Política 04/12/2014

Gimeno (TSJC): “Hi ha una judicialització de la problemàtica social, i no la podem assumir”

El president del Tribunal Superior de Justícia, Miguel Ángel Gimeno, avisa que “les cambres parlamentàries estan per fer una cosa, i els jutges una altra”

Núria Orriols
2 min

BarcelonaEl president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Miguel Ángel Gimeno, ha alertat aquest dijous que “hi ha una judicialització de la problemàtica social”, i ha assegurat que en els últims temps arriben qüestions als tribunals de tipus social, econòmic i fins i tot "polític" que no els pertoquen. Gimeno ho ha dit en el marc de la presentació de la memòria del TSJC corresponent a les dades del 2013 al Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, Gimeno ha alertat que “les cambres parlamentàries estan per fer una cosa i els jutjats una altra”, i ha afegit, dirigint-se als diputats: “Són vostès els que escriuen al 'Butlletí Oficial', i no els jutges”. El president del TSJC ha fet referència explícita al cas dels desnonaments, ja que assegura que els jutges "només poden aplicar la llei" i les solucions han de venir de la política.

En sortir de la seva compareixença, en declaracions als periodistes, Gimeno ha volgut deixar clar que amb les seves paraules no es referia a la querella del 9-N, sinó a altres qüestions socials que se solucionen a través de la política, com els desnonaments i el dret a la vivenda. Ara bé, preguntat directament sobre l'acusació al president de la Generalitat, s'ha negat a contestar sobre quin és l'estat de la querella, i ha assegurat que quan arribi el moment es comunicarà degudament si hi ha alguna novetat. "Els jutges decidirem en dret després d'haver fet un estudi profund".

El plet polític

En el torn d'intervencions dels grups parlamentaris, part dels diputats de la comissió han interpretat les paraules de Gimeno en referència al procés sobiranista i la judicialització de la política. El portaveu d'ICV-EUiA en aquesta comissió, Salvador Milà, ha volgut "informar" Gimeno que el Parlament "ha fet tot el possible perquè no tingués feina" i perquè "l'expressió política del poble de Catalunya no passés pels tribunals". I ha afegit, "des del respecte a la separació de poders", que els jutges han d'"aplicar justícia tenint en compte el marc social i polític del presumpte delicte que han d'interpretar". Per la seva banda, el diputat d'ERC Pere Aragonès ha remarcat que les "qüestions polítiques s'han de resoldre en la política".

Per contra, el diputat del PP Sergio Santamaría ha dit que respectar la divisió de poders també implica “no desobeir els tribunals, inclòs el Tribunal Constitucional”. D’aquesta manera, ha assegurat, s’actuarà a favor de la “pau política i social”.

Miguel Ángel Gimeno, com a president de la sala civil i penal del TSJC, formarà part de la sala del tribunal que decidirà si admet a tràmit la querella presentada per la Fiscalia contra el president de la Generalitat, Artur Mas, i les conselleres Joana Ortega i Irene Rigau per desobediència i altres delictes en la votació del 9-N.

La compareixença a la comissió de justícia del Parlament ha començat a les 16.00 h amb el president del TSJC i segueix amb la intervenció del fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, que és el primer cop que compareix a la cambra amb d’aquest càrrec, i que va ser l'encarregat de presentar la querella contra Mas. Ho va fer malgrat les discrepàncies públiques amb la Fiscalia General de l'Estat, que dirigeix Eduardo Torres-Dulce.

stats