada en un camp de futbol però la sobirania no va de banderes sinó d'ajudar la nostra gent". Des de la CUP, Benet Salelles ha indicat que els magistrats del TC "són titelles" del govern espanyol, però "no es tracta de qui governa, sinó que hi ha una estructura d'imperi, de mentalitat colonial".

Al seu torn, la líder de C's a Catalunya, Inés Arrimadas, ha coincidit en què hi ha una "judicialització de la política" i "un conflicte permanent entre els governs d'Espanya i de Catalunya, que parlen més a través dels tribunals que als despatxos". "Però cap TC li impedeix al Govern gastar-se el 100% del fons destinat a pobresa energètica quan només gasta un 20%, ni signar convenis amb les companyies de serveis bàsics", ha puntualitzat.

Així mateix, Ferran Pedret, del PSC, ha recordat que el seu partit sempre ha rebutjat "que es pretengui resoldre conflictes polítics per la via judicial", mentre que Albano Dante Fachin, de Catalunya Sí que es pot, ha aprovat que es defensi la sobirania del Parlament però ha burxat en que "resulta que la meitat de JxSí [en referència a CDC] dóna suport a negociar el tractat internacional de lliure comerç, que és un greu atemptat contra la sobirania dels ciutadans".

Finalment, des del PP, Andrea Levy ha puntualitzat que, mentre que el Govern ha recorregut fins a 52 lleis de l'executiu central, aquest últim només ho ha fet amb 28 lleis del Parlament.

stats