Política 06/08/2013

El Govern portarà l'Estat als tribunals pel repartiment "il·legal" del dèficit

Mas anuncia un contenciós administratiu pel repartiment del dèficit, que considera que incompleix la llei d'estabilitat pressupostària

M. Colomer
1 min
El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, aquest dimarts a la reunió del consell executiu / PERE TORDERA

BarcelonaConflicte legal a la vista. El president de la Generalitat, Artur Mas, ha anunciat aquest dimarts que la Generalitat portarà als tribunals el repartiment "injust i il·legal" del dèficit per part de l'Estat. De fet, aquest repartiment ha estat el detonant que ha fet que el Govern es decantés per mantenir el pols a l'Estat i no fer el pressupost del 2013 per mantenir prorrogat fins a finals d'any el del 2012.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Govern aspirava a un terç del dèficit de l'Estat -almenys un 2,1%-, tenint en compte que les autonomies assumeixen un terç de la despesa estatal. Estava obert a acceptar l'1,8% -així ho ha revelat el president de la Generalitat aquest dimarts en roda de premsa-, però finalment ha rebut només un 1,58%. Com a pas previ a la presentació de la denúncia als tribunals, el Govern ha requerit al govern espanyol que en un mes relaxi l'objectiu de dèficit del 2013 si vol evitar la denúncia.

Dèficits òptims

Pel Govern, si l'Estat apliqués correctament la llei d'estabilitat pressupostària, el dèficit del 2013 hauria d'haver estat per a les autonomies del 2,5%; el del 2014, del 2,2%; l'1,6% el 2015, i l'1,1% el 2016. Per això, recorreran al contenciós administratiu si no hi ha rectificació, cosa altament improbable.

stats