Política 13/07/2017

La Guàrdia Civil dona cinc dies al TNC per entregar tota la documentació de l'acte sobre el referèndum

Junts pel Sí desvincula el Govern de l'organització de l'acte i qualifica el requeriment d'"atemptat a la llibertat d'acció política", mentre que el PP veu "absolutament normal" que s'investigui "la preparació d'un cop d'estat"

Marc Toro / Gerard Pruna / Núria Orriols
4 min
Un miler de persones van escoltar dimarts els dirigents del Procés explicant la llei del referèndum al TNC.

BarcelonaLa Guàrdia Civil s'ha presentat aquest dijous al matí al Teatre Nacional de Catalunya (TNC) i ha donat a la institució un termini de cinc dies per entregar tota la documentació de l'acte de Junts pel Sí (JxSí) sobre el referèndum. La coalició independentista va explicar al TNC el 4 de juliol els detalls dels preparatius de l'1-O, només unes hores després que JxSí i la CUP presentessin la llei del referèndum al Parlament.

El president de JxSí, Jordi Turull, ha confirmat el requeriment de la Guàrdia Civil a Twitter, on ha qualificat la notícia de "delirant". Fonts del TNC han explicat a l'ARA que entre les 10 h i les 11 h dos agents no uniformats s'han personat al teatre i han demanat el contracte de l'acte del referèndum en base a una ordre judicial. Fonts de la Guàrdia Civil han assegurat que els agents s'han limitat a lliurar als responsables del TNC una resolució del jutge en què s'interessava per la contractació de l'acte que la setmana passada va organitzar JxSí.

Mentre que el 4 de juliol al matí les forces independentistes van desgranar els detalls de la norma que empararà la consulta -i que la blindarà com a vinculant-, a la tarda el Govern va prometre al TNC que l'1-O tindrà totes les garanties per poder votar "com sempre". El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va admetre que fer una votació sense acord amb l'Estat "té riscos", però va afegir que "desertar de la democràcia, rendir-nos, resignar-nos, té un preu encara més alt i durador per a les futures generacions". En l'acte també hi van participar el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, i els diputats de JxSí Jordi Turull, Marta Rovira i Lluís Llach.

JxSí desvincula el Govern de l'organització de l'acte

En roda de premsa aquest dijous, aquests tres diputats han qualificat de "vergonyosa" l'acció de la Guàrdia Civil. Llach, el més contundent, ha assegurat que la notícia el retorna al "tardofranquisme". "Amb algunes diferències -ha afegit-: en aquells temps els cossos repressius tenien el coratge de dirigir-se als protagonistes i no als intermediaris". Per al també cantautor, el requeriment al TNC "és un atemptat a la llibertat d'acció política", motiu pel qual ha reclamat "solidaritat" a la resta dels grups parlamentaris. "Això ja no va de Procés o d'independència, sinó sobretot de democràcia. Estic profundament escandalitzat", ha conclòs.

Tant Turull com Rovira han coincidit amb Llach que la petició de documentació recorda a temps "en blanc i negre". El president de JxSí, que ha garantit que l'acte va ser organitzat pel grup parlamentari -i no pel Govern- i que tota la documentació està "perfecta", ha explicat que l'acte va costar 17.609 euros. Amb tot, ha deixat clar que la intervenció de la Guàrdia Civil "fa més pena que por" i que conjura encara més les forces independentistes per "tirar endavant" l'1-O. La diputada d'ERC, per la seva banda, ha qualificat la notícia d'"atemptat a la llibertat d'expressió", i ha afegit que aquesta "acció repressiva" no impedirà que tots els diputats de JxSí facin en les properes setmanes "centenars d'actes com el del TNC" per explicar els detalls del referèndum.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha qualificat el requeriment al TNC de "barbaritat" i ha dit que és un "exemple que judicialitzar un conflicte polític només crea crispació i no porta enlloc".

Albiol: "Lluís Llach estava més còmode en el franquisme"

En declaracions als periodistes als passadissos del Parlament, el líder del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, ha dit que és "absolutament normal" que la Guàrdia Civil demani informació per ordre del jutge sobre la "preparació d'un cop d'estat". En aquest sentit, ha criticat que "els afectats s'exclamin", i ha carregat especialment contra la reacció de Lluís Llach: "Crec que aquest home estava més còmode fent-se la víctima davant del franquisme [...] Encara es pensa que està en aquells moments", ha dit Albiol, que ha recomanat al diputat independentista que "evolucioni una mica i tingui present que la Guàrdia Civil hi és per garantir la democràcia i l'estat de dret".

El PSC ja va exigir fa dues setmanes al Govern una còpia de la documentació sobre el contracte de lloguer del TNC, així com dels serveis de muntatge tècnic i personal (contractat o subcontractat) per a l'acte. El diputat socialista Rafel Bruguera va registrar al Parlament dues sol·licituds de còpia de documentació sobre aquestes qüestions amb l'objectiu de comprovar si l'organització de l'acte va recaure en el Govern o en el grup parlamentari de JxSí.

Fins ara, l'única investigació oberta als tribunals sobre el Procés és la del cas Santi Vidal, que s'instrueix al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i es troba sota secret de sumari. El tribunal no ha confirmat encara si l'actuació de la Guàrdia Civil prové d'una ordre directa del jutge. Durant el mes de juny, la Guàrdia Civil ja va interrogar personal de la Generalitat i d'empreses que hi col·laboren amb una campanya publicitària de la conselleria d'Exteriors com a epicentre de la investigació. Aleshores, el TSJC va explicar que no hi havia una ordre concreta del jutge, però va advertir que no calia, perquè la Guàrdia Civil té autonomia en la investigació.

stats