Política 25/07/2014

Santamaría avisa Mas que si no renuncia a la consulta no hi ha res a parlar

Sobre la reforma constitucional que proposa Pedro Sánchez, la vicepresidenta del govern espanyol assenyala que "una cosa és el títol i una altra la música"

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáez de Santamaría. EFE

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, atendrà Artur Mas dimecres vinent "amb esperit obert i constructiu" perquè el govern espanyol "sempre busca l'entesa amb totes les comunitats". Així ho ha explicat la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, preguntada per la trobada en la roda de premsa posterior al consell de ministres. Tot i això, ha matisat que "si el pla [de Mas] és la consulta, el president del govern [espanyol] no pot dir gran cosa al respecte d'aquest tema, més del que ja han dit la Constitució, el parlament de la nació i el Tribunal Constitucional". "Seria bo" que Mas aclarís si vol renunciar a aquesta consulta il·legal abans de recuperar el diàleg, ha puntualitzat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, ha afegit que "espera que el president de la Generalitat assisteixi a la reunió amb idèntica expressió d'ànim" que el cap de l'executiu espanyol. La Moncloa considera "important" la reunió per "treballar per enfortir la sortida de la crisi i la creació de llocs de treball" a Catalunya.

Atac a la tercera via

A banda, Sáenz de Santamaría ha posat en qüestió l'anomenada tercera via que defensen tant Josep Antoni Duran i Lleida com PSOE i PSC, i ha discutit la seva "viabilitat" i ha alertat que "s'ha d'anar molt amb compte amb les expectatives". "Una cosa és el títol, una altra la música", ha matisat. "Ofereixen alguna garantia de viabilitat els que proposen aquesta via respecte al resultat final? –ha afegit–. Els discursos són una cosa i obrir discursos sense saber com acabaran i sabent com són les forces al Congrés n'és una altra".

També ha volgut puntualitzar que, "a diferència del 1978", "Espanya és un dels estats més descentralitzats del món i que el vèrtex del poder públic no és només el Congrés, sinó també les autonomies".

Catalunya, clau en la reunió amb Pedro Sánchez

Sobre la reunió prevista per a dilluns del nou secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, amb Rajoy, Sáenz de Santamaría ha assenyalat que és una "primera presa de contacte" per veure quina posició tenen sobre "temes importants". "És molt important saber on se situarà el partit socialista", ha afegit la vicepresidenta del govern espanyol.

stats