Política 28/08/2015

Junts pel Sí reivindica la independència per "dignitat" i "justícia social"

En el primer gran acte de campanya, a la Festa dels Candidats, han pres la paraula els caps de llista de les quatre demarcacions (Romeva, Llach, Forné i Bel), Mas, Junqueras, Forcadell i Reyes

Oriol March / Laia Vicens
4 min
El Passeig Lluís Companys, ple a vessar per la "Festa dels Candidats"

BarcelonaEl candidat de Junts pel Sí, Raül Romeva, ha afirmat que el 27-S servirà per "decidir que no hi hagi mai més eleccions autonòmiques" i ha avisat que no seran uns comicis per "reformar la Constitució espanyola sinó per fer la de Catalunya". Romeva ha demanat als candidats del 'sí' que facin "campanya pel diàleg" encara que a l'altre costat "hi ha un Estat poderós" que "amenaçarà i cridarà".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, ha dit que "mentre Europa mira, Espanya amenaça" i ha recordat que "mai abans" tants ciutadans havien volgut "la mateixa cosa", en relació a la independència, un objectiu que Junts pel Sí persegueix "per dignitat". "Només la llibertat ens convoca, la democràcia ens fa guanyar i la justícia ens farà lliures", ha afirmat, i ha alertat que "l'altra opció és anar marxa enrere".

Romeva ha demanat als candidats que, "si parlen de divisió", responguin que "som un sol poble amb moltes veus, una sola llista amb moltes idees". "Només junts i juntes ho aconseguirem", ha dit.

Mas: "El 27-S guanyarem i tindrem la majoria"

El president de la Generalitat i número quatre per Barcelona de Junts pel Sí, Artur Mas, ha deixat anar un missatge clar d'optimisme de cara a les eleccions del 27-S. "Guanyarem i tindrem la majoria", ha defensat Mas, que ha indicat que la nit dels comicis "es comptaran vots a favor del 'sí' i vots a favor del 'no'", de manera que ha demanat que la "gent de bona fe que dubta" s'apropi al projecte de la coalició.

"Catalunya no es trenca ni es trencarà. Està donant una lliçó d'unitat, de fer pinya i mirar endavant", ha assenyalat el president. "Hem anat amb la mà estesa, amb esperit de diàleg, amb esperit de negociació, seguint el tarannà pacífic de la societat catalana. Què hem rebut a canvi? Cops de porta. O silenci, o menyspreu, o amenaces, o joc brut, o querelles", ha afegit Mas.

Junqueras: "La independència és una oportunitat de dignitat, de justícia i d'igualtat d'oportunitats"

El president d'ERC i número 5 de la candidatura per Barcelona, Oriol Junqueras, ha afirmat que la independència "és una oportunitat de dignitat, de justícia i d'igualtat d'oportunitats". Segons ha dit visiblement emocionat, el procés independentista ha aglutinat persones d'orígens, idiomes i religions diferents. "Jurem conjuntament que aprofitarem aquesta oportunitat, que farem el país que necessitem i que ens mereixem", ha afirmat. Junqueras, en un discurs amb un to èpic, ha apel·lat al record dels avantpassats i al futur dels "fills" per aconseguir una "victòria per construir un país independent, just i com ens mereixem". "Fins a la victòria", ha afirmat.

Llach: "Estem fent una insurrecció democràtica i pacífica per deixar de ser súbdits"

El cap de llista de Girona, Lluís Llach, ha afirmat que el procés independentista és una "insurrecció democràtica i pacífica per poder deixar de ser súbdits". "S'ha acabat, mai més", ha avisat, i ha reivindicat la llista de Junts pel Sí com una "candidatura de respecte i civisme" que es presenta per "canviar les relacions entre el poder i la ciutadania". Per això, Llach ha demanat el suport de tots els candidats que s'apleguen al passeig Lluís Companys: "Us necessitem, perquè només podem ser amb vosaltres i per a vosaltres. Si no, no tenim sentit", ha dit.

El cantautor ha reconegut que encara que havia "somiat moltes truites", el fet de viure aquest procés independentista era "inimaginable". "Ens convertirem en ciutadans de ple dret", ha assegurat.

Forné: "Catalunya necessita tenir veu pròpia al món"

El cap de llista de Junts pel Sí a la demarcació de Lleida, Josep Maria Forné, ha assegurat aquest divendres que Catalunya necessita "veu pròpia al món", i que això és precisament el que vol aconseguir la coalició de CDC, ERC i les entitats sobiranistes. "Prosperitat econòmica i benestar social, dignitat i voluntat de millorar el món: aquestes són les prioritats", ha apuntat Forné.

Bel: "El 'sí' és una aposta per fer un esforç i construir un país il·lustrat amb una economia que funcioni"

El cap de llista per Tarragona, Germà Bel, ha afirmat que a Junts pel Sí s'hi han trobat sensibilitats perquè "no importa d'on véns, sinó on vas", i la candidatura unitària "coincideix" a anar cap a un país on les institucions responguin als ciutadans "i no manin, sinó que obeeixin", després de "cansar-se", ha dit, de "lluitar per intentar canviar l'Estat". "El 'no' s'administrarà des de Madrid", ha avisat, mentre que el 'sí' "és una aposta per fer un esforç i construir un país il·lustrat, modern, amb una economia que funcioni i amb cohesió social".

Reyes: "Com a català i espanyol, puc dir que ningú aturarà la independència"

El número sis per Barcelona de Junts pel Sí i president de Súmate, Eduardo Reyes, ha assegurat aquest divendres en el primer acte de la candidatura que "com a català i espanyol" pot afirmar que "ningú aturarà" la voluntat d'arribar a la independència, que és el que el país "es mereix" des de fa molts anys. Ho ha fet entre crits a favor de l'organització que presideix, que l'han emocionat mentre era al faristol. "L'únic que ens queda és gaudir la República Catalana", ha indicat.

Forcadell: " O estàs amb el 'sí' i estàs amb Catalunya o estàs amb el 'no' i estàs amb el PP i amb Rajoy"

L'expresidenta de l'ANC i número 2 de Junts pel Sí, Carme Forcadell, ha assegurat que el 27-S "o estàs amb el 'sí', amb el futur i amb Catalunya, o estàs amb el 'no', amb el passat, amb el PP i amb Rajoy". Segons ha dit, la candidatura de Junts pel Sí es presenta per "solucionar els problemes socials del país". Forcadell ha criticat que l'Estat "retalli les llibertats democràtiques i socials" de Catalunya. "Només aconseguirem ser un poble amb tots els drets i deures si tenim les eines d'un estat", ha assegurat. Si no, "continuarem menystinguts" pel govern del PP.

Forcadell ha reivindicat la candidatura de Junts pel Sí com una "onada d'il·lusió col·lectiva" i com el "projecte més il·lusionant del país". "Som diferents, diversos, transversals, plurals, però som molts", ha afirmat. L'expresidenta de l'ANC ha dit que no permetran que els mateixos que "no van permetre" fer el referèndum diguin com cal comptar el resultat del 27-S, si en escons o en vots.

I l'aparició sorpresa de Pep Guardiola: "Tenim la possibilitat de fer un país des de zero, nou i més just".

stats