Política 29/07/2017

La Guàrdia Civil també investiga si la compra de paperetes està vinculada amb l'1-O

El cos policial obre aquestes diligències en el marc de la investigació del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona

Efe
2 min
La Guàrdia Civil interroga personal de la Generalitat pel referèndum

BarcelonaLa Guàrdia Civil continua ampliant l'abast de la investigació sobre el referèndum que instrueix el jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona. Segons han informat a Efe fonts pròximes al cas, el cos policial investiga també ara l'homologació de les empreses que hauran de subministrar paperetes i sobres d'unes futures eleccions al Parlament, per descobrir si el concurs convocat pel Govern forma part dels preparatius del referèndum anunciat per al pròxim 1 d'octubre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La nova línia d'investigació, que sembla que la Guàrdia Civil ha impulsat coordinadament amb la Fiscalia Superior de Catalunya, deriva de la publicació dilluns passat en el 'Butlletí Oficial de l'Estat' (BOE) del resultat del concurs que la Generalitat va impulsar el març passat per homologar quatre empreses que en un futur podrien subministrar-li aquest material electoral. Encara que el govern català assegura que l'acord marc se cenyeix a la compra de material per a unes eleccions al Parlament, la Guàrdia Civil vol descobrir si les empreses homologades podrien rebre l'encàrrec del Govern de confeccionar les paperetes d'un referèndum independentista.

Després d'obrir el concurs el mes de març passat, la Generalitat ha homologat finalment les empreses per a l'adjudicació de quatre lots per a la compra de sobres electorals, paperetes, manuals d'instruccions per als membres de les meses electorals i impresos electorals, per un valor estimat de contracte de 897.520 euros. En concret, els contractistes homologats per a l'adjudicació de sobres electorals són Tompla Indústria Internacional del Sobre SL i Domènech Mirabet SA.

En el lot per a l'adquisició de paperetes i del manual d'instruccions per als membres de les meses electorals, les empreses homologades pel Govern són, en els dos casos, Impressions Transkrit SA i Formsystem Documents Intel·ligents SLU, segons l'anunci de contractació del sector públic anunciat pel departament de Governació.

El lot relatiu a impresos electorals té una única empresa homologada, Formsystem Documents Intel·ligents SLU.

Una causa cada cop més àmplia

La causa es va obrir arran de la investigació del magistrat del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona, el mes de febrer passat, de dues denúncies presentades per unes declaracions del jutge i exsenador d'ERC Santi Vidal en les seves conferències, en què va assegurar que la Generalitat disposava d'una partida "camuflada" de 400 milions d'euros per organitzar un referèndum i preparar les estructures d'estat d'una futura Catalunya independent.

Així doncs, en la recerca d'aquestes partides la Guàrdia Civil ja investiga les webs del Pacte Nacional pel Referèndum i la de Garanties.cat, l'acte celebrat al Teatre Nacional de Catalunya (TNC) per presentar la llei del referèndum, el registre de catalans a l'exterior i, des d'aquest setmana, també l'homologació de les empreses que podrien subministrar paperetes.

A més, cal recordar que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) també té oberta una investigació sobre el concurs per a l'homologació d'empreses fabricants d'urnes. Una causa en la qual estan sent investigats la consellera de Governació, Meritxell Borràs, i el seu exsecretari general Francesc Esteve.

Precisament aquest dissabte el Govern ha presentat una denúncia contra els responsables dels interrogatoris de la Guàrdia Civil a alts càrrecs de l'executiu català que s'han produït aquesta setmana, ja que considera que s'estan vulnerant drets fonamentals.

stats