Política 24/10/2016

Joan Coma: "Per exercir el dret de decidir hem de tenir el dret de desobeir"

El regidor de la CUP de Vic no s'ha presentat a l'Audiència Nacional, on havia de declarar acusat d'incitació a la sedició

Pilar Màrquez Ambrós
3 min
_ERE0024

Vic"No reconeixem l’autoritat de cap tribunal per sobre dels nostres drets fonamentals més elementals, entre els quals la llibertat d'expressió". El regidor de la CUP de Vic Joan Coma s'expressava així aquest dilluns després d'haver decidit no declarar davant l'Audiència Nacional, que l’havia citat avui a les 10 del matí per un presumpte delicte d’incitació a la sedició. "Si ens persegueixen per les nostres idees, no ens hem de deixar atrapar, no hi hem d'anar", ha defensat. Joan Coma creu que és possible, però, que el tribunal espanyol pugui arribar a fer-lo detenir: "Si volen ja saben on som. Estic tranquil, he pres la decisió [de no acudir a declarar] d'acord amb la meva consciència i amb llibertat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pel que fa la probabilitat que aquesta detenció l'haguessin de fer els Mossos, Coma ha demanat que "no acatin". Tot i que també s'ha mostrat partidari que "si ve la policia a agafar-me, en cap moment es perdi la tranquil·litat" i ha dit que ell actuaria "des de la calma del suport rebut avui".

Des del PDECat, la coordinadora general, Marta Pascal, ha mostrat el seu suport al regidor de la CUP davant la "persecució per part de l'Estat", però ha marcat distàncies amb la crida als Mossos a desacatar fent una crida a "protegir" els funcionaris de "qualsevol pressió política".

Joan Coma ha explicat que durant el dia d'avui exerciria "amb total normalitat" les seves funcions com a regidor i portaveu de Capgirem Vic al consistori osonenc. "I li he demanat a l'alcaldessa Anna Erra (CDC) que sigui on sigui jo dimecres, el ple ordinari que hi ha previst se celebri amb la normalitat que cap tribunal no pot trencar", ha dit.

Dret a desobeir

"Perseguir idees defensades en un ple municipal, motiu pel qual estic cridat a declarar, és un clar retrocés, no volem ser còmplices de la judicialització de la vida política", ha asseverat Coma. "Per exercir el dret de decidir hem de tenir el dret de desobeir. Hem de ser capaços de crear les condicions per què tothom pugui fer lliurement el que fem avui aquí: el dret de desobeir. No tenim res a amargar", ha conclòs Coma.

Coma ha comparegut davant l'Ajuntament de Vic a la mateixa hora que ho havia de fer davant el tribunal espanyol i ha agraït "el suport rebut d'una ampli espectre de l'arc polític, també de persones que no defensen la independència". I és que darrere una pancarta que duia per lema 'Per les llibertats ni un pas enrere' l'acompanyaven una trentena de representants polítics i d'entitats de diferent color ideològic. Hi havia el diputat de Junts pel Sí Lluís Llach, la secretària general d'ERC Marta Rovira, el dirigent de PDECat Jordi Turull, la presidenta de l'AMI Neus Lloveras, el president de l'ANC Jordi Sànchez, el president d'Òmnium Jordi Cuixart, les diputades de la CUP Eulàlia Reguant, Gabriela Serra i Benet Salelles, i també el tinent d'alcalde Barcelona, Jaume Asens i el diputat de CSQP Albano Dante Fachín.

"És un acte de repressió política cap a un càrrec electe", ha valorat Lluís Llach, que ha lamentat que "el règim del 78 utilitzi l'Audiència Nacional, un tribunal del règim anterior" per un predicament que traspassa "tots els límits democràtics". Per la seva banda, Albano Dante Fachín ha posat sobre la taula que avui era a Vic, tot i les diferències ideològiques amb els independentistes, per defensar "la necessitat de tot demòcrata d'estar al costat d'aquell que defensa les seves idees".

Manifestació a les 5 a Vic

Joan Coma havia estat citat a declarar avui davant l'audiència espanyola per un presumpte delicte d'incitació a la sedició després que el ple de l'Ajuntament de Vic del 9 de desembre de 2015 debatés i aprovés una moció de suport a la resolució rupturista del parlament. En aquell ple, Coma va demanar la desobediència davant les institucions espanyoles. "Nosaltres sempre hem dit que per fer la truita caldrà trencar els ous", va dir. Aquest dilluns a la tarda, hi ha convocada una concentració a la plaça Major de Vic per fer costat al regidor, que és cap del grup municipal de Capgirem Vic.

stats