Política 11/08/2013

Iniciativa demana a Mas "concreció i celeritat" amb la convocatòria de la consulta

Dolors Camats critica en una entrevista amb l'agència Efe que el debat es pugui convertir en una cortina de fum per les retallades

Efe
3 min

BarcelonaLa coordinadora nacional d'ICV, Dolors Camats, ha demanat al president de la Generalitat, Artur Mas, "concreció i celeritat" en el procés de convocatòria de la consulta sobiranista, i ha aclarit que la seva formació no vol unes eleccions plebiscitàries ni s'integrarà en una candidatura única. Segons ha afirmat en una entrevista amb Efe, a Iniciativa li agradaria que els partits catalanistes es posessin d'acord per aconseguir que l'exercici del "dret a decidir" fos una realitat, ja que "si en moments importants de la nostra història hem estat capaços d'unir-nos, també ho hauríem de fer ara".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després de subratllar que actualment aquesta unitat s'ha de visualitzar al Parlament, la coordinadora nacional d'ICV ha lamentat que la comissió parlamentària sobre el dret a decidir "hagi trigat set mesos a crear-se", i que, "si bé ja s'ha constituït, encara no té pla de treball". "No hem començat a treballar, i del Pacte Nacional per al Dret a Decidir només hi ha hagut una reunió", ha corroborat Camats abans d'assenyalar que "si hi ha una cosa que ara mateix li demanaria al president Mas és concreció i celeritat" en el procés que ha de conduir a la celebració de la consulta. Quin procés de negociació s'obre amb l'enviament d'una carta al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy?, s'ha preguntat l'ecosocialista, que ha puntualitzat que la missiva "no sobra, però tampoc és suficient".

Segons Camats, la poca concreció i celeritat li fan "sospitar que, de vegades, el debat nacional serveix per camuflar el que passa a Catalunya, perquè hi ha un govern que, a més d'enviar cartes, està aplicant retallades pressupostàries". ICV considera que, un cop ja es coneixen les vies possibles per exercir el dret d'autodeterminació, la comissió del Parlament "hauria de començar a traslladar al Congrés les propostes de reforma de lleis estatals que siguin necessàries".

Ha negat, en aquest punt, que aquesta tramitació sigui una forma de dilatar el procés, "perquè no cal esperar" els dos o tres anys que triga una iniciativa del Parlament a ser debatuda al Congrés, sinó que poden ser tramitades pels grups. Segons la dirigent d'ICV, el seu partit creu en "la unitat en la diversitat", i aquesta "no es defensa amb candidatures unitàries, ja sigui en els comicis europeus o en unes eleccions catalanes plebiscitàries que convoca el president quan a ell li interessa".

"Les eleccions plebiscitàries no resolen res, poden ser un engany"

Camats ha descartat, en aquest sentit, que en unes eleccions plebiscitàries seva formació es pogués integrar en una candidatura unitària a favor de la independència amb CiU, ERC i la CUP, i ha opinat que aquest tipus de comicis "és un mal escenari". "Les eleccions plebiscitàries no resolen res, poden ser un engany, i vull recordar que alguns ja van intentar que les passades eleccions ho fossin", ha afirmat Camats, abans d'insistir que "no anirem en una candidatura única, això ho descartem". Aquesta negativa no serà un obstacle, perquè, ha aclarit la líder d'ICV, "quan calgui unitat per defensar el país, allà estarem, per exemple, en el cas que s'obri un procés constituent, però en aquests moments especials hem de decidir-los des del Parlament, no només per un president".

Camats ha recordat que ICV "ha demostrat que defensa el dret a decidir als Parlaments català, espanyol o europeu, i quan calia unitat érem allà", però el que Iniciativa no farà, ha explicat, "és anar en una candidatura amb forces polítiques amb posicions ideològiques antagòniques". La líder ecosocialista ha negat, en qualsevol cas, que ICV sigui "ambigua" perquè encara no ha decidit si en un referèndum d'independència demanaria el "sí" o el "no", i s'ha mostrat convençuda que "no hi haurà ruptura interna" quan es decideixi aquesta qüestió, ja que el seu partit "madura al mateix ritme que la societat catalana".

stats