ENTREVISTA
Política 04/06/2016

Francesc Homs: “La CUP té força per tombar els comptes perquè té el suport dels contraris al procés”

candidat de convergència a les eleccions del 26-J

i
Antoni Bassas
3 min

BarcelonaFrancesc Homs (Vic, 1969) és el candidat de Convergència al 26-J, i espera aprofitar la repetició per millorar la quarta posició del 20-D.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

¿Diria que els de la CUP són “destructors”, com sosté Puigdemont?

L’esmena a la totalitat als pressupostos impossibilita moltes coses. Hi ha un acord d’estabilitat pel qual Mas va fer un pas al costat. La CUP té força per carregar-se els comptes perquè li donen suport el PP, el PSOE, C’s i CSQP. Això és no respectar l’acord. No entenc que s’hagin avingut a facilitar els pressupostos de Colau i el PSC a Barcelona i que, en canvi, on tenen un acord, presentin una esmena.

Potser l’acord no era prou clar.

Diu que no es pot votar al costat dels que estan en contra del procés. Amb 10 diputats la CUP no pot tirar endavant una esmena a la totalitat. Ho pot fer en la mesura que concursa amb altres, els contraris al procés. La CUP té un problema intern. És legítim, però no ens poden fer anar malament a tots. És tan complex fer la independència, que si d’aquells amb qui pots compartir el propòsit no te’n pots fiar, plega.

¿Va ser un error la moció del 9-N o acceptar el pas al costat de Mas?

Era un acte de confiança, però quan tens una decepció no tornaràs a creure en qui t’ha fallat. Si no es tiren els pressupostos endavant serà un daltabaix, però ho superarem.

Com? Amb unes eleccions?

No necessàriament. N’haurem de treure la lliçó que una operació com la independència no pot funcionar a base de sobreentesos.

Quin és el malentès?

El malentès és que tots anàvem de bona fe per la independència i que les posicions particulars quedaven en segon terme. I alguns això ho hem practicat: CiU es trenca pel procés. La candidatura Junts pel Sí la persegueix CDC i és una operació que ens ha portat fins on som. Lamento que hi hagi gent d’ERC que en renegui.

¿Continua pensant que ERC ha de tenir una actitud més ferma i clara en aquesta negociació?

ERC vol seduir els simpatitzants de la CUP, que no es presenta al 26-J.

Potser vostè vol seduir els d’Unió.

Als votants d’Unió que no són independentistes no els aniré explicar que no sóc independentista. Hi ha una voluntat d’arraconar-nos a fer el paper de la dreta. I no sóc de dretes ni d’esquerres.

Em deia que trobava a faltar més fermesa i claredat a ERC.

Els partits que formem part de Junts pel Sí hem de fer una defensa aferrissada d’aquests pressupostos. Després el govern ja negociarà.

Què li passa al procés si no hi ha comptes per al 2016?

Tirarà endavant. No hi ha alternativa, és com desafiar la força de la gravetat. Tindrem un cert trasbals, però en podrem treure lliçons.

En pagaran un preu electoral?

No. Un cop entomat el trasbals, sabrem explicar la necessitat d’omplir les urnes.

¿Compta que es mouran molt els resultats respecte al 20-D?

La gent de CDC està molt activa. Veig l’orgull convergent. De tant en tant es dóna un cop de puny sobre la taula, i ara estem en aquesta fase.

¿Fins a quin punt el cognom Pujol continua sent un obstacle?

Hem après a conviure-hi. Els valors i la feina que ha fet la gent de CDC segueixen tenint una gran validesa.

Què pensa de la petició fiscal de 5 anys de presó per a Oriol Pujol?

Ja m’he posicionat, no ho faré tota l’estona. Em sap greu com ha anat.

Hi haurà govern a Espanya?

Veig el sistema espanyol sense projecte, és difícil que algú cedeixi. Hem de fer valer els nostres vots a preu d’or. No deixarem d’aprofitar l’oportunitat que ells estiguin tan fumuts. Anar a les coses concretes; i amb la governabilitat, que s’espavilin.

D’ofertes a Catalunya en tenim dues: la del PSOE i la singularitat, i el referèndum de Podem.

Si la del PSOE és una oferta jo sóc marcià. No m’ho puc prendre seriosament. I Podem, en les negociacions, va canviar el referèndum pel ministeri de la Plurinacionalitat.

¿Catalunya només serà independent el dia que desobeeixi?

No m’agrada parlar de desobeir, és reconèixer l’autoritat de l’altre. El procés acaba amb una DUI, com tots els processos de secessió.

¿Les coses haurien anat diferent si Trias hagués guanyat a Barcelona?

Barcelona hauria liderat el procés. Crec que Colau contribueix al descrèdit de la política, per la diferència entre el que diu i el que fa.

stats