Política 24/10/2016

Iceta: "Desobeirem i estem disposats a assumir-ne les conseqüències"

El primer secretari diu que el PSOE té dret a "revisar la relació amb el socialisme català" després de la votació al Congrés, i Assumpta Escarp deixa clar que el PSC no es plantejarà la ruptura "en cap moment"

Marc Toro / Jordi Mumbrú
3 min
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha reivindicat que els socialistes catalans puguin votar diferent al PSOE en la investidura. EFE

BarcelonaEl primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha confirmat, una vegada més, que els seus diputats al Congrés votaran aquest cap de setmana en contra de la investidura de Mariano Rajoy, desobeint així el que ahir va decidir el comitè federal del PSOE. "'No' continua sent 'no'", ha tornat a dir Iceta, i ha argumentat: "No podem fer una altra cosa. El que està en dubte és si el PSOE pot entomar això o no". Iceta ha fet aquestes declaracions en una entrevista a RAC1 l'endemà que el comitè federal del PSOE decidís, per 135 vots a favor i 96 en contra, imposar l'abstenció sense condicions als 84 diputats socialistes al Congrés per permetre la investidura de Mariano Rajoy.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El primer secretari ha apuntat que, després de la desobediència durant la votació, el PSOE voldrà "revisar la relació amb el socialisme català i té dret a fer-ho. Nosaltres desobeirem i estem disposats a assumir-ne les conseqüències". Segons els seus pronòstics, arribat aquest punt poden passar 4 coses: "O tot segueix com ara, que seria la millor opció, o fem un acord com la CDU i la CSU, que són dos partits dins d'un mateix grup però poden votar diferent, o el PSOE decideix que s'ha d'organitzar a Catalunya, o bé el trencament definitiu".

Iceta ha assegurat que ell és partidari de la disciplina de vot, però ha afegit que "sempre hi ha un límit". "No podem aparèixer a Barcelona al costat de Rajoy amb la política que està fent", i ha dit que encara menys "en una legislatura que acabarà malament, amb el referèndum no autoritzat" que prepara el Govern català si és impossible un acord amb l'Estat.

El primer secretari ha dit que desconeix quin paper jugarà ara Pedro Sánchez –i què votarà el dia de la investidura–, i ha apuntat que el cap de l'oposició serà o Antonio Hernando, portaveu del PSOE, o Eduardo Madina. Iceta ha reconegut que dins el PSOE "hi ha uns poders" que manen molt i que Sánchez "ha hagut de plegar perquè hi ha topat". El primer secretari, fins i tot, n'ha dit els noms: "Susana Díaz, Ximo Puig, Javier Lambán, Felipe González...".

Durant el comitè es va poder veure com dins el partit hi ha dos punts de vista diferents: el dels guanyadors, com Susana Díaz i els presidents d’Extremadura, Castella-la Manxa i l’Aragó, i el dels perdedors, amb els presidents de Catalunya, les Balears, Euskadi, Navarra i la Rioja. A les federacions de Madrid i el País Valencià hi va haver divisió de criteris.

Iceta també ha assegurat que el PSOE i el PP no han pactat absolutament res i que el paper dels socialistes espanyols serà molt difícil, sobretot "quan vinguin les retallades".

"El PSC no es plantejarà la ruptura amb el PSOE en cap moment"

La secretària d'organització en funcions del PSC, Assumpta Escarp, ha volgut deixar clar també aquest dilluns que el partit treballarà per "seguir caminant" amb el PSOE. En roda de premsa a la seu del partit, ha insistit "el PSC no es plantejarà la ruptura en cap moment", però ha admès que la votació al congrés podria portar a una futura revisió del protocol de relacions entre els dos partits, vigent des del 1978: "Qualsevol variació l'hauran de decidir els congressos dels dos partits", ha dit. El del PSC té lloc entre el 4 i el 6 de novembre.

"Assumirem les responsabilitats dels nostres actes, però ens preocupa que aquests no coincideixin amb els del PSOE", ha continuat Escarp després d'afirmar que "avui és un dia trist". "Ens hauria agradat que el comitè federal del PSOE hagués entès quines són les raons del PSC per manifestar el no a Rajoy". La secretària d'organització en funcions ha confirmat que aquest dimarts el PSC convocarà la comissió executiva i un consell nacional posterior per ratificar el no a Rajoy, i que poc després el partit traslladarà oficialment la posició als seus diputats i senadors a Madrid.

Respecte de la possibilitat que l'abstenció del PSOE al Congrés sigui parcial, Escarp ha dit que això ho haurà de decidir el grup parlamentari, malgrat que ha recordat que diverses veus del socialisme espanyol donen per fet que l'abstenció ha de ser en bloc. D'altra banda, ha aclarit que la idea és que els diputats del PSC votin en contra de la investidura de Rajoy, si bé ha evitat descartar que finalment optin per no participar a la votació.

stats