Política 17/11/2015

Homs confia que s'obri un cicle de "diàleg, negociació i pacte" a Madrid després del 20-D

El cap de llista de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, assegura que els independentistes no tenen majoria per "culminar" el procés cap a la independència

Oriol March
2 min
Francesc Homs lamenta la decisió de Colau.

BarcelonaQuina ha de ser la prioritat dels partits sobiranistes a les eleccions espanyoles del proper 20 de desembre? La resposta de Francesc Homs, candidat de Democràcia i Llibertat, és la següent: "Negociar, dialogar i pactar". "Crec sincerament que a Espanya s'obrirà un cicle de més negociació, diàleg i pacte", ha insistit Homs en una entrevista a la Cadena SER. Totes les enquestes apunten a un canvi de majories –el PP perdrà la majoria absoluta amb l'entrada de nous actors polítics com Podem i Ciutadans al Congrés dels Diputats–, però cap de les principals forces més enllà del partit de Pablo Iglesias estan disposades a pactar un referèndum i, encara menys, negociar la independència de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Homs, fa unes setmanes, es mostrava plenament convençut que Espanya s'acabaria asseient a la taula de negociació per desbloquejar la situació. Aquest dimarts ha indicat que li "agradaria" que hi hagués un referèndum "nítid" i que acceptaria el resultat que sortís, fos quin fos. El candidat de Democràcia i Llibertat, proclamat aquest dissabte en el consell nacional de Convergència que va aprovar les llistes, ha defensat que no hi ha una "majoria" independentista per "culminar" el procés, almenys de forma unilateral, i s'ha negat a fer servir el terme 'desobediència'.

"Els primers a no desobeir són els alcaldes de la CUP", ha apuntat l'exconseller de la Presidència, que ha tornat a carregar contra l'esquerra alternativa per la seva negativa a investir Artur Mas com a president de la Generalitat. "Si deu diputats volen imposar el seu programa, val més anar a eleccions. Si hi ha voluntat d'acord, ja es veurà en els propers dies", ha apuntat Homs. Un dels compromisos que defensava Junts pel Sí en campanya era fer una resolució d'inici del procés, finalment aprovada el 9 de novembre, però ara hi ha sectors de CDC –entre els quals, el mateix Homs– que consideren que l'actitud de la CUP fa que estigui "suspesa". "No és paper mullat", ha volgut puntualitzar l'exconseller.

La setmana ha començat agitada a les files del sobiranisme. L'article a l'ARA d'Andreu Mas-Colell, conseller d'Economia en funcions, demanant que no s'acceptin les condicions de la CUP, va sacsejar el tauler de negociació. L'horitzó d'un nou avançament electoral al març guanya pes a mesura que la negociació segueix bloquejada.

stats