Política 29/07/2017

El Govern presenta denúncia contra els responsables dels interrogatoris de la Guàrdia Civil a alts càrrecs

La Generalitat acusa els membres de l'institut armat dels delictes d'obstrucció a la justícia, usurpació d'atribucions, falsedat documental i violació de secrets

Gerard Pruna
3 min
El conseller de la Presidència, Jordi Turull, amb la denúncia presentada pel Govern

BarcelonaTal com va anunciar dimecres passat a la tarda, el Govern ha presentat aquest dissabte la denúncia contra els responsables dels interrogatoris de la Guàrdia Civil a alts càrrecs de l'executiu català que s'han produït aquesta setmana. El conseller de la Presidència, Jordi Turull, n'ha donat detalls aquest dissabte al matí des de Parets del Vallès. El mateix Turull ho ha anunciat a través del seu perfil de Twitter, des d'on ha cridat a defensar la democràcia.

La denúncia, que s'ha presentat al jutjat de guàrdia de Barcelona, es dirigeix directament contra els guàrdies civils responsables dels interrogatoris, però obre la porta a afectar altres persones que, per la seva responsabilitat, tinguin a veure amb les actuacions dels últims dies.

Els serveis jurídics de la Generalitat entenen que l'actuació de la Guàrdia Civil durant els interrogatoris de l'última setmana és susceptible dels delictes d'obstrucció a la justícia, usurpació d'atribucions, falsedat documental, violació de secrets i d'un delicte comès per funcionaris contra els drets individuals de l'article 542 del Codi Penal.

En el relat dels fets que el Govern fa a la denúncia, els serveis jurídics de la Generalitat critiquen que en els interrogatoris als alts càrrecs Joaquim Nin, secretari general de la Presidència; Jordi Graells, director general d'Atenció Ciutadana, i Jaume Clotet, director de Comunicació del Govern, els agents de la Guàrdia Civil han actuat sovint amb "agressivitat" i han pressionat els testimonis.

La denúncia fa referència, en concret, al testimoni de Graells, a qui els agents de la Guàrdia Civil van acusar insistentment de "mentir" durant l'interrogatori. Segons Graells, els agents van anar "pujant de to" i van actuar amb "agressivitat verbal".

Pel que fa als testimonis de Clotet i Nin, la denúncia recorda que van entrar a les dependències de la Guàrdia Civil com a testimonis i a mitja declaració van passar a tenir la condició d'investigats policials pel seu paper en l'autorització d'adquisició del domini de la web del Pacte Nacional pel Referèndum i la posterior transferència de la web a Òmnium. Per aquest fet la Guàrdia Civil els investiga policialment pels delictes de revelació de secrets, malversació de fons públics, desobediència, prevaricació i sedició, tot i que serà el jutge qui, en última instància, un cop analitzada la informació de la Guàrdia Civil concretarà la seva situació processal.

Ara bé, si en un aspecte fa incidència la denúncia és en l'actuació de la Guàrdia Civil i el comunicat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), en què s'apunta que el jutge que instrueix el cas Santi Vidal no ha ordenat els interrogatoris dels últims dies.

Per això, el Govern assenyala que "malgrat que totes les citacions i els documents presentats pels agents de la Guàrdia Civil, durant la seva actuació, sempre fan referència que s'actuava en la investigació 'ordenada' pel jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona [...], segons resulta d'una nota de premsa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), de 27 de juliol del 2017, 'les diligències que s'estan fent aquests dies en la causa de la Guàrdia Civil són diligències de la policia judicial i no han estat sol·licitades pel magistrat d'instrucció núm. 13 de Barcelona'".

Turull critica la voluntat de "coacció i intimidació"

En declaracions als periodistes des de Parets del Vallès, Turull ha criticat que darrere dels interrogatoris dels últims dies hi ha una clara "voluntat d'intimidació i coacció per atacar el procés que viu Catalunya", i ha insistit que l'objectiu de la Generalitat és protegir totes les persones "que defensen la democràcia". Turull ha demanat a la justícia que actuï amb aquesta denúncia "amb la mateixa celeritat que hi ha amb tot allò que fa referència al procés".

Dimecres, Turull va encarregar als serveis jurídics de la Generalitat que preparessin una denúncia perquè la justícia investigués si s’estan “vulnerant drets fonamentals” en aquesta causa. Aleshores, Turull va apuntar directament al jutge que instrueix la causa -que després va emetre un comunicat recordant l'autonomia de la Guàrdia Civil- i la mateixa Guàrdia Civil.

Rere el gest del Govern hi ha el malestar covat les últimes setmanes arran d’una investigació que es va obrir a conseqüència del cas Santi Vidal, però que l’executiu entén que s’està fent servir per impulsar una “causa general” contra el referèndum. Ho va resumir dimecres Turull, que va acusar el jutge d’utilitzar de forma fraudulenta el secret de sumari per “convertir una denúncia molt concreta en una causa general contra tota aquella gent del país que vol votar”.

Només així s’explica, segons Turull, que una investigació oberta arran de la denúncia de Vox contra Vidal; el secretari d’Hisenda, Lluís Salvadó, i el president de l’Institut d’Estudis de l’Autogovern, Carles Viver i Pi-Sunyer -acusats de malversació, infidelitat en la custòdia de documents, prevaricació, provocació, conspiració, proposició de sedició i rebel·lió contra la pau i la independència de l’Estat- hagi acabat portant a declarar alts càrrecs sobre la web del Pacte Nacional pel Referèndum.

Llegeix aquí la denúncia que ha presentat el Govern
stats