Política 15/11/2015

Fernández Díaz veu risc jihadista "singular" a Catalunya

El ministre de l'Interior considera que el jihadisme no ha aconseguit perpetrar cap altre atemptat des de l'11-M del 2004 per la pressió policial. Ara bé, admet que "algun dia ho aconseguiran, cal ser realistes"

M.colomer
2 min
El ministre Jorge Fernández Díaz / ARA

BarcelonaAlarma del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, davant la possibilitat d'un atac jihadista a Catalunya després dels atemptats simultanis de l'Estat Islàmic a París. Per al ministre, a Catalunya hi ha un risc "singular" per la seva situació geogràfica. "No negaré que Catalunya, per la seva situació geogràfica, té un nivell de risc singular", ha admès, per bé que també considera que "el nivell és comú a tot Espanya", perquè "Catalunya no té des d'aquest punt vista cap element diferencial". De fet, tant a Catalunya com a Espanya es manté el nivell màxim d'alerta antiterrorista –nivell quatre de cinc–, que només podria incrementar en cas que la policia tingués constància d'un atemptat imminent.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Això sí, en declaracions a Catalunya Ràdio, considera que el jihadisme no ha aconseguit perpetrar a Espanya cap altre atemptat des de l'11-M del 2004 per la pressió policial. Però admet que "algun dia ho aconseguiran, cal ser realistes": "No s'ha produït cap atemptat però no perquè no ho hagin intentat. Algun dia ho aconseguiran, cal ser realistes". Ha recordat que només aquest 2015 hi ha hagut 90 detencions de suposats jihadistes.

Aquest diumenge al migdia es tornen a reunir els ministres Fernández Díaz i Margallo, els secretaris d'estat per a Afers Exteriors i per a Seguretat i el director del CNI, sota presidència de la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, per avaluar la situació.

Presència dels Mossos al Consell de Seguretat de l'Estat

Davant la situació creada amb els atacs a París, el conseller de l'Interior, Jordi Jané, ha reclamat una vegada més la incorporació dels Mossos d'Esquadra, que tenen competències en matèria de crim organitzat i terrorisme, en la mesa del Consell de Seguretat de l'Estat per tal de millorar els fluxos d'informació i coordinació amb els cossos i forces de seguretat de l'Estat.

El ministre Fernández Díaz també ha subratllat que la "magnífica" relació personal que manté amb Jané "facilita molt les relacions polítiques tan sensibles".

Sectors de la Guàrdia Civil volen l'exèrcit al carrer

La Unió d'Oficials de la Guàrdia Civil, en canvi, considera que els atemptats de París exigirien la presència de l'exèrcit als carrers de tot l'Estat per reforçar la seguretat a Espanya. Segons aquest col·lectiu, és un error que el govern espanyol opti per mantenir el nivell quatre d'alerta i no incrementar-lo fins al cinc. "No augmentar el nivell d'alerta antiterrorista i esperar la imminència d'un atemptat per reforçar la seguretat dels nostres carrers amb l'exèrcit sembla que té més a veure amb evitar la imatge incòmoda de soldats d'uniforme patrullant per les ciutats que amb una verdadera preocupació per la nostra seguretat, sobretot amb unes eleccions a la vista", asseveren.

stats