Política 07/07/2017

Iglesias desaprova la decisió de Podem Catalunya de cridar a participar al referèndum

El secretari general de la formació apuja la pressió i revela que no votaria l'1-0 si pogués fer-ho

Ara
2 min
Iglesias desaprova la decisió de Podem Catalunya de cridar a votar al referèndum

BarcelonaEl secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha rebutjat la decisió de la direcció catalana de cridar a votar al referèndum de l'1 d'octubre. Tot i respectar el posicionament del consell ciutadà de Podem Catalunya, que va acordar ahir implicar-se en la consulta, ha reiterat que el que demana el seu partit és un referèndum pactat i amb garanties.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder de la formació lila ha anat més enllà i ha revelat que no acudiria a votar si en tingués l'oportunitat: "Pensem que no cal criminalitzar, però si fos català, jo no hi participaria", ha assegurat Iglesias a la Universitat d'Estiu que organitza el seu partit a Cadis. Tot i que Iglesias ha evitat desautoritzar el secretari general de la formació a Catalunya, Albano Dante Fachin, en assenyalar que té independència per prendre les decisions que consideri oportunes a Catalunya, sí que ha volgut deixar clar que aquesta no és la posició de la direcció estatal del partit.

Iglesias ha destacat que comparteix el posicionament que defensen l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el portaveu d'En Comú Podem al Congrés, Xavier Domènech, tots dos impulsors del nou partit Catalunya En Comú (CatComú), que reclamen garanties per sumar-se a la convocatòria. "La nostra posició és clara: estem amb el criteri de Domènech i Colau, que han plantejat que l'1 d'octubre pot ser una mobilització legítima però que això no és un exercici del dret a decidir amb garanties i amb eficàcia jurídica", ha emfatitzat.

En aquest sentit, la direcció estatal no cridarà a votar perquè, a parer seu, l'1-O no reuneix les garanties necessàries ni serà vinculant i l'interpreta com una "mobilització política" i no com un referèndum. En el cas que se celebrés aquest referèndum pactat que demanen, Iglesias ha explicat que la seva formació faria campanya per l'opció que plantegés reconèixer a Catalunya com una nació amb un nou marc de relacions amb l'Estat, però refusant la via de la independència.

Les desavinences entre Iglesias i Fachin no són noves. La decisió del dirigent català, avalada per les bases, de deixar Podem fora de la confluència de CatComú també va ser criticada per la direcció estatal.

stats