Política 21/11/2016

El Govern confia que amb Enric Millo canviï la relació de la delegació de l'Estat amb la Generalitat

PSC i Ciutadans creuen que Enric Millo ho farà bé i afavorirà el "diàleg" amb Catalunya

Ara
3 min

BarcelonaLa consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, ha dit que des de l'executiu català esperen notar algun canvi, sobretot des del punt de vista del diàleg, amb el nou delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Munté ha apel·lat al fet que l'exdiputat al Parlament és ''un bon coneixedor de la realitat catalana'' i ha afegit que creu que ''no serà molt difícil que es pugui notar algun canvi'' en relació amb la seva antecessora en el càrrec, María de los Llanos de Luna. En qualsevol cas, Munté ha dit que caldrà esperar a conèixer les seves primeres declaracions i objectius per valorar el canvi, tot i que Millo ''ja ha avançat que no serà diferent de la manera de funcionar de Llanos de Luna''.

PDECat

La coordinadora del PDECat, Marta Pascal, ha exigit a Enric Millo que es compleixin els "compromisos" amb Catalunya si vol evidenciar voluntat de diàleg. "Hi ha un llistat de 46 punts que el president Carles Puigdemont va lliurar al president Mariano Rajoy, i la millor manera d'evidenciar voluntat de diàleg és donar compliment i sortida a les peticions que es produeixen", ha subratllat en roda de premsa.

Després d'assegurar que és a les mans de Millo actuar en aquest sentit, l'ha emplaçat a actuar amb "coherència" en apuntar que, en el passat, s'havia posicionat a favor de l'autogovern i les competències de la Generalitat.

Per això ha instat el nou delegat a vetllar per un diàleg franc i real, perquè "no es pot apel·lar a la llei i passar-se pel forro el que no els convé per afeblir el que representa el procés polític" català.

Segons Pascal, l'aposta de la Generalitat pel diàleg és ferm, també pel referèndum, encara que ha reiterat que si el Govern no recapacita seguiran "avançant" amb el full de ruta independentista.

ERC

Segons Sergi Sabrià, portaveu d'ERC, el nomenament d'Enric Millo "és una acció més d'una operació de maquillatge que s'està començant des de l'Estat". Els republicans estan convençuts que les polítiques "seran les mateixes" que ha anat duent a terme Llanos de Luna els últims 5 anys. " Potser guanyarem un somriure i el veurem sovint parlant en català, però el fons no canviarà", ha insistit Sabrià.

Ciutadans

La líder de C's a Catalunya, Inés Arrimadas ha desitjat "sort i encerts" a Enric Millo al capdavant de la delegació del govern espanyol a Catalunya i ha opinat que "si ho fa bé serà una sort per a tots". Tot i així, ha instat el govern espanyol a anar "més enllà dels gestos" –com el nomenament de Millo- i a posar-se mans a l'obra en el desplegament de les mesures pactades amb C's.

ICV

El coordinador nacional d'ICV, David Cid, ha celebrat aquest matí que "per fi Llanos de Luna deixi de ser delegada del govern a Catalunya" i ha destacat que "ja era hora" que es produís aquest canvi. Cid ha criticat que Llanos de Luna "estava més preocupada per buscar conflictes que per trobar solucions" i ha considerat que "recorda la dreta més vella i poc democràtica atorgant medalles a militars amb passat franquista".

El dirigent ecosocialista també s'ha referit al polític popular Enric Millo, que avui prendrà possessió del càrrec. "Tenim exigències concretes per al senyor Millo. Primer, que deixi de fer de policia del govern, i que deixi de perseguir polítics i ajuntaments i s'obri una etapa de normalitat democràtica". Cid també li ha demanat que es dediqui a "resoldre els problemes reals de la gent i a treballar perquè el govern de l'Estat solucioni la situació dramàtica del servei de Rodalies".

PSC

Sobre el nomenament de Millo, el nou secretari d'organització del PSC, Salvador Illa, ha considerat que el nou delegat del govern espanyol pot "afavorir la via del diàleg amb Catalunya".

stats