Política 23/09/2017

Forn i Trapero es neguen a acceptar la intervenció dels Mossos per part de l'Estat

El Govern valora impugnar la instrucció de la fiscalia davant la mateixa fiscalia i el TSJC, a més de presentar un incident competencial davant el TC

Gerard Pruna
2 min
Captura de pantalla 2017-09-23 a les 15.14.39

BarcelonaDesprés que el fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, hagi comunicat aquest dissabte als responsables dels Mossos d'Esquadra, la Guàrdia Urbana de Barcelona, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional que a partir d'ara serà el ministeri de l'Interior qui coordinarà tots els cossos policials que actuen a Catalunya, el conseller d'Interior, Joaquim Forn, ha anunciat que els Mossos han traslladat en la reunió la seva voluntat de no acceptar ser coordinats per un representant de l'Estat. "El cos no renunciarà mai a exercir les competències que li són pròpies", ha afirmat en declaracions al 'Telenotícies migdia' de TV3.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El fiscal vol que el cap del gabinet de coordinació i estudis de la secretaria d'estat de Seguretat, Diego Pérez de los Cobos –germà de l'expresident del TC–, sigui l'encarregat de coordinar l'operatiu, un extrem que des de la Generalitat i el mateix cos dels Mossos s'ha rebutjat. Per això, Forn ha anunciat que els serveis jurídics de la conselleria ja treballen per donar una "resposta jurídica" a la instrucció que avui els ha donat el fiscal.

Forn ha acusat l'Estat, tal com va fer amb les finances catalanes, d'intentar aplicar ara amb els Mossos l'article 155 de la Constitució "per la porta del darrere". Tot i que des del ministeri de l'Interior s'apel·la a l'article 38.2 de la llei de cossos i forces de seguretat de l'Estat, el conseller ha mantingut que es fa servir l'article 46 per dirigir els Mossos des d'un funcionari de l'Estat.

De fet, fonts del Govern puntualitzen que la fiscalia amb aquesta decisió s'extralimita en les seves funcions, se salta l'article 164 de l'Estatut d'Autonomia i la llei orgànica 2/86, que diu que la vigilància dels espais públics i seguretat correspon als Mossos, a banda que no han aprovat cap decret previ per executar la decisió. Per aquest motiu, el Govern valora impugnar la instrucció de la fiscalia davant la mateixa fiscalia i el TSJC, a més de presentar un incident competencial davant el TC.

"Des del Govern no acceptem la ingerència de l'Estat perquè se salta tots els òrgans de coordinació que preveu el marc jurídic", ha defensat Forn, que ha considerat un "fet inacceptable" que el govern espanyol vulgui dirigir la policia catalana a través d'un alt càrrec. Segons Forn, Trapero ha traslladat en la reunió d'aquest matí que no pot acceptar que "sota el paraigua de la coordinació es pretengui dirigir el cos dels Mossos".

El sindicat majoritari reclama "solucions polítiques"

El portaveu del sindicat majoritari dels Mossos d'Esquadra, FEPOL, Valentí Anadón, ha lamentat que es pugui intervenir el cos des de l'Estat i ha reclamat solucions polítiques. "Entenem que la solució d'aquesta situació no pot venir 'manu militari', és el moment de bastir ponts. Volem continuar sent els garants dels drets i llibertats i de la cohesió social de Catalunya", ha dit en declaracions a l'ACN. Anadón ha fet una crida a no "instrumentalitzar" el paper de la policia i ha demanat als polítics que busquin "sortides negociades i polítiques" a la situació "lamentable" dels últims dies.

El compte de Twitter oficial dels Mossos d'Esquadra, a més, ha publicat un missatge en què assegura que el cos continuarà "treballant com sempre: exercint les nostres competències per garantir la seguretat i l'ordre públic i estar al servei del ciutadà".

stats